“This is not the US without the electric chair; it is the USSR without the gulag.”
Steeds dikker wordt het hout waarvan de Britten planken zagen in de Brexit-discussie. Bovenstaande karakterisering van de EU is van Larry Elliott, economieredacteur bij The Guardian.
Reacties (16)
Dat de Engelsen alsjeblieft in meerderheid voor een Brexit stemmen en de Noord-Ieren en Schotten in meerderheid tegen. Dan kunnen die arme volkeren eindelijk ook eens onder het Engelse juk uit.
@1:
“kunnen die arme volkeren eindelijk ook eens onder het Engelse juk uit”
…..om direct een nieuw juk te vinden. Ik denk dat de Ieren en Schotten veel te links zijn voor het neoliberale Brussels.
Jammer dat deze quote is genomen. Ik vond de inhoud van het gehele stuk – dat de Brexit wel eens het beste zou kunnen zijn wat de eurozone overkomt – een verfrissende kijk op de zaak.
De Engelsen zijn samen met de Nederlanders de grootste neo-liberalen, (Rutte en zijn lobbyen voor ISDS) dus inderdaad laat de Engelsen maar uit de unie. Ze hebben er nooit bijgehoord.
Gisteren net een discussie bij mogen wonen over de BRexit. Een discussie onder Britten dan wel te verstaan. Dat was leuk: iedereen kijkt alleen naar zijn portemonnee. En was in het klein wat het UK in het groot ook doet. Sinds deelname in 1973 hebben ze in 1975 al een referendum gehad en al verscheidene keren het UK rebate bijgesteld. De insteek is altijd geld en ze verafschuwen de politieke insteek zodra die niet liberaal is. De EU is voor hen dus idd een soort westerse USSR. @su kan het jammer vinden dat die quote het hier heeft gehaald maar hij geeft wel weer hoe de voorstanders van de exit er over denken.
Dat laat overigens onverlet dat een exit idd wel eens het beste zou kunnen zijn dat de EU (niet alleen de eurozone) overkomt.
Het echte probleem is dat de UK geen politiek commitment wil geven. Of zoals Janis Joplin ooit zei : …they always hold up something more than they’re prepared to give.
(Ze sprak over over mannen in hun relatie met vrouwen in haar song Move Over bij Dick Cavett)
-edit-
…is indifferent to democracy, is run by and for a small, self-perpetuating elite…
En dat kun je ook over de UK zeggen.
@5 Eerlijk gezegd vind ik de context waarin de quote wordt gegeven bezwaarlijk, zo van kijk die domme Britten weer (en dan bijgestaan door de verplichtte nummer van Bismarck in #1). Ik denk dat ik het er verder wel mee eens ben. Zo langzamerhand verander ik van een Bremainer in een Brexiter.
@6: Haha, daar kan niet vaak genoeg op gewezen worden. Vergeet niet dat bij het Schotland-referendum de Schotten goed bang zijn gemaakt met dat onafhankelijkheid uitstap uit de EU zou betekenen (en de Schotten zijn in weerwil van wat #2 beweert in meerderheid pro-EU, wellicht omdat de Engelsen zo hard roepen dat de EU niet neoliberaal genoeg is). Nu zullen de Schotten juist onafhankelijk moeten worden om in de EU te blijven (en daarmee de nog sterkere neo-liberale koers die een VK buiten de EU zeker gaat varen te ontwijken), dat zou zomaar eens een heel andere stemming kunnen opleveren bij een nieuw Schotland-referendum.
Verder wat #4 zegt: Een EU zonder Engelsen zou wel eens een stuk minder neo-liberaal kunnen worden. In ieder geval maken verdragen als TTIP en CETA (die de VS via het VK loopt te pushen) meteen een stuk minder kans van slagen.
@7
Gezien de technocratische karakter van de EU zal Schotland hoe dan ook eruit getrapt worden om vervolgens als kandidaat-lid weer in de wachtrij te komen. Dus echt veel schieten ze daarmee niet op.
Verder denk ik dat je van een koude kermis zal terugkomen. De Brexit-referendum wordt een herhaling van de Schotland-referendum. Krachtige taal vooraf, maar puntje bij paaltje kiezen ze er toch voor om er in te blijven. Het klinkt stoer om te doen alsof onze eiland uit verschillende landen bestaat, maar eigenlijk is het enige verschil het dialect.
Ik laat het even langs me heen glijen; over 5 weken valt er meer zinnigs te melden ;-)
@8: “Gezien de technocratische karakter van de EU zal Schotland hoe dan ook eruit getrapt worden om vervolgens als kandidaat-lid weer in de wachtrij te komen.”
Gezien het mouwpaskarakter van de EU zou dat in zo’n geval nog wel eens mee kunnen vallen, temeer omdat er onmogelijk gesteld kan worden dat Schotland zich zou moeten voorbereiden op een lidmaatschap, het voldoet nu al op alle terreinen aan de voorwaarden.
“Dus echt veel schieten ze daarmee niet op.”
Zelfs als, dan nog. Mét het VK zijn ze voorlopig zeker dat ze geen lid gaan worden (want na een Brexit zal het VK erg snel divergeren van de EU), zonder zit een snelle toetreding er een stuk meer in.
“Het klinkt stoer om te doen alsof onze eiland uit verschillende landen bestaat, maar eigenlijk is het enige verschil het dialect.”
Niet zo anders als het continent dan (met dien verstande dat ze hier zelfs aan beide zijden van de grens hetzelfde dialect spreken). Desondanks moet je behoorlijk wegkijken, wil je die conclusie trekken. Het Brexit-referendum vormt zelf een duidelijke graadmeter: In Engeland en Wales hangt het in de polls er steeds om (dan weer meer exit, dan weer meer stay), terwijl Schotland en Noord-Ierland (nog sterker!) altijd een duidelijk stay laten zien.
@10 De werkelijke spreiding van brexit/bremain is een stuk genuanceerder dan je doet voorkomen. Het zijn vooral landbouwgebieden waar brexit het sterkst is, en verstedelijkte gebieden sterker bremain. Ook is Schotland een stuk verdeelder dan wordt gesuggereerd.
http://news.sky.com/story/1659864/skys-brexit-map-reveals-most-pro-leave-areas
Het stuk zegt ook dat dat komt, omdat de Eurozone vrijwillig tegen een ijsschots aan het varen is, terwijl het orkest doorspeelt, en dat Engeland beter af is om zo snel mogelijk in de reddingsboot te springen en af te duwen. Ik kan daar toch weinig tegenin brengen.
@11: Dat is absoluut niet waar. De landbouwers profiteren het meest van de subsidies. Die krijgen ze van hun eigen overheid heus niet, hoor!
@13 Zeker, de eigenaren profiteren van de subsidies en de influx van goedkope arbeid. Maar de lokale werknemers worden meer dan ergens anders uit de markt gedrukt door hun oosteuropeese tegenhangers. De werknemers vormen een grotere electorale groep dan de werkgevers in zulke gebieden.
Ze zijn in Brussel zo enorm dom dat ze een bedrijf als Monsanto patenten op groentes en zaden toestaan .
Nu komt er dan weer een Europees bedrijf als Bayer dat dan voor miljarden diezelfde patenten terug gaat kopen .
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/04-03-2015/symposium-oplossingen-voor-het-vraagstuk-van-octrooien-en-kwekersrechten
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/04-03-2015/eu-wil-einde-aan-patent-op-groenten
http://www.bbc.com/news/business-36356022
Brussel is zich niet bewust van de verdeeldheid die zij in Europa zaait . De nieuwe wereldorde van Brussel vecht eigenlijk tegen zichzelf . Zonder Brussel zouden de Europese landen met elkaar in oorlog zijn ? Dat is het tegenovergestelde van de huidige realiteit waarin juist dankzij EU Brusselse regelgeving de bevolking steeds meer in verzet komt vanuit extreem rechtse hoek . De burgers zijn het totaal zat met VVD Den Haag en EU Brussel .Ze moeten niet raar opkijken als straks geheel Europa in opstand komt en er een samenwerkingsverband komt tussen moslims en niet moslims tegen hun beleid . Je ziet de eerste tekenen van een extreme keuze in verzet nu het duidelijkst bij onverwachte stappen naar een gezamenlijke samenwerking tegen overheid bij DENK (silvana). De vijand van mijn vijand is mijn vriend zo denken ze bij denk. Mensen die nooit op wilders zouden stemmen doen dat nu opeens wel .