Quote van de Dag: Amsterdam groeit als kool

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Vroeger vertrok je na je studie naar de regio. Nu blijven procentueel gezien meer mensen hangen. Amsterdam is een emancipatiestad: je hebt hier goede mogelijkheden om door te groeien.

Aldus Wethouder Maarten van Poelgeest. Amsterdam groeit als kool, er kwamen de eerste negen maanden van 2010 bijna 10.000 nieuwe inwoners bij, een record. En de meerderheid van die nieuwe inwoners is autochtoon.

Grote kans dat Amsterdam inmiddels dus weer minder dan 50% allochtoon is. Maar dat zal wel niet al te hard geroepen worden.

Reacties (7)

#1 Painted Bird

Amsterdam is voor de meeste Nederlanders per definitie al een soort van buitenland. Daar zal een paar procent weinig aan veranderen.

 • Volgende discussie
#2 vandyke

Daar gaat het niet om PB. Het gaat o.a. om het niet aflatende bewering van rechts dat autochtonen de stad ontvluchten.

Wat nog belangrijker is is de verandering in de toestroom. De omslag de afgelopen 10 jaar van veel laagopgeleide immigranten naar immigratie van veel meer hoogopgeleiden.

Amsterdam is de afspiegeling van Nederland. Het is ook de grootste fout in het rapport van Nyfer waarin wordt beweerd dat de immigratie van NWA 7,2 miljard per jaar kost. In het rapport rekent men met het valse beeld dat de huidige instroom er precies zo uitziet als in de vorige eeuw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 ralf

Omstreeks 1968 ontvluchtten ook vele Amsterdammers hun stad, terwijl/omdat hippies, provo’s en dat soort mensen juist massaal toestroomden. Blijkbaar hoort het bij Amsterdam dat de bevolking af en toe geheel vernieuwd wordt, zoals ook het water in de grachten regelmatig doorstroomt. Alleen de façades blijven grotendeels staan. Die vallen onder Momunemtenzorg; de rest niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 BaronE

@1 Nederland is voor de meeste Amsterdammers per definitie al een soort van buitenland.
/sorry, kon het niet laten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

Al sinds eeuwen gaan / komen er mensen naar Amsterdam vanwege de vrijheid en tolerantie van de stad. Katholieken, protestanten, Hugenoten, hippies, blowers, en ga zo maar door.

‘Amsterdammers’ zelf trekken af en toe weg, vanwege ’te grote vrijheid en tolerantie’ en komen vaak ook weer terug vanwege het gebrek aan vrijheid en tolerantie in de provincie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: “Blijkbaar hoort het bij Amsterdam dat de bevolking af en toe geheel vernieuwd word”

Overdrijven is ook een kunst. de migratie per jaar bestaat zelden uit meer dan een paar procent van de inwoners. Als je dan bedenkt dat een groot deel van de emigranten gewoon immigranten van een paar jaar geleden zijn (bv. studenten), valt die vernieuwing van de bevolking fors mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ReinoutS

Als dat aantal netto is (de vertrekkers dus ook ingecalculeerd) vraag ik me af waar al die mensen dan allemaal gaan wonen. Het vinden van een woning in Amsterdam is haast niet te doen tenzij je heel veel geld te besteden hebt of tien jaar op een wachtlijst gaat staan.

 • Vorige discussie