Quote du jour | Tegen beter weten in

Dossier:

SargQdJ09

Israel must be permitted to crush Hamas in the Gaza Strip.

Voormalig Israëlisch ambassadeur in de VS Michael Oren.

In the past week I’ve seen and heard the popular statement “let the I.D.F. win” more and more frequently. It’s been posted on social media, spray-painted on walls, and chanted in demonstrations. […]

The first erroneous assumption it contains is that there are some people in Israel who are preventing the Army from winning. These supposed saboteurs could be me, my neighbor, or any other person who questions the premise and purpose of this war. […]

The second, much more dangerous idea that this slogan contains is that the I.D.F. actually could win. […]

Twelve years, five operations against Hamas (four of them in Gaza), and still we have this same convoluted slogan. […] Even if each and every Hamas fighter is taken out, does anyone truly believe that the Palestinian people’s aspiration for national independence will disappear with them? Before Hamas, we fought against the P.L.O., and after Hamas, assuming, hopefully, that we’re still around, we’ll probably find ourselves fighting against another Palestinian organization.

Etgar Keret in The New Yorker.

If Hamas were destroyed and gone, we would probably end up with something much worse. The region would end up with something much worse. […] A worse threat that would come into the sort of ecosystem there … something like ISIS

Luitenant-Generaal en hoofd van het Amerikaanse Defense Intelligence Agency, Michael Flynn, ziet geen militaire oplossing voor het conflict in de Gazastrook.

Reacties (17)

#1 Joop

De gedachte van ‘we hebben nu te maken met een organisatie die erg is, maar als we die verslagen hebben wordt het nog erger’. Wat moet je daar nou weer mee?

Je zegt dus, eigenlijk is de Hamas niet de meest verschrikkelijke tegenstander, want Isis is verschrikkelijker, terwijl de PLO ervoor lieverdjes zijn geworden.

 • Volgende discussie
#2 Folkward

@1 Het lijkt me duidelijk wat je met die constatering moet doen. Als je door zo’n strijd de burgers in de armen drijft van steeds ergere facties, dan moet je ophouden met de strijd en de dialoog aangaan. Een andere oplossing is die burgers te onderwerpen, waar het de vraag is of dat überhaupt zou kunnen lukken, of om de bevolking samen met de militante facties op te ruimen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bookie

Het principe van de laatste jaren is duidelijk. Geen raketten op Israël is geen raketten op Gaza. Al die doden hadden dan ook voorkomen kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Krekel

Een volk tot wanhoop drijven, dan verontwaardigd reageren als dat volk naar wanhopige middelen grijpt … altijd -1

(meervoudig interpretabel? … )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Stronkel

@3: zolang Israël stelselmatig landjepik blijft bedrijven en stug doorgaat met nederzettingen bouwen in bezet gebied, zal de kern van het conflict niet weggenomen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bookie

@5
Dat verandert niets aan het principe. Zonder raketten op Israël waren er geen burgerdoden gevallen in Gaza wat je verder ook vind van het beleid van Israël.

Nederzettingen worden voornamelijk uitgebouwd i.p.v. gebouwd. Voornamelijk door natuurlijke aanwas. Volgens het kinderrechtenverdrag kan je kinderen die daar geboren (en voor een groot deel hun ouders ook) en geworteld zijn niet zo maar uitzetten uit die nederzettingen. Geen mens is illegaal zeg maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 willem visser

Ik heb eerlijk gezegd de indruk dat geen van beide partijen echt uit is op een vergelijk. Vijandschap scoort bij de eigen bevolking nu eenmaal makkelijker dan een poging tot overeenstemming. Het benadrukken van verschillen (vertaald in religie) is politiek makkelijker uit te baten bij de hardliners. Maakt niet uit wat de gevolgen zijn.
Het is gewoon cynisme alom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 euro

@6:

De uitbreiding van nederzettingen wordt als politiek middel ingezet, zo geeft ook Israël toe. Dus kom niet met je onzin dat er gebouwd wordt vanwege natuurlijke aanwas.

En doe ook niet alsof er niks aan de hand was tot dat Hamas begon met raketten afvuren.

Gaza is nog steeds door Israël bezet gebied. De landsgrenzen, het luchtruim en de territoriale wateren worden gecontroleerd door Israël. Israël heeft binnen de grenzen van de Gazastrook een no-go gebied ingesteld waar iedereen die zich daar begeeft neergeknald wordt. Israël kan op ieder moment iemand oppakken binnen Gaza of er militair ingrijpen. Israël beheert zelfs het Palestijnse bevolkingsregister. Niet alleen is er sprake van een militaire bezetting van Gaza. Israël voert al sinds 2006-2007 actief oorlog tegen de hele Gazaanse bevolking door de blokkade die opgelegd is.

De raketten van Hamas zijn dus legitiem verzet tegen militaire bezetting en tegen de collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza. De huidige geweldsescalatie is niks anders dan een poging van Israël om dat verzet hardhandig de kop in te drukken.

Dat Gaza nog bezet gebied is en belegerd wordt, wordt vrijwel niet genoemd in de Nederlandse media en door de politiek. Dus lijkt het alsof er een symmetrisch conflict is tussen Gaza en Israël die elkaar beschieten. Let op hoe bijgehouden wordt hoeveel raketten afgevuurd worden vanuit Gaza maar nooit hoeveel bommen Israël gooit. Hoe dan ook moet die zogenaamde pariteit in het conflict, waarbij Israël en Gaza even schuldig zouden zijn aan het geweld, aan de Nederlandse nieuwsconsument gevoerd worden. De bezetting en de blokkade, waar het om gaat, blijven uit beeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bookie

@8
Natuurlijk het willekeurig afschieten van raketten op steden is legitiem verzet. Dit staat gelijk aan het opblazen van bussen, cafés e.d. Wat een ziek idee van legitiem verzet heb jij Euro.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 euro

@9:

Als de Palestijnen in Gaza net als Israël hoogontwikkelde wapens hadden zouden ze voor militaire doelen gaan. Nu rest ze vanuit hun belegerde openluchtgevangenis weinig anders dan het afschieten van ongerichte projectielen op Israël.

Weet je wat ziek is ? Een bezette en belegerde bevolking waar Israël de afgelopen jaren duizenden slachtoffers heeft gemaakt, een beetje gaan liggen vertellen hoe ze wel of niet zich mogen verzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bookie

Als Hamas hoogontwikkelde wapens zou hebben zouden ze passagiersvliegtuigen de lucht in schieten vermoed ik eerder. Maar dat zou jij gezien je eerdere opinie wel weer legitiem verzet noemen.

En overigens belachelijk dat je Palestijnen en Hamas op een lijn zet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 euro

@11:

In plaats van “als …”, wat voor verzet door de belegerde en bezette bevolking van Gaza vind jij wel toegestaan ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JANC

@11: De lucht in schieten?
Bovendien: Net alsof Hamas steeds -laten we eens wat noemen- ziekenhuizen beschiet. Zoals het IDF structureel doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bookie

@12
Uit de lucht schieten van heli’s e.d.. Raketten op militaire doelen i.p.v. willekeurig op steden. Hamas maakt van VN scholen, ziekenhuizen militaire objecten door daar raketten te bewaren en af te schieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JANC

@14: Zijn daar ook bewijzen voor of roep je gewoon wat het IDF zegt?
“willekeurig op steden”, nee dan het IDF: Die beschiet huizen waar Hamas-leden worden vermoed. Woont Bookie in zo’n huis dan is dat jammer. Dan zal je wel wat met Hamas van doen hebben. Kortom, zo verwordt dat “nauwkeurig schieten” van het IDF op “militaire doelen” niks beters als dat wat “Hamas” doet: Raketten aschieten op willekeurige doelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 euro

@14:

Of Hamas burgerdoelen gebruikt om zich te verschansen weet ik niet. De berichten daarover komen van Israëlische zijde. UNRWA heeft bevestigd dat een paar van hun scholen gebruikt zijn als opslagplaats voor raketten maar aan de andere kant zijn er ook duidelijke bewijzen dat Israël desinformatie verspreidt.

Maar goed, laten we er vanuit gaan dat Israël niet liegt en Hamas zich tussen de burgers in Gaza verstopt.
– Mag Israël een burgerdoel raken in de wetenschap dat het ook een militair doel is ? Als een politieagent en een moordenaar in een vuurgevecht verwikkeld zijn en die laatste zich verstopt in een menigte, is het dan verantwoord wanneer die agent toch blijft schieten ? Stel dat Hamas een flatgebouw in Tel Aviv overneemt en de Israëlische burgers daarbinnen gijzelt, zou het Israëlische leger dan dat hele gebouw opblazen ? Waar het op neer komt: Israël laat zien dat het weinig tot niks geeft om Palestijnse burgers.
– De Gazastrook is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het is twee keer zo groot als Texel en wordt bewoond door zo’n 1,8 miljoen inwoners. Kun je in zo’n situatie verwachten dat militaire en burgerdoelen ver van elkaar staan ? Is het niet ontzettend cynisch van Israël dat ze Palestijnse burgers oproepen om potentiële doelen te evacueren ? Waarheen moeten ze vluchten ?
– Maar deze hele discussie leidt af van de essentie. Israël en haar vrienden hebben het graag over wie deze keer begonnen is of welke doelen Israël resp. Hamas wel of niet raken. Begrijpelijk, er moet niet gesproken worden over de oorzaken van het geweld: de blijvende bezetting van Palestijnse gebieden en in het bijzonder de belegering van de Gazastrook. Want iedere objectieve waarnemer snapt wel dat je niet dezelfde eisen kunt stellen aan de onderdrukker en de onderdrukte.

(Het hoofdkwartier van het Israëlische leger in Tel Aviv staat trouwens naast een ziekenhuis, winkelcentra, kantoren en flats, maar dat terzijde.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Derpjan

@0

Jammer dat men in Nederland steeds minder beseft dat er wel degelijk een interne strijd bezig is in Israel en eventuele steun van ons aan Israelisch links een verschil zou kunnen maken. Maar nu is het een beetje laat, teveel mensen zien Israel nu als een monolithisch blok dat veroverd/verdreven moet worden.

@3

Ja ja, “de burgers”, dat beweren “verzets”organisaties altijd. Ondertussen heeft Hamas precies 0 referenda gehouden over aansluiting van de Gazastrook bij Egypte of een ander land (wat effectief de blokkade en de dreiging van Israel zou beeindigen).
O, nog een sappig detail: de hoogste leiders van Hamas en hun families wonen veilig in het buitenland…

@5

“zolang Israël stelselmatig landjepik blijft bedrijven en stug doorgaat met nederzettingen bouwen in bezet gebied, zal de kern van het conflict niet weggenomen worden.”

En zonder die nederzettingen komt er ook geen oplossing want @7 heeft gewoon gelijk: er is op ieder moment minstens 1 factie (op sommige momenten wel 2 of 3) daar die eigenlijk gewoon geen vrede wil. Israelisch rechts speelt een heel cynisch spel (ze hopen de situatie in de West Bank gewoon door te laten etteren tot de Palestijnen zelf weggaan) en ondertussen ziet Fatah niet in dat ze de nederzettingen juist kunnen gebruiken in onderhandelingen: als ze aanbieden die nederzettingen op te willen nemen in een Palestijnse staat is dat enorm goede PR voor ze en zou die Palestijnse staat een goede start hebben met alle infrastructuur van de nederzettingen.

 • Vorige discussie