Er valt iets voor te zeggen op het moment dat mensen massaal thuisblijven en blijkbaar niet meer echt beleven hoe belangrijk het is.
SCP-directeur Kim Putters op BNR. Hij ziet de bezwaren natuurlijk wel: “En bij burgerschap hoort een verantwoordelijkheidsgevoel bij mensen zelf, en dat staat wel op gespannen voet met een overheid die met het wijzende vingertje komt en gaat zeggen: “Gij zult stemmen”.
Reacties (14)
Typisch politieke symptoombestrijding. Hoef je tenminste niet naar de oorzaken te kijken. Wilders zou er wel blij mee zijn.
Wat een anticlimax is die Kim Putters trouwens na Paul Schnabel. Is de bezoldiging tegenwoordig zo beroerd dat ze alleen maar padvinders kunnen krijgen?
Van dit soort stemzwendel krijg je bijvoorbeeld een lage opkomst. Lijstverbindingen zijn nog zo’n middelvinger naar de kiezer toe.
@1: Padvinders hadden het toch beter gedaan…
@3: Nee hoor, hij is echt padvinder.
@2: bizar. Nog een teken dat onze democratisch systeem rot is en hoognodig aan vernieuwing/vervanging toe is. Tot die tijd is stemmen dit rotte systeem in leven houden.
@5: Ik heb wel gestemd. Op een splinter. Zo destabiliserend mogelijk. Want het systeem staat op instorten. Zo help ik duwen.
Je weet dat je op PS stemt, niet op Eerste Kamer. Wil niet zeggen dat ik er blij mee ben dat dat soort handjeklap voorkomt. Overigens lijkt het me hoogst onwaarschijnlijk dat een PVDA-stem naar de VVD gaat, zo serviel zijn ze nou ook weer niet, en zelfs in het beste geval zijn er voor de volgende PS-verkiezingen weer Tweede Kamer verkiezingen, dan gaat de PvdA zich er niet aan branden om nu al een dubieuze extra stem naar de VVD te doen. Wat Van Rey echter doet…
@7: Geen speld tussen te krijgen.
Wat me met name stoort is dat aan de ene kant een topambtenaar de kiezer een brevet van onvermogen toeboert, terwijl aan de andere kant de politici hun middelvinger naar diezelfde kiezer opsteken.
Het kan met die stemplicht twee kanten opgaan. Of ze wordt massaal genegeerd (‘niet te handhaven’), of men komt wel en stemt maar wat. In beide gevallen bereik je niets wezenlijks, behalve dat je weer wat gemeenschapsgeld verbrandt en een paar raamambtenaren een bezigheid geeft.
Ik ervaar het precies andersom: hoe minder we stemmen hoe tevredener we zijn met hoe het gaat. Er is geen echte noodzaak, blijkbaar.
Welkom terug, Oud Zeikwijf.
“bij burgerschap hoort een verantwoordelijkheidsgevoel bij mensen zelf, en dat staat wel op gespannen voet met een overheid..” die het niet zo nauw neemt met verantwoordelijk.
@Folkward :)
Het cynisme van de burger is natuurlijk begrijpelijk, wanneer er geen werkelijke politieke keuzes worden geboden.
Stemde je op de PvdA om de VVD uit de regering te houden (of andersom) dan zit je alsnog met beiden opgescheept. Stemde je een oppositiepartij (om het even welke), dan zie je vervolgens dat ze alsnog het beleid van het kabinet helpen overeind te houden.
Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat je stemt, want je stemt altijd linksom of rechtsom in met meer afbraak van de verzorgingsstaat. Daarom is de VVD ook populairder dan de PvdA: van de VVD weet je tenminste dat ze bij die afbraak hun eigen overtuiging volgen. De PvdA zegt wel links te zijn, maar volgt fundamenteel een neoliberale logica.
Geen wonder dat de kiezer cynisch is, en dat laat zich al helemaal zien bij verkiezingen over zoiets als de Provinciale Staten, die nagenoeg onzichtbaar zijn. Wie heeft er nu een concreet beeld bij wat dergelijke organen doen? Of wat het verschil is of er nu een VVD/CDA/D66-coalitie het beleid in de Provincie uitzet, of een PvdA/GL/D66-coalitie?
De kiezer is cynisch, maar heeft daar ook alle reden toe in dit technocratisch bestuurde stadsstaatje dat Nederland heet.
@13, de kiezer is cynisch, maar maakt zich er zelf ook verdomd makkelijk vanaf. Want wat doet de kiezer precies op het moment dat de PvdA zich aansluit bij de VVD? NIET een twitter/rozen/andere campagne beginnen om de PvdA te smeken het niet te doen.
Wat doet de kiezer als de kwesties in de partijraden besproken wordeen? Niets, want ze zijn geen lid en/of komen niet opdagen: alle slechte keuzes van de partijen zijn door de partijeraden gelegitimeerd! Nergens heeft men een keer de hele top naar huis gestuurd met ‘belachelijk, jullie verkwanselen onze uitgangspunten, sodemieter op.’
De kiezer is cynisch… maar ook onvoorstelbaar lui en gemakzuchtig, en ook niet al te dapper. Ze willen dat 1 stem tot exact het juiste leidt, en als dat niet zo is dan haken ze alweer af, en ze doen nauwelijks wat om de zaken werkelijk te veranderen. Zeker niet iets wat moeite kost of risico met zich meebrengt.
Maar wil je dingen anders dan heb je wel een beetje vasthoudendheid nodig. Voor belangrijke zaken moet je je strijden. Een beetje meer inspanning dan een verzuchting bij de borreltafel en 1 stem in de 4 jaar en zelfs dat nog met de uiterste moeite en te vaak ‘geen zin’.