Quote du jour | Zondag

Serie:

SargQdJ09

We voetballen toch ook op zondag? Er kan van alles op zondag, waarom niet stemmen? Ik maak me steeds meer zorgen over de gijzeling door de christelijke minderheid in Nederland. Dat zie je ook terug in de nationale politiek waar de macht van een paar christelijke zetels de laatste jaren aan het toenemen is. Dat stuit mij tegen de borst.

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans vindt het maar onzin dat we niet gewoon op zondag voor het Europees Parlement konden stemmen.

Reacties (7)

#1 Jack Random

Het zijn, helaas, niet alleen de christelijke partijen die de speciale status van de zondag willen handhaven. Ook de SP wil graag de jaren 50 in ere houden, en zijn bv. tegen de koopzondag.

Ik gun dat soort mensen ook graag een acuut medisch probleem op een zondag, en dat de ambulancebroeders, verpleegkundigen en artsen dan zeggen ‘ho ho, het is zondag, wij gaan niets doen vandaag’.

  • Volgende discussie
#2 Knorretje

Het is prima hoor, dat er niet op zondag gestemd kan worden. Dat komt de legitimiteit van verkiezingen ten goede. Het zoud jammer zijn als de bijbel belt in nederland opeens niet stemt, omdat het zondag moet gebeuren. Dat moet je als atheist ook niet willen.
Ten opzichte van de EU verkiezingen, daarbij is niet stemmen het enige goede wat je kunt doen, zoals een meerderheid ook (niet) heeft gedaan. Dus dat mag van mij ook ’s nachts gebeuren, want barmannen zijn dan toch ook wakker?

Daarnaast: hoe lang hebben kleine partijen in Nederland al een onevenredig grote macht? Dat is inherent aan het systeem dat we hebben, waarbij je de helft plus 1 bij moet weten te sprokkelen via koehandel om je wensen vervult te zien worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Folkward

Ja, ik had het al gelezen. Ik kan het de Volkskrant niet verwijten dat ze een prikkelende titel erboven willen zetten. Maar eerlijk gezegd vind ik dit de reinste onzin. De Volkskrant gebruikt de worden van minister Plasterk om een vraag aan Voermans te stellen, die daarop al te graag reageert. Plasterk heeft het over de zondagsrust, die in ere gehouden moet worden. Geen idee waar hij dat vandaan haalt, of waar hij die druk voelt, daar vraagt de journalist ook niet verder naar. Plasterk poneert het gewoon, alsof dat één van de belangrijkere overwegingen is.

Voermans gaat daar gretig op in: “Ik maak me steeds meer zorgen over de gijzeling door de christelijke minderheid in Nederland.” Ik weet niet hoor, maar hoe hij dat met droge ogen kan beweren na de vorige zin: “We voetballen toch ook op zondag? Er kan van alles op zondag […]”. En welk bewijs heeft Voermans: “Dat zie je ook terug in de nationale politiek waar de macht van een paar christelijke zetels de laatste jaren aan het toenemen is.” Ik neem aan dat hij refereert naar de positie waarin de regeringen Rutte (I en II) steun zochten bij de SGP (en ChristenUnie), die overigens nou niet echt denderend meer zetels hebben. (En iedereen weet dat ‘de christelijke invloed’ door de afkalving van het CDA hard achteruit is gegaan). Tja, de regeringen Rutte mochten ook steun zoeken bij de ander partijen, maar dat deden ze niet, en dat wrijf je vervolgens ‘de christelijke minderheid’ aan?

Oftewel: de uitspraak dat Nederland gegijzeld zou worden door een christelijke minderheid is onzin. Daarmee is niet gezegd dat de CU/SGP er geen probleem mee zou hebben, maar dat is niet waarom we op donderdag stemmen.

Dus waarom hebben we op donderdag (niet) gestemd? Omdat we al sinds 1918 in Nederland op een woensdag stemmen (daarvoor was het, voor zover ik kan achterhalen, op een dinsdag; 1946 was overigens een uitzondering).Waarschijnlijk wil de EU de verkiezingen niet teveel spreiden: 4 dagen voor 25 mei en that’s it. En om tegen 20 landen te zeggen: stem maar op zondag, in plaats van tegen 1 (2?) landen: doe het maar een dagje later dan normaal. En dichter bij de woensdag kun je niet komen. En ik weet ook niet hoeveel gewicht ik moet hechten aan deze uitspraak van Plasterk: “En er zit een kostenplaatje aan, want je gaat stembureaus opengooien op een dag dat de scholen bijvoorbeeld dicht zijn. Dan moet je op een andere manier ruimte krijgen.” Dit is zo’n ‘probleem’ uit Brussel. ‘Brussel’ wil op zondag stemmen, en in Nederland wordt dat een ‘probleem’ gevonden, en deze keer is de ‘dader’ niet ‘Brussel’, maar ‘de christelijke minderheid’. Ik zal je nog eens wat vertellen. De reden dat we niet op een zondag stemmen, ligt niet aan Buma, Slob of Van der Staaij, maar aan Plasterk.

Pure willekeur dat we normaal op een woensdag en deze keer op een donderdag stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Micowoco

@1: het standpunt van de SP (hoewel je ze er eigenlijk niet meer over hoort) omtrent de koopzondag gaat niet over God, maar over het wegconcurreren van kleine zelfstandigen door grote ketens.

Feit blijft dat veel machtige mannen uit onze poldertaliban zijn voortgekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jona Lendering

Eigenlijk is het idee om op gezette momenten rust in te bouwen, helemaal zo gek niet. Wat ik zo jammer vind, is dat het voor iedereen verplicht de zondag moet zijn. Zoals wel vaker zijn er in de joods-christelijke traditie goede ideeën te vinden, waaraan door dwang afbreuk wordt gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@3: “Dus waarom hebben we op donderdag (niet) gestemd? Omdat we al sinds 1918 in Nederland op een woensdag stemmen”

Mooi stukje ontwijking! En waarom stemmen we nooit op zondag (en wel op dins- woens- en donderdagen)? Zou het misschien toch aan bepaalde reli’s liggen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Derpjan

@4

Maar dat argument gaat natuurlijk niet op in het geval van verkiezingen. Daarnaast bestaan er al zoveel uitzonderingen (horeca en kappers bv.) die op zondag open mogen zijn als ze een andere dag maar dicht zijn dat je de regeldruk zou kunnen schrappen door gewoon in de wet te stellen dat er EEN rustdag moet zijn die de onderneming zelf mag kiezen. Niet dat die rustdag nou echt de opmars van grote ketens tegenhoudt.

  • Vorige discussie