Quote du jour | Volunteering for Trump

Quote du Jour

Trump had me at ‘build a wall […] Virtually every alt-right Nazi I know is volunteering for the Trump campaign.

Aldus Andrew Anglin, uitgever van de Daily Stormer (‘The World’s #1 Alt-Right and Pro-Genocide Website’).

Kortom: mocht Trump in november worden verkozen dan is dat dankzij de hulp en inzet van openlijke nazi’s.

Bekend Amerikaans racist, antisemiet en voormalig KKK’er David Duke is ook erg enthousiast over Trump:

I love it. […] The fact that Donald Trump’s doing so well, it proves that I’m winning. I am winning. […] Donald Trump is talking implicitly. I’m talking explicitly.

Ook in Nederland bestaat al sinds een paar jaar een vergelijkbaar verbond tussen populistisch rechts en extreemrechts: onder elkaar zijn de verschillen nauwelijks meer te ontwaren:

Waar elders in de Nederlandse samenleving geen tolerantie voor mensen die een Hitlergroet uitbrengen bestaat; Waar elders geen instemming voor het openlijk dragen van nazistische symbolen bestaat; Waar elders geen aanmoediging voor het tonen van extreemrechtse spandoeken bestaat, bestaat dit allemaal wel op deze PVV manifestatie. Niemand, zowel de politie, andere demonstranten en de PVV beveiliging vond het nodig bij deze excessen in te grijpen.

Sommigen reageren daarop door de verschillen tussen politici als Trump en Wilders en het historisch fascisme uit de jaren dertig te benadrukken.

Op dit moment zijn die verschillen er ook (we zijn inmiddels ook weer tachtig jaar verder), maar er bestaan ook opvallende overeenkomsten, merkte Jeet Heer gisteren nog op:

But “is Donald Trump a fascist?” is not a yes/no question. Fascism has never been a fixed creed; it’s a syndrome, a series of intertwined tendencies. […]

Because fascism is so fluid, it’s possible to be fascistic without being a full-blown fascist. Trump’s fascistic tendencies are clear: He’s leading a racist mass movement based on palingenetic ultranationalism (in other words, the desire to restore a lost greatness) that is filled with contempt for liberal democratic norms. On the other hand, Trump’s differences with traditional fascism are also clear: He has no Trump Shirts beating up political enemies and he has so far refrained from calling for an overthrow of liberal democracy […]

But even if Trump is only fascistic rather than a fascist, that’s more than scary enough.

Daarbij: radicalisering gaat niet van nul tot honderd in één seconde. Het is altijd een proces. (In 1932 was zelfs Hitler nog niet Hitler, als je begrijpt wat ik bedoel.)

En zoals we de afgelopen jaren zelf hebben kunnen zien, is er ook hier in Nederland wel degelijk veel veranderd: van het stadium van ‘benoemen’ zijn we inmiddels aangeland bij het stadium van demoniseren.

Ik vind dat geen vooruitgang.

Want weet je wat het is? Ook al beschik je door geboorte over een lifetime membership van het Herrenvolk, illiberale regimes beperken zich op termijn nooit tot de oorspronkelijke vijand.

Want wie is Trump of Wilders zonder zondebok?

 1. 1

  Allemaal waar. En, als je voor Clinton kiest ben je er zeker van dat liberale waarden ongeschonden blijven

  – olie + fubar abroad
  – permanent war on terror
  – Russkies did it
  – false flag ops + vriendelijke msm
  – ongehoorde puinhopen in het land zelf, die al tijden schreeuwen om verbetering

 2. 2

  Zulke hitlergroeten op een PVV-manifestatie getuigen niet alleen van de domheid van die bezoekers, die de spreker niet doorzien, maar ook van het opportunisme van de uitgesproken zionist Wilders, die er dus geen probleem in ziet van zulke antisemieten de stemmen te verwerven. Zo’n sluwheid mag dan in zekere zin enig respect afdwingen; Beide elementen kan ik heel goed ontberen.

 3. 3

  @1: Dat zijn bijna allemaal republikeinse waarden:

  – olie + fubar abroad > waarom begon Bush (Republikein) die oorlog in Iraq?
  – permanent war on terror > Begonnen door Bush
  – Russkies did it > Al jaren een thema, maar ook hier is de voedingsbodem voor “russkies did it” gelegd door de Republikeinen
  – false flag ops + vriendelijke msm > same here
  – ongehoorde puinhopen in het land zelf, die al tijden schreeuwen om verbetering > puinhopen die progressief erger werden en worden onder de Republikeinen (zie bijv. hun zichtwijze op belastingen) en minder bij de Democraten (zie bijv. Obamacare)

 4. 4

  En dat terwijl men bij GS en andere rechtse fatsoens-sites bij hoog en bij laag beweerd wordt dat neo-nazis niet extreem-rechts zijn, maar extreem-links, vanwege dat woordje ‘socialisme’ in ‘nationaal-socialisme’. Zo ook de Daily Stormer en de KKK: allemaal ‘extreem-linkse rakkers’. Extreem-rechts ‘bestaat niet’—het is allemaal de schuld van links.

 5. 7

  @6 en je kent die prent hoe Rusland z’n grenzen zo ontzettend dicht bij de NATO invloedssfeer legt hè? Duidelijker kan het niet.

 6. 8

  But even if Trump is only fascistic rather than a fascist, that’s more than scary enough.

  Dat is dan ook de werkelijke betekenis van fascisme, het is eng, “fluid”, alles wat een bepaald gevoel van ongemakkelijkheid veroorzaakt bij links, en inmiddels ook bij de rechts die de emotionele kracht van deze term erkent, zij het op een klungeliger manier.

 7. 10

  Ik denk dat die extreemrechts-jongens een sterk verlangen hebben dat Trump wint. Ik begrijp dat omdat er een gezamenlijke tegenstander is in Obama/Clinton.

  Dat kan hun tot ijverige en waardevolle vrijwilligers maken. De vraag is om Trump wel zonder deze ijverige gasten kan?

  Veel linkse mensen zijn helemaal niet gemotiveerd om dat gat te vullen zouden de extreemrechtse vrijwilligers afgewezen worden.