Laten we met zijn allen ons best doen: die regels dienen ergens voor. Ik zou zo graag zien dat we even stoppen met discussiëren en samen onze schouders eronder zetten.
Minister-president Rutte weer aan het woord? Nee, een 56-jarige oud-marinier en ex-corona patiënt, die zijn opname op de IC kan navertellen.
Premier Rutte en minister De Jonge zijn wel bij de officiële start van ‘Aandacht voor elkaar’, bedoeld om initiatieven en acties onder de aandacht te brengen, ter “inspiratie zijn om elkaar verder te helpen om door deze moeilijke periode heen te komen.” Op de hiervoor ingerichte website worden ervaringsverhalen vermeld en kun je in de activiteitenagenda zien wat er zo al in het land wordt gedaan.
Vooral in maart, toen de eerste coronamaatregelen van kracht werden, de ziekenhuizen volstroomden en het aantal overledenen toe begon te nemen, berichtten de media bijna dagelijks over hartverwarmende, ondersteunende initiatieven.
Nu het aantal besmettingen explosief toeneemt en het zorgpersoneel weer onder druk komt te staan, zijn extra maatregelen nodig. Hadden meer mensen maar in maart geluisterd naar de 29-jarige horecamedewerker, die gelukkig niet naar het ziekenhuis moest, maar wel flink ziek werd en jongeren waarschuwde.
Of had echt iedereen in april de oproep van de 22-jarige coronapatiënt ter harte genomen om zich vooral wél aan de regels te houden.
Had men zich in mei maar voldoende gerealiseerd dat het verhaal van de niet-drinkende en niet-rokende 60-jarige Abcoudenaar niet op zichzelf staat en dat een deel van de patiënten die corona overleven, de rest van hun leven longpatiënt zullen zijn.
Of dat men in juni na lezing van het verhaal van een 52-jarige patiënt met milde klachten, beseft dat ook in dat geval het herstel een langdurige kwestie kan zijn.
En zelf toen het in juli allemaal veel rustiger leek te zijn, bleven de verhalen komen. Onder andere van de 16-jarige jongen uit Breda, die een week op de IC lag. Hij is er goed bovenop gekomen maar zegt wel: “Ik heb wel discussie. Ik zeg ook: houd nou afstand, je hebt bij mij gezien hoe het ook kan gaan.”
Om de oud-marinier nog maar eens te parafraseren: ‘Laten we met zijn allen even stoppen met discussiëren en samen onze schouders eronder zetten’. En met aandacht voor elkaar….
Reacties (17)
Ja, en lees ook dit.
Eenieder die denkt dat het maar over een paar procent gaat. Zoals een bekende hier (Hans V, lees je dit ook maar). Of alleen over dor hout. Of dat het je een zorg kan zijn, want geen doelgroep.
Het gaat verdomme over mensen. Ook aan de zorgkant.
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/vijf-zorgverleners-over-die-ene-coronapatient-ik-heb-staan-huilen-achter-mijn-masker~v402768/
Ik ben er helemaal voor
Met het thuiswerken wil het niet lukken. Ik heb niet het idee dat het rustiger is op de weg. Misschien moeten we de scholen sluiten, want in maart en april werkte men toen wel thuis.
@3 Ik denk dat dat inderdaad een groot deel vd verklaring is.
Schouders eronder, maar geen huren willen bevriezen.
Sorry hoor, maar in gelul kun je niet wonen.
@5
Inderdaad, als we de huren maar bevriezen verdwijnt het virus vanzelf.
@3: [ Ik heb niet het idee dat het rustiger is op de weg. ]
Die weg staat vol met reizigers die eerst het OV namen en daar is nu weinig plek…
En woon-werkverkeer is natuurlijk niet het enige verkeer. De vrachtwagenchauffeur, loodgieter, pakjesbezorger, thuishulp bleven en blijven gewoon rijden.
Ik hoorde gisteren op de radio dat ongeveer de helft, 4 miljoen mensen, een kantoorachtige baan heeft en dus thuis zou kunnen werken.
Wat mij opvalt is dat ik steeds meer hoestende en niezende mensen op straat en in de publiek ruimte tegenkom, op zich normaal voor het jaargetijde maar ik dacht dat we bij verkoudheidsklachten thuis moesten blijven.
Daaronder zie ik overigens menig heilige boontje met een mondkapje die ze dan kort even af doen om hun neus te snuiten. Sowieso als je in die dingen gelooft en je hebt desondanks alsnog het verkoudheidsvirus opgelopen, dan zou je toch een keer ernstig moeten gaan nadenken hoe dat dan kan.
@8: Jij snuit liever direct je masker vol? Of laat je als een klein kind de dorrels aan je snotkoker druipen?
@9 nee, 8 vindt het allemaal maar onzin en niest gewoon in de open lucht.
@6: Miwoco geeft geen uitgebreide uitleg, maar de oproep “samen schouders eronder” is erg vaag.
Op z’n minst zou je van de overheid duidelijke richtlijnen verwachten:
als mondkapjes (misschien) nuttig zijn, stel ze dan verplicht in winkels i.p.v. de winkelier te laten besluiten.
(overigens heeft wel het personeel in de supermarkten mondkapjes op).
Bij “samen de schouders eronder” verwacht ik ook dat de overheid van iedereen evenveel inspanning verwacht, of als bepaalde groepen grotere offers brengen (café-eigenaren? prostituées?) de overheid adekwate compensatie biedt.
Dat vliegtuigen al weer maanden vol mogen zitten, is een teken dat niet iedereen hoeft bij te dragen om de epidemie te bestrijden.
Ik vind begrijpelijk dat Van der Staaij beweert dat kerkdiensten met 600 mensen dan ook mogen.
Tot nu toe is het corona-beleid veel zedengepreek (“blijf thuis, houd afstand” en wie zich niet aan de regels houdt is een aso) maar de overheid presteert matig tot onvoldoende op haar eigen taken (testen, contactonderzoek).
@8: Volgens mij beschermen wij met mond/neuskapjes vooral anderen, niet onszelf.
En u heeft vast wel gezien dat niet iedereen een mondkapje draagt, dus mensen met een mondkapje kunnen besmet worden.
En het verhaal wordt nog ingewikkelder:
Als iedereen een mondkapje draagt kunnen nog steeds besmettingen optreden.
Maar de kans op besmetting is dan kleiner.
Het begrip “kans” is voor veel mensen moeilijk.
Kort gezegd kunnen bij een kleinere kans nog steeds mensen besmet worden, maar dat gebeurt dan bij minder mensen (in dezelfde tijd).
Op zich is wat @LeR zegt te zien wel opmerkelijk. Hij impliceert dan, zoals we natuurlijk gewend zijn, ‘maskertjes werken niet’. Het gegeven dat je nu snotterende mensen ziet toont echter aan dat alle andere maatregelen juist niet opgevolgd worden. Niet genoeg afstand houden, niet genoeg handen wassen, ontsmetten en niet genoeg wegblijven als het niet echt hoeft. Dat is ook de kolossale fout die van Dissel maakte met z’n opmerking dat gezichtsmaskers niets helpen. Hij noemde namelijk eerst een rits maatregelen die iedereen(!) allemaal(!) op moet volgen en dan zouden maskertjes niet echt iets toevoegen. En niemand die toen even bedacht of dat ook werkelijk gebeurt.
Snotterende mensen toont gewoon aan dat de meest simpele, maar vrijwillige coronamaatregelen teveel gevraagd is voor het gros van de Nederlanders.
@13:
Dat is makkelijk praten voor iemand die waarschijnlijk geen jonge kinderen op de kinderopvang heeft zitten. Die van mij lopen de helft van de tijd met snotneuzen rond.
@14: Even los van hoe besmettelijk kinderen van die leeftijd zijn (geen idee), doe jij je snotterende kinderen gewoon (ook?) naar de kinderopvang? Je kunt er dan vergif opnemen dat je op die wijze, als iedereen dat blijft doen, ook corona kunt oplopen. Dat ik Le Redoutable hier moet quoten is geen goed teken, maar hier is ‘ie toch: ” ik dacht dat we bij verkoudheidsklachten thuis moesten blijven.”
Even wat nuance van mij kant: hele jonge kinderen hebben doorgaans geen enkele klachten bij corona. Dus dat thuis houden bij snotteren lijkt onzin. Het toont alleen wel aan hoe makkelijk kinderen elkaar besmetten en dat mee naar huis kunnen nemen. komen de families in de statistiek weer voor in het kolommetje “thuis opgelopen”.
@15:
Wat ik in #14 schrijf is geen overdrijving. Letterlijk 50% van de tijd hebben onze kinderen griepachtige verschijnselen. Het is niet mogelijk om de kinderen thuis te hebben als we werken. Mijn partner en ik werken allebei fulltime, thuis momenteel. En nee, jonge kinderen met snotneuzen hoeven niet thuis te blijven volgens de richtlijnen en gaan dus gewoon naar de opvang. Zelf krijg ik nu ook regelmatig iets van virussen van de kinderen mee, waar ik voorheen hooguit 3 à 4 dagen per jaar last had van verkoudheid/griep is dat nu wel elke maand een paar dagen.
Het klinkt heel logisch, dat advies om jezelf te isoleren bij klachten. Maar ik ben er na een half jaar wel een beetje klaar mee.
@16: Begrijpelijk. Blijf voorzichtig!
PS mijn partner is leerkracht aan een VMBO type school. Zelfde verhaal met het thuisbrengen van de hele cocktail aan influenzas. Nu gelukkig nog niet, want altijd mondkapjes dragen plus regelmatig ontsmetten. Ook werkkleding komt het huis niet in, en douchen bij thuiskomst. De douche zit bij mij in de gang. Typisch Fins dingetje om een ‘natte ruimte’ te hebben en bij mij is dat in een aanbouw aan de voordeur. Erg handig nu.