Quote van de Dag: Cohen wil de PVV-kiezer terug

[qvdd]

Het antwoord op de vraag hoe je de PVV-stemmers kunt terughalen, zit in de centrale uitgangspunten van de PvdA. Dat is het begrip bestaanszekerheid op een behoorlijk niveau voor veel mensen. Dat moet je opnieuw vorm en inhoud geven.

Die bestaanszekerheid zit in de eerste plaats op economisch terrein. Daar is weer de grootst mogelijke behoefte aan, door de economische crisis: mensen zijn door de globalisering niet meer zeker van hun baan.

Tweede punt is onzekerheid op het sociaal-culturele terrein. Mensen voelen zich onzeker doordat ze terechtgekomen zijn in een samenleving waar ze niet om gevraagd hebben. Dat is voor ons een reden om te zeggen: aan integratie en inburgering moet veel aandacht worden besteed. Niet op bezuinigen, maar juist mee doorgaan. En ten derde geeft onzekerheid een gevoel van onveiligheid. Op dat terrein doet het kabinet dingen die ik wel begrijp.

In een interview met de Volkskrant van vandaag kondigt PvdA-leider Job Cohen aan dat hij scherp oppositie gaat voeren.

 1. 1

  “PVV-kiezer terughalen” moet je vooral niet al te letterlijk nemen. In de eerste plaats omdat PVV stemmers aan één ding een schurft-hekel hebben, en dat is de sociaal-democratie (ondanks dat hun eigen welvaart vooral daar het product van is). Die komen voorlopig niet terug.

  Wat Cohen hier tussen de regels volgens mij bedoelt, is dat hij het midden op gaat zoeken en daarmee iedereen die tegen polarisatie is, probeert binnen te harken. Niks scherpte; gewoon opportunisme nu de andere oppositiepartijen zich op de flanken lijken te positioneren en het CDA het midden verlaten heeft.

 2. 2

  Mensen voelen zich onzeker doordat ze terechtgekomen zijn in een samenleving waar ze niet om gevraagd hebben.

  We zijn te ver doorbeschaafd wanneer we denken dat we de buitenwereld voor het uitkiezen hebben, of dat al het goeds altijd zal blijven.

 3. 3

  Ik kan het bijna niet geloven dat onze theedrinkende Job toegeeft dat de Nederlanders nooit gevraagd hebben om een multiculti-samenleving, noch om de problematiek die daarmee samengaat. Tien jaar geleden was iemand voor het maken van deze opmerking uitgemaakt voor ‘erger dan Hitler’.

 4. 4

  @3 Zeg je over tien jaar ook nog steeds: “Twintig jaar geleden was iemand voor het maken van deze opmerking uitgemaakt voor ‘erger dan Hitler’.”?

  snap out of it.

 5. 5

  @3: Bewijzen?

  Of nee, wacht, ik moet met de tijd mee gaan. We hebben vrijheid van meningsuiting. Je hebt een gevoel, dat je zelf als mening definieert en moet dat dus uiten, of of dat gevoel ergens op gebaseerd is, of dat de mening bewijsbaar is, doet er niet meer toe tegenwoordig.

  In sommige kringen, dan….

 6. 6

  @5

  ik denk dat hij t wat overdreven formuleert, maar de tendens wel duidelijk aangeeft. Waar Janmaat vroeger voor is veroordeelt is nu redelijk genuanceerd geworden en hoor je zelfs de job cohennen verkondigen. Dus in dat opzicht is er enorm veel verandert. Je mag nu veel en veel meer zeggen zonder dat je direct gewezen wordt op allerlei nazi-vergelijkingen of strafvervolging.