Quote van de Dag: Crisis schuld secularisatie

“Ik ben er heilig van overtuigd dat als dat meer bij mensen had geleefd, we dan niet zo’n last hadden gehad van die graaicultuur.”

ChristenUnie-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Peter van Dalen beschouwt de waarschuwing voor geld als een van de rode draden in de bijbel. Meer gelovigen zou volgens hem hebben betekend dat we geen kredietcrisis hadden gehad.

Halleluja!

 1. 1

  De link is naar een voorstel om het aantal decibellen in discotheken aan een maximum te binden.

  Maar goed, beide mededelingen vind ik prima en niet echt een “Quote van de Dag”. Ik heb het idee dat deze meer is gekozen omdat een christen het zegt en er een bijbelverwijzing bij maakt. Makkelijk scoren bij het seculiere blogvolkje, zoals we ook al bij geenstijl mochten aanschouwen.

 2. 2

  @1: fix.

  Kom op zeg, ik vind het gewoon een interessant gegeven dat hij dat denkt. Ik denk namelijk dat hij er naast zit. Zijn Christenen mindere graaiers? Je hoeft maar naar die TV-dominee’s in de VS te kijken om te zien dat dat toch echt niet het geval hoeft te zijn.

  Ik vind het nogal een goedkoop argument. We weten namelijk helemaal niet hoe devoot Christelijk die bankmanagers et al. waren.

  Hij gaat er a priori vanuit dat ze het niet kunnen zijn, anders hadden ze het niet gedaan. Een mooie cirkelredenering.

 3. 3

  Kan ook zijn dat hij wel gelijk heeft. Als iedereen er tenminste dezelfde christelijke visie op na houdt. Wellicht zou er dan ook gegraaid worden, maar zou dan, in de geest van Mattheus 25, woekeren met talenten heten.
  Ofwel: men zou naar de letter van de bijbel heben gehandeld.

 4. 4

  @1: “Ik heb het idee dat deze meer is gekozen omdat een christen het zegt en er een bijbelverwijzing bij maakt.”

  Geloof je het zelf? Als een liberaal deze opmerking had gemaakt was het nog veel meer nieuws geweest.

 5. 5

  Je hoeft maar naar die TV-dominee’s in de VS te kijken om te zien dat dat toch echt niet het geval hoeft te zijn.

  Die tv-dominees en ook de katholieke kerk zijn echt raar. De bijbel spreekt zichzelf op veel punten tegen, maar Jezus is toch heel duidelijk over wat hij van graaiers en woekeraars vindt.

 6. 6

  Het is toch een feit dat het kapitalisme juist is gegrondvest op het protestantisme? Hoe protestanter een land, hoe beter het economisch presteert. Als iemand weet hoe hij met geld moet om gaan, dan is het dus wel een protestants christen. In het zweet des aanschijns, etc.