“Liever vrij en weerbaar dan verschuilend in angst”
Benno Baksteen, de grootste vaderlandse TV-piloot, zat gisteravond bij #penw tegenover SBS-inbreker Alberto Stegeman. Het onderwerp: de veiligheid op Schiphol. Baksteen stelde dat extra geld voor veiligheid op luchthavens enkel leidt tot schijnveiligheid. Bodyscanners lossen niet (alles) op. Bovendien moeten we ons niet gek laten maken door de angst die terroristen ons juist willen aanjagen. Verstandige genuanceerde woorden van Baksteen, classic master. Stegeman daarentegen vatte het totaal niet en bleef, geheel des Tijdsgeests, opgefokt paniek zaaien. Maar als luchtreizende burger heb ik toch meer vertrouwen in de visie van (oud-)piloten als Baksteen dan in (sensatie-)journalisten als Stegeman. Een kwestie van verschil in observatie- en analysevermogen.
Blogexperiment
Deze blogpost schreef ik zonder het programma gezien te hebben. Ik ging louter af op de tweets die ik zag voorbijkomen. Het is nu 0.05 en zometeen ga ik in de herhaling kijken of het een beetje klopt, maar ik beloof niks meer aan bovenstaande tekst te veranderen. Update om 0.33: herhaling gezien, Stegeman viel qua verwachtte smakeloosheid wel mee maar bracht verder weinig zinnigs ter tafel. De uit twitter opgetekende quote van Baksteen bleek een parafrase, maar ja wat wil je met een 140 woorden limiet? Onverwachts zag ik ook D66 politica Sophie in ’t Veld aan de zijde van Baksteen, die had net als Baksteen een zinvol betoog. Conclusie: je hoeft (dankzij Twitter) geen TV te kijken om toch te weten wat er op de buis was ..en voor de rest: liever vrij en weerbaar dan verschuilend in angst.
Reacties (8)
Twitter proberen te volgen is wel een stuk vermoeiender dan gewoon het programma op TV te bekijken.
Het lukt me nog steeds niet de lol en/of het nut van dat getwitter in te zien, maar dat zal wel aan mij liggen.
ik kan nog steeds niet begrijpen waarom iemand zoveel moeite wil doen allerlei beveiliging te omzeilen om en vliegtuig te kunnen laten crashen. met een pakketje c4 in de spits op centraal station oid. geeft net zoveel doden en is wel zo makkelijk te regelen.
ik vermoed dat het gehype op tv het zo makkelijk maakt voor iedere aandachtsgestoorde ziel om z’n doel te bereiken, flatulentie aan boord van een vliegtuig zal binnenkort genoeg zijn om hijgerige sbs en rtl mannen het vulgus z’n dagelijkse dosis sensatie te geven.
veel dom en bang volk om je heen, dat is pas terreur.
@john s: Dat gehype creert een soort tunnelvisie, en ws. ook bij terroristen: je kunt alleen een aanslag plegen op een vliegtuig. Jezelf realizeren dat een ikea goed zat is duurt even.
@2 Dat is zo ook niet te begrijpen, zoals oa:
Bruce Schneier regelmatig aangeeft is het waarschijnlijk bij dit soort aanslagen niet te doen om het aantal slachtoffers.
Maar juist om het gehype en de daarbijhorende veiligheidsmaatregelen, het beperken van vrijheid en het gevoel van onveiligheid en terreur wat bij veel mensen ontstaat.
Edit: En de keuze voor bv vliegtuigen of treinen/metro’s is vanuit dat perspectief misschien niet zo heel vreemd. Dat zijn de plaatsen waar veel mensen vaak al een beetje ongemakkelijk zijn, zich overgeleverd voelen. (maar dat mag iemand anders met meer kennis onderbouwen).
Mooie quote.
Wat nog ontbreekt is de constatering dat het gemanipuleer met het begrip vrijheid altijd leidt tot het inperken ervan.
Eigenlijk is het zo, dat alles waar mensen enthousiast van worden – vrijheid, internet – altijd ingeperkt wordt door de heersende macht[en]. En die inperking wordt gepresenteerd als vrijheid.
Een filosofische beschouwing over vrijheid en macht kan geen kwaad. Zeker niet nu er steeds meer filosofen op Sargasso schrijven.
Ik denk dat we moeten leren aanvaarden dat als we in een vliegtuig/trein stappen er een aanslag gepleegd kan worden. Natuurlijk vervelend voor de direct betrokkenen, maar we zijn nou eenmaal altijd omgeven door gevaren. Als ik straks in de auto stap neem ik ook een bepaald risico, met het huidige weer zelfs nog meer risico dan gebruikelijk.
We gaan met zijn allen van hype tot hype, dat moeten we er eens afleren.
90% is non verbale communicatie wat je via twitter niet ziet.
Als alberto de tekst van Baksteen zou gebruiken zou je hem nóg niet vertrouwen.
Hee, wow, eens met #7. Dat probleem bestaat voor alle schriftelijke communicatie-middelen, maar als je niet fijn “taal-creatief” kan uitpakken zoals op Twitter door de lengte-limiet bestaat het al helemaal. Waardeloos medium.