Quote du Jour | Youtube-Star

SargQdJ09“Denn ich glaube nicht, dass jemand wie Schäuble nach der Spendenaffäre noch einmal in den Niederlanden in den Politikbetrieb zurückgekehrt wäre. Er hätte höchstens einen Posten in der Wirtschaft bekommen können. Die Deutschen sind immer so prinzipientreu. Nur im Fall Schäuble nicht”. (WeltOnline)

savelberg2Telegraaf journalist Rob Savelberg is een een Youtube-Star in Duitsland. Tijdens de persconferentie waar Angela Merkel haar nieuwe kabinet presenteerde stelde hij een vraag over het verleden van Wolfgang Schäuble: de nieuwe minister van Financiën. In de jaren ’90 nam Schäuble 100.000 DM smeergeld aan, toen hij hierover verantwoording moest afleggen zei hij het zich niet te kunnen herinneren. Schäuble trad daarna af als CDU voorzitter. In Duitsland is de affaire grotendeels vergeven en vergeten. De directe vraag van de Hollandse journalist bracht Merkel zichtbaar in verlegenheid en dat vindt Das Volk dan wel weer grappig. Zo spelen Hollanders niet alleen in de Duitse kleinkunst de rol van clown, maar nu ook in de journalistiek. Opzich heeft onze Youtube-Star wel een punt. Maar of Savelberg gelijk heeft met zijn stelling dat een dergelijke benoeming in Nederland nooit zou gebeuren is nog maar de vraag? Bovendien klinkt dergelijke positieve taal over het Nederlandse bestuur uitermate raarrr uit de mond van een Telegraaf journalist…

 1. 4

  Even een paar tegenvoorbeelden: Tjibbe Joustra die marmeren toiletpotten aan laat leggen in het UWV-hoofdkantoor, moet aftreden en vervolgens gepromoveerd wordt tot nationaal coördinator terrorismebestrijding. Piet Hein Donner die 11 asielzoekers laat verbranden in hun cel, aftreedt en vervolgens in een volgend kabinet doodleuk weer terugkomt. Dat met Schauble had in Nederland waarschijnlijk ook best gekund.

 2. 6

  @5: Maar dat heeft ook nog een stuk of wat andere redenen. Zeker de onzorgvuldigheid waarmee Joustra met belastingmiljoenen is omgegaan, lijkt me moreel bijna net zo verwerpelijk als het aannemen van smeergeld. Bovendien heeft Schäuble na de hele affaire een flinke tijd in de wachtkamer gezeten, terwijl men voor Tjibbe Joustra ogenblikkelijk een nieuw baantje is gaan zoeken, die dan ook binnen een paar maanden was gevonden.

 3. 7

  @6: Ik vind smeergeld aannemen dat weer een heel eind verwerpelijker dan slordigheid. Ik ben het wel met je eens dat het verbazingwekkend is dat zo iemand nou niet het beste CV heeft voor een gevoelige baan als nCTB (hoewel ik het standpunt in neem dat op dat soort banen, net als bv. hoofd AIVD, de meest incompetente en ineffectieve persoon mogelijk dient te zitten, ter bescherming van onze burgerrechten). Daarnaast is de positie wel heel onhandig gekozen, iemand die smeergeld aanneemt tot minister van financiën bombarderen is gewoon nou niet bepaald een slimme move. Iets met kat, spek en vrijheidsberoving.

 4. 11

  @1 hangt van het linkje af.. http://www.youtube.com/watch?v=XaWE8K2nRVs&NR=1 hier een kwart miljoen en bij related staan nog tig andere bronnen.
  De reacties onder de film..

  Ist aber mal ne SEHR gute frage.

  Westerwelle als Aussen- und Schäuble als Finanzminister… der Bock zum Gärtner ist nichts dagegen. Merkel muss weg!

  Der KAISER ist NACKT – sagte das KIND… und plötzlich haben es alle gesehen! ;O)

 5. 12

  Ik kom zelf regelmatig in overheidsgebouwen, en wat meer marmeren toiletpotten zouden daar echt geen kwaad kunnen, daar moet ik Tjibbe gelijk in geven.

 6. 13

  @8 Op de corruptie index scoort Nederland beter dan Duitsland. In 2008 een score van 8,9 (7e) voor Nederland en een 7,9 (14e) voor Duitsland.
  Ook de jaren ervoor scoorde Duitsland telkens slechter.

  Nederland is dus inderdaad minder corrupt dan Duitsland.

  Ik kan me in Nederland niet voorstellen dat zo’n figuur minister wordt in Nederland en het is tekenend dat een buitenlandse journalist zo’n vraag stelt en niet een Duitse.