Quote du Jour | Rutte de sneeuwschuiver

Serie: Dossier:

Quote du Jour

(…) door het debat voor ons uit te schuiven hebben we ongelukken voorkomen

Dat zou, volgens de NOS, premier Rutte hebben gezegd, nadat EU-overleg over steun aan landen als Italië en Spanje vooralsnog op niets is uitgelopen. Een besluit over een EU-noodfonds is nu twee weken uitgesteld.

De NOS baseert zich op een reconstructie die de Spaanse krant El País maakte van het EU-overleg.

Behalve Nederland is ook Duitsland op de rem gaan staan. Italië, Spanje en Portugal verwijten op harde toon het gebrek aan solidariteit. De NOS haalde een paar reacties aan.

De Italiaanse oppositieleider Salvini bekritiseerde de gang van zaken met: “Dit is geen Unie, maar een grot vol slangen en jakhalzen.”

De Spaanse minister voor Europese zaken Gonzáles zei: “(…) we varen op een ijsberg af en dan moeten we de burgers niet in de steek laten.”

Om dat laatste met een andere metafoor te verwoorden: als er een sneeuwlawine op mensen afkomt, huur Rutte de sneeuwschuiver in en het probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Landen als Griekenland, Italië en Spanje hebben de noordelijke Eu-landen tot nu toe aardig geholpen met een andere crisis: de vluchtelingencrisis. Maar bij de groeiende problemen op dat gebied, past Nederland ook het ‘vooruitschuiven en niets doen’ beleid toe.

Wellicht is het commentaar van de Portugese premier Costa hier toepasselijk: “Weerzinwekkend, gevoelloos en absoluut niet acceptabel”. Misschien moet Rutte bedenken dat alles wat je doorschuift een berg kan worden waar niet meer overheen is te komen.

Reacties (49)

#1 dehnus

Vooruit schuiven, niets doen, vrindjes centjes toeschuiven, kneuterig nationalisme en anderen de schuld geven. Dat is toch Nederlands beleid voor alles in de laatste 20 jaar. Van klimaat tot immigratie. Het heeft polderen opgevolgd en is het nalatenschap van de Fortuyn revolte.

 • Volgende discussie
#2 Ronzhu

@1 Helaas moet ik de eerste lidstaat nog vinden die uit puur altruïsme en solidariteit de EU is ingestapt. Zolang de politieke realiteit is dat ieder land het lidmaatschap als rendabel moet verantwoorden zijn we geen United States of Europe, en dan moeten landen ook niet in de desillusie opereren dat het wel zo is, “wie zonder zonde is etc. etc.”. Ik ben zelf een federalist overigens.

@0 Griekenland, Italië en Spanje helpen ons niet als zodanig, maar zijn ongewillig slachtoffer. Stappen ze morgen uit de EU dan liggen ze helaas voor hen nog steeds in de aanloop/vaarroute, met (met het verschuiven van de buitengrenzen) voor zover ik kan zien precies dezelfde problemen. Syriërs zitten niet in Griekenland om daar asiel aan te vragen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Test

@0: Erg zwak stukje. De reden dat het vooruit wordt geschoven is dat Merkel ingreep:

Op dat moment greep bondskanselier Merkel in. Ze deed via een telefoonlijn mee aan de vergadering en de premiers zagen alleen haar foto in beeld. “Pedro, we kunnen niet verder gaan. We hebben al veel toegegeven.”

Beetje jammer dat dit nu een stukje Rutte bashen wordt. Kern van het conflict is dat Italië zonder voorwaarde geld uit het ESM (wat daar helemaal niet voor bedoeld is !!!) eist:

Premier Rutte legt tijdens de vergadering aan de Italiaanse premier Conte uit dat Nederland niet van plan is om de pot met geld uit het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM) zonder enige voorwaarde beschikbaar te stellen. De Italiaan wordt vervolgens boos en spreekt harde woorden over het gebrek aan solidariteit. Italië wil boter bij de vis en meteen extra geld.

Natuurlijk gaan Rutte en Merkel geen blanco cheque tekenen. Je moet oppassen als men in Zuid Europa over solidariteit begint: het komt er gewoon op neer dat men deze crisis misbruikt om geld af te persen. En dan kwaad worden als men niet meteen toegeeft. Zoals uit bovenstaande blijkt. Het zijn net voetballers die schwalbes maken en dan hard tegen de scheidsrechter gaan roepen als ze geen penalty krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

“Dit is geen Unie, maar een grot vol slangen en jakhalzen.” Dit klopt helemaal, die jakhalzen dat zijn zijzelf die keer op keer hun buit in Noord Europa komen halen en er dan later een feestmaal van maken, en wij zijn het land wat keer op keer kaalgevreten wordt.

Hulp is prima, maar zij staan zelf het oplossen in de weg door de voorwaarden te weigeren, voorwaarden die al lang en breed bekend zijn van de vorige crisis. Terwijl wij zuinig gedaan hebben en daardoor leraren stakingen trotseerden en een kniezende bevolking hadden zijn hun alweer aan het uitdelen geslagen, ze waren er nog trots op ook. Ook de Fransen zijn daar schuldig aan, nog geen meter opgeschoten met de hervormingen maar wel miljoenen uitgedeeld aan de gele Hesjes.

https://www.politico.eu/article/brussels-puts-italy-on-notice-for-breaching-eu-spending-rules/

Die premier van Portugal is helemaal een ongelofelijke hork met zijn gescheld en afpers poging, hij lijkt Trump wel of die lui die ambulance personeel belagen. Nu zal dat ook wel te maken met het Zuidelijk temperament waar de hele club MED last van heeft maar die culturen moet je gewoon kort houden, jackhalzen luisteren alleen naar een harde hand. Als je de sneeuwruimer niet wilt, dan ruim je zelf de berg maar op. Wil je hulp dan netjes vragen en garanderen dat je niet weer feest gaat vieren als het weer even beter gaat maar eerst sparen voor je eigen sneeuwruimers. En keihard zwart op wit voor diegene die al 2 keer eerder lak aan alle regels gehad hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

Mij staat vaag iets bij dat men bij het inrichten van dat ESM zich het recht heeft toegeëigend om als het moet allerlei bankrekeningen te plunderen, ook uw en mijn schamele spaarcentjes. Nepnieuws?

@4: Je bent bang dat er weer nieuwe spelers voor Real Madrid van worden gekocht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 gbh

Solidariteit werkt wel 2 kanten op; in Italië kan je na 40 jaar werken met pensioen. Leg maar uit waarom mensen hier 10 jaar langer moeten doorwerken om het gat daar te vullen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bolke

Misschien moet iemand het even aan de zuidelijke landen uitleggen dat hun gedram precies is hoe je een nexit veroorzaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

Rutte doet alsof het om oneerbare voorstellen gaat om elkaar tegemoet te komen.

De Italianen willen de Duitsers niet afzetten. Het enige is dat Duitsland zijn goede kredietwaardigheid gebruikt voor een buur met een slechte kredietwaardigheid – op het moment van een nationale noodsituatie. Dat is alles.

zegt de Britse econoom Adam Tooze in TAZ.

Guntram Wolff van de Brusselse Denktank Bruegel:

”Als het ons niet lukt om de volgende stap in Europa te zetten in zo’n enorme crisis, dan kan ik me niet voorstellen hoe iemand ooit de volgende stap zal nemen”

@7: ik denk eerder dat Rutte nexit-voorstanders inspireert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 sikbock

@8: Als de zuidelijke landen zich bereid tonen om zich te onderwerpen aan de Duitsers (en ook allemaal gaan luisteren naar de baas, Duits gaan praten en eens degelijke Bratwurst mit Pommes gaan eten) ben ik best voor Eurobonds.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 P.J. Cokema

@10: Uitstekende column van Pfeijffer.

Hier nog een commentaar dat goed uitlegt wat er mis is met de houding van Rutte en Hoekstra.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bolke

Wat een onzin column, de reden dat de noordelijke landen wel enorm veel in de economie kunnen pompen is omdat hun zich wel netjes aan de begrotings afspraken hebben gehouden en de zuidelijke landen de afgelopen 40 jaar lekker op de pof hebben geleefd en als beloning daarvoor mogen de noordelijke landen nu voor de zuidelijke landen opdraaien, nou mooi niet dus.

Misschien dat jullie het niet snappen, maar als de zuidelijke landen hun zin krijgen dan gaan wij garant staan voor hun schulden, maw hun lenen het geld en de kans is groot dat wij dat mogen terug gaan betalen.

Dat is geen unie, dat is parasiteren op een ander, dan maar geen unie.

Rutte heeft gewoon gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

Het moge duidelijk zijn dat ter rechterzijde wat anders wordt gedacht over solidariteit en blijkbaar zelfs over het (toch behoorlijk rechtse want economische) nut van de EU (ik denk dat in de posts hierboven wel aan valt te wijzen over wie we het hebben).

Maar los daarvan, dat Rutte zich op de borst klopt dat “ongelukken voorkomen” zijn door beslissingen een paar weken vooruit te schuiven, geeft wel aan hoe middelmatig deze premier is. Hier is niets voorkomen, alleen maar iets uitgesteld (en dat uitstel zelf kan juist best al eens de nodige ongelukken veroorzaakt hebben).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 sikbock

@10 / @11 / @13 : als de zedenpredikers het voor het zeggen zouden hebben over de economie, zouden we nu nog steeds allemaal in lompen lopen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Dehnus

@2: Puur Altruisme is een ding, maar Nederland maakt er de laatste 2 jaar echt wel een potje van hoor. Het is net een Polen maar dan minder Rooms Fascistisch.

Als je ziet hoeveel de megaboeren uit Brussel krijgen, en dan gaan klagen dat je ook wat terug moet betalen? Nee dat is echt heel typisch Nederlands, of althans bepaald slag volk in Nederland. De Telegraaf speelt een heel vies spelletje dat ze nog wel eens raar op kan breken. Het is gewoon een feit dat Nederland, samen met Polen en Hongarije, tegenwoordig als een rellend irritant jongetje achter in de klas zit. De opmerkingen van “beste jongetje van de klas” gelden al 20 jaar niet meer. Nederland is diegene die constant maar jankt, met propjes papier gooit en de les verstoord. Samen met zijn vriendjes Polen en Hongarije, en whomever in de meeloop groep zit deze week (Finland en Zweden een week, Frankrijk of Duitsland de ander).

Hier vallen al langer mensen over, helemaal in combinatie met de horkerigheid waarmee Nederlandse Politici zich uitlaten. Alleen maar om thuis een wit voetje te halen bij de Telegraaf idioten.

Again: Dat kan ze nog raar opbreken. Dingen hebben de nare neiging terug te komen in je gezicht en mensen onthouden negatieve dingen gewoon meer dan positieve. Het geniepigste is nog hoe de populisten NAZIs de boel bespelen, lekker dwars liggen en naderhand “zie je wel dat ze niks doen!” en niets zeggen over eigen dwarsliggen. :P. OM nog maar te zwijgen over de grefofascisten zoals de heer Knevel: Die laatste houden wel een hele creatieve versie van een Calvinistische lezing van hun boek voor. Die van “De Farao spaarde 7 jaar en daarna was alles lekker voor hem!” :P.

Maar goed zo kennen we ze al langer in Nederland, vraag je eigen voorouders (waar mogelijk, want veel zijn al dood) maar eens hoe de grote boeren en industriëlen hun behandelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joop

Rutte weet dat er volgend jaar verkiezingen zijn. Hij voelt vooral de FvD in zijn nek hijgen. Hij is geen staatsman, hij gebruikt dit samen met minister Hoekstra als PR stunt.

De zuideuropeanen hebben genoeg geleden van dat rare financiële gedoe wat wij gewend zijn , en waarover we klagen, want we zijn minder rijk en hebben het zogenaamd ook moeilijk. Slaat nergens op als je het vergelijkt met Spanje bijvoorbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 P.J. Cokema

@14: Ach ja, dan maar liever de libertarische priesters, prekend van de vrije markt, nul staatsbemoeienis en ‘wie betaalt, die bepaald’.
Ondertussen verdelen en heersen. Resultaat? Slechts een deel van de wereldbevolking loopt in lompen.

Gesteund door lieden die zich geen fraai maatkostuum kunnen veroorloven, maar nog wel een kek overhemd en trendy spijkerbroek, doen ze er alles aan die status quo te handhaven. Het kost een paar slachtoffers maar dan heb je ook wat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 sikbock

Dat de ” arbeidende klasse” een zekere mate van welvaart heeft verworven, is geen verdienste van de “moraalwapperaars” beste Cokema. Als het aan priester/ dominee had gelegen liepen we nog steeds in lompen met de hoop op beloning in het hiernamaals.

Die welvaart is door “die arbeidende klasse” zelf afgedwongen en verder een kwestie van goed begrepen eigenbelang van de “bezittende klasse”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 P.J. Cokema - Reactie op #18

Ik ken een reageerder die zou stellen dat het allemaal reuze relatief, nee sterker nog, dat we er ontzettend veel op vooruit zijn gegaan, omdat het lompenproletariaat een stuk kleiner is dan pakweg 100 jaar geleden.
Ofwel: laat alles vooral zoals het nu is, bijkomende schade zul je altijd houden.

Ik ken ook iemand die zegt: als ik in de gracht donder en dreig te verdrinken, steek me geen helpende hand toe, want het is mijn eigen schuld. Opofferende realist of grootspreker zonder levenservaring?

Wat een weelde, wat een luxe dat de onbarmhartigen hun genadeloosheid in vrijheid van meningen mogen storten. En wat jammer dat ze niet geregistreerd staan want het zou kunnen schelen als ze zich bij het bijstandsloket melden, als u begrijpt wat ik bedoel.

#19 sikbock

@19: Genade is de in het christelijk geloof gebruikte uitdrukking voor Gods welwillende toewending tot de mens, die haar hoogtepunt bereikt in de verlossing door Christus.

In de christelijke theologie is genade een van de eigenschappen van God. Het is een spontane, niet verdiende goddelijke gunst. Christenen verstaan er een vrije gave onder, die de mens absoluut niet verdiend heeft.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Genade_(christelijk_geloof)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 P.J. Cokema - Reactie op #19

Hee, ga je preken?

#20 sikbock

@21: nee, dan zou ik mij richten tot de doelgroep hier en zeggen dat uit exodus 22:26 volgt dat omdat god genadig is, de mens ook genadig moet zijn ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Karin van der Stoop

Het is inderdaad zo hypocriet als de pest. Nederland steekt geen poot uit in de vluchtelingencrisis, die al jaren voor schrijnende toestanden zorgt in o.a. Italië.
En de reden dat wij nu even diepe zakken hebben, is omdat het hele sociale domein zodanig is uitgekleed dat goede gezondheidszorg, rechtsbescherming en onderwijs nauwelijks nog (tijdig) bereikbaar zijn als je niet in staat bent de portemonnee te trekken.
Wat een kutland is dit geworden zeg. Geen greintje medemenselijkheid. Zelfs niet voor ’t eigen volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 gbh

@23: Gewoon ongenuanceerd maar wat roepen is geloof ik jouw handelsmerk:

Nederland nam in 2018 101,837.00 vluchtelingen op, Italië 189,243.00.

Nederland nam in 2018 in verhouding zeker 2 keer zoveel vluchtelingen op als Italië.

Kijk eens wat Italië in de loop der jaren heeft opgenomen ten opzichte van Nederland, vrijwel niets!

https://www.indexmundi.com/facts/italy/indicator/SM.POP.REFG

https://www.indexmundi.com/facts/netherlands/indicator/SM.POP.REFG

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 gbh

Nederland in vergelijking met Griekenland, Spanje, Italië:

https://www.indexmundi.com/facts/indicators/SM.POP.REFG/compare?country=nl#country=gr:it:nl:es

We steken echt geen poot uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Frank789

@24:
Vertaal jij “refugee population” als “vluchtelingen opgenomen” in 2018???????? In dat geval is in 2018 de bevolking in Nederland met 17 miljoen toegenomen…

“29 januari 2019 telt Nederland 103,818 vluchtelingen, wat 0,6% is van de bevolking.”

“In 2019 kwamen er in totaal 26 720 asielzoekers en nareizigers. In 2015 was er een piek in het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam.”

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vluchtelingen_in_Nederland

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2159181-feiten-en-cijfers-over-immigratie-in-nederland.html

https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-asielzoekers-komen-naar-nederland-

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 bolke

@13:

Het moge duidelijk zijn dat ter rechterzijde wat anders wordt gedacht over solidariteit en blijkbaar zelfs over het (toch behoorlijk rechtse want economische) nut van de EU (ik denk dat in de posts hierboven wel aan valt te wijzen over wie we het hebben).

Dat is leuk, maar er wordt al god mag weten hoelang tegen de zuidelijke landen gezegd dat ze iets aan hun staatsschuld en hun frivole begrotingen moeten doen (onlangs nog probeerde de Italiaanse regering mooi weer te spelen met geld dat ze niet hebben) en nu hebben ze eens een fikse tegenwind en gaan ze om solidariteit lopen janken.

Mag ik je er trouwens even op wijzen dat na de vorige euro crisis de zuidelijke landen plechtig beloofden te gaan hervormen, nou dat hebben we gezien ja, niks van terecht gekomen dus.

Kort gezegd, nu zullen ze maar eens op de blaren moeten zitten van hun eigen populistische beleid want als we ze weer helpen dan gaan ze weer vrolijk verder waar ze gebleven waren.

Laten landen als Frankrijk maar eerst eens de pensioen leeftijden naar 67 brengen, het begrotingstekort onder de 3% brengen etc etc voordat ze überhaupt het lef hebben om solidariteit te vragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Test

Dat de Italianen de ruzie in de krant willen uitvechten werkt niet in hun voordeel. Als land dat steun moet verlenen zou ik me nog wel een keer bedenken. Heel slecht dat ze nu de landen tegen elkaar aan het opzetten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Jos van Dijk

@28:

Heel slecht dat ze nu de landen tegen elkaar aan het opzetten zijn.

De steeds weer terugkerende fout in dergelijke discussies is dat het over landen gaat. Rutte is geen land, maar een vertegenwoordiger van de neo-liberale stroming in de Europese politiek. Er zijn in ons land ook genoeg andere stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 tigger

@27:
Alles leuk en aardig, maar die zuidelijke landen zijn de belangrijkste klanten van het Noorden. Als het zuiden omvalt, hebben ook wij een heel groot probleem…

Een van de meest gebruikte argumenten van Rutte voor verslechteringen van de positie van de Nederlandse werknemer, is concurrentiepositie:
1. We importeren de meest talentvolle Zuid-Europeaanse jongeren om hier te werken voor de multinationals.
2. Met ons belastingparadijs voor grote bedrijven, zuigen we miljarden aan belastingenopbrengsten weg uit het Zuiden.
3. Ons beleid gericht op ZZP-ers verlaagt de loonkosten voor multinationals al jaren, ten koste van pensioenen en sociale zekerheid van deze “werknemers”.

Kun je me uitleggen hoe het Zuiden hiermee moet concurreren? Let wel, als het Zuiden hetzelfde gaat doen, moeten wij nog extremer neoliberaal gaan worden. Dus nog meer geld naar multinationals, nog meer bezuinigen op sociale zekerheid, veiligheid en zorg. Nog verder de positie van Nederlandse werknemers uitkleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Test

@29: De Italianen proberen een wig te drijven tussen Nederland en Duitsland door in een Duitse krant lopen te zielepieten. Duitsland is net zo goed tegen de onvoorwaardelijke steun als Nederland.

“Maar Nederland heeft zich tijdens overleggen star getoond en lijkt voorwaarden te willen stellen, evenals een aantal andere landen.
Duitsland is er daar een van en daarom hebben Italiaanse politici opgeroepen in de brief om solidair te zijn aan elkaar. De “Nederlandse houding” zou een gebrek aan ethiek zijn.”

En dan wordt er even het verleden bijgehaald en proberen ze Duitsland emotioneel te chanteren.

“Er wordt ook verwezen naar het feit dat Italië de schuld van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog kwijtschold. “Lieve Duitse vrienden, de herinnering zal jullie helpen de juiste beslissing te nemen.”

https://www.nu.nl/coronavirus/6041475/italie-eist-steun-voor-coronacrisis-en-hekelt-in-krant-nederlandse-houding.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Jos van Dijk

@31:

De Italianen proberen een wig te drijven tussen Nederland en Duitsland

Ik denk dat ze proberen een wig te drijven tussen twee Duitse regeringspartijen. Meer kans op succes in elk geval dan hele landen aan de schandpaal nagelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Spam

En nog een goed artikeltje vanuit dat eiland aan de overkant. https://www.theguardian.com/world/commentisfree/2020/mar/31/solidarity-members-eurozone-coronavirus-dutch-coronabond

“remarkably short-sighted” en “exceedingly hypocritical” zijn krachtige termen voor de meesters in het understatement.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bolke

Jullie kunnen zeggen wat jullie willen maar garant gaan staan voor landen als Italië is domweg economische zelfmoord.

10 jaar na de vorige crisis en tot vlak voor deze heeft Italië duidelijk laten zien niet te willen hervormen, sterker nog, ze kunnen geld krijgen uit het steunfonds op voorwaarde dat ze gaan hervormen, ze willen echter geld zonder voorwaarden.

Wie dan nog niet door heeft dat Italië verwacht dat wij hun levenstijl gaan financieren zonder dat ze willen hervormen heeft een plaat van 2 bij 2 voor zijn kop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Bolke

@30: dan doet het maar pijn, zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dan hebben we deze discussie over 5 a 10 jaar weer bij de volgende crisis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Bolke

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5074761/werkloze-zwartwerkers-italie-krijgen-uitkering

Toch van de zotte dat Italië verwacht dat wij wel garant gaan staan voor die corrupte bende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Spam

@36 Suggestieve kop en artikel. Precies bedoelt om bij egoistische horken als jou op de juiste knopjes te drukken. Missie geslaagd blijkbaar.

Waar gaat het nu over in dat artikel: mogelijk 600 euro per maand voor mensen die toch al nooit aan een fatsoenlijke baan konden te komen en te weinig geld hebben om eten te kopen.

Maar gaat volgens de regeringsplannen ook gelden voor mensen die op een niet reguliere manier hun geld verdienen. De regering heeft afgelopen weekend per direct geld beschikbaar gesteld aan gemeenten om de meest hulpbehoevenden te helpen.

En natuurlijk is er vanalles mis in Italie. Net als hier. En nog wel meer dan hier. Maar dan kan je toch nogsteeds solidair zijn? Zeker als die solidariteit essentieel is voor het instand houden van je eigen economische model en welvaart, zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Bolke

@37:

Suggestieve kop en artikel. Precies bedoelt om bij egoistische horken als jou op de juiste knopjes te drukken. Missie geslaagd blijkbaar.

PARDON?

Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT is de zwarte economie in het land 200 miljard euro waard. En daarmee goed voor zo’n 12 procent van het nationale inkomen.

3,7 miljoen mensen verdienen geheel of gedeeltelijk een inkomen waar ze geen belastingen over betalen en wat nergens geregistreerd wordt. Zo schatten de statistici in.

Met een zwarte economie van 200 miljard (2/3 van de begroting van Nederland) / 3.7 miljoen mensen kom ik uit op 54.000 per persoon hoor.

Zelfs al zijn er 2 x zoveel zwart werkers dan nog praat je over meer dan 25000 per jaar, da’s meer dan het minimum loon in Nederland hoor, sterker nog, zelfs al zijn er 4 x zo veel zwartwerkers dan is dat nog steeds een inkomen van 1000 euro per maand NETTO want ze betalen geen belasting.

===========================

En natuurlijk is er vanalles mis in Italie. Net als hier. En nog wel meer dan hier. Maar dan kan je toch nogsteeds solidair zijn? Zeker als die solidariteit essentieel is voor het instand houden van je eigen economische model en welvaart, zou ik zeggen

En dit is niet iets van afgelopen jaar hoor, dit was ook al zo bij de vorige crisis, en wat doen de italianen?
Die kiezen een regering (de vorige) die met geld wat ze niet hebben wil strooien en nu willen ze van ons een blanco cheque, wat de fuck denk je nu zelf, er is al 40 jaar ‘iets’ mis in Italie en men wil niet leren, dan is nu de tijd gekomen om het dan maar eens te gaan voelen.

Sorry maar zachte heelmeesters als jij maken stinkende wonden die later nog veel meer geld gaan kosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Spam

GDP gaat over omzet, niet over winst. Je maakt je druk over mensen met te weinig geld die geen belasting betalen over hun minimale inkomsten, terwijl de belasting hier (en daar) massaal ontdoken wordt door multinationals met zwaar overbetaalde medewerkers en aandeelhouders.

Verdeel en heers. Geef het volk een mooie mogelijkheid om naar beneden te trappen en ze kijken niet meer omhoog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Bolke

@39:

Je maakt je druk over mensen met te weinig geld die geen belasting betalen over hun minimale inkomsten

Nee jij leest het verkeerd, die mensen betalen geen belasting omdat ze zo weinig verdienen, ze betalen geen belasting omdat ze ZWART werken, ze weigeren belasting te betalen, klein detail, enorm verschil

Met het stilvallen van een groot deel van de Italiaanse economie zitten ook veel zwartwerkers in het land thuis.

Dan nog, 200 miljard, laat dat even bezinken he, sinds de vorige crisis (waar dat ook al zo was) lekker op je handen gaan zitten en dan nu moord en brand schreeuwen dat de noordelijke landen niet gelijk klaar staan met een bom duiten.

Italië is rijk zat, echter is het belasting moraal heel slecht, de gemiddelde italiaan is rijker dan de gemiddelde Nederlander hoor (gaat trouwens ook eerder met pensioen), maar Italië wil wel dat o.a. Nederland gaat opdraaien voor deze crisis.

Sorry hoor, van mij kunnen ze de boom in.

********************************************

https://nos.nl/artikel/705085-91-miljard-belastingontduiking-italie.html

Italianen ontduiken jaarlijks voor zo’n 91 miljard euro aan belastingen. Dat bedrag komt neer op 6 procent van het bruto nationaal product.

Uit het rapport blijkt dat 94,2 procent van de bedrijven de belastingen in enige vorm ontduikt.

Eerst dat eens aanpakken, dan pas eens gaan vragen om hulp

Hulp die ze trouwens gewoon kunnen krijgen, maar dan moeten ze wel gaan hervormen, en dat willen ze dus niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Spam

@40 Je legt causale verbanden in mijn woorden die ik zelf helemaal niet leg, en dan begin je te schreeuwen en beschuldig je mij van slecht lezen.

Genoeg discussieparticipatie weer voor vandaag. Tot later.

Was je handen, houd afstand en blijf gezond!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 P.J. Cokema

@40: Je link over Italiaanse bedrijven die belasting ontduiken (maar toen al wel werden aangepakt) stamt uit 2014.
Het brandschone Nederland:
2016 – 160 grote Nederlandse bedrijven ontwijken belasting.
2017 – Fiscus loopt miljarden mis van Nederlandse bedrijven.
2020 – Nederland loopt jaarlijks waarschijnlijk 1 tot 2,5 miljard euro mis aan inkomsten van de vennootschapsbelasting.

Maar wees gerust, hier heet het belastingontwijking en da’s legaal.

En hier is het aantal zwartwerkers uiterst mager: 2019 – hadden ze wit gewerkt dan had het honderden miljoenen opgeleverd voor de staatskas.

Nog even los van dat ik niet bergijp waarom je zo furieus wordt Bolke (ruzie gehad met een Italiaan?), zou je tevreden zijn als Italië belastingontduiking en zwart werken tot Nederlandse proporties weet terug te dringen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Karin van der Stoop

@24: Joh, denk je nou echt dat jij beter in de materie zit dan ik? Misschien moet je nog eens wat oudere artikelen van me lezen.

Of je neemt gewoon kennis van de andere reacties op je post.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Karin van der Stoop

@42: Geïndoctrineerd door het discours hier neem ik aan. Pisjaloers op mensen die toch al geen stuver hebben om aan hun reet te krabben, want die krijgen “gratis geld”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Bolke

@42: Ja, want dan hadden ze namelijk helemaal geen hulp nodig gehad, plus als we ze nu niet voor het blok zetten dan staan ze bij de volgende crisis weer met hun hand omhoog.

Anders gesteld, leg jij maar eens uit aan een NL stratenmaker dat ie pas met 67 met pensioen mag en moet inleveren om solidair te zijn met de Italianen die al gemiddeld met 60 met pensioen gaan en aanzienlijk minder belasting betalen als hem.

Probeer dat maar eens recht te praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Bolke

@44: sufferd, de gemiddelde italiaan is rijker als jou hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Spam

Het is niet heel aardig van me, maar ik hoop echt dat Bolke een keer aan lager wal raakt en op de solidariteit van anderen moet rekenen.

En het is rijker DAN JIJ, sufferd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Bolke

@47: je zou gelijk hebben als ik net als de Italianen al mijn geld over de balk zou smijten op de pof zou leven en al tientallen jaren al het advies in de wind zou slaan.

Maar dat doe ik dus niet, en zelfs daar zou ik over heen kunnen stappen als dit de eerste keer zou zijn, maar dit is al de zoveelste keer dat de zuidelijke landen mooi weer spelen als het goed gaat en huilen als er tegenwind komt.

Wie niet horen wil moet het maar eens gaan voelen.

En dat gezeik over solidariteit moet ook maar eens afgelopen zijn, waar was de solidariteit van de Italianen toen het de afgelopen jaren wel goed ging en ze de ruimte en tijd hadden om hun huis in orde te maken nadat ze na de vorige crisis al eens een beroep op ons hadden gedaan?

Ik geef je nu op een briefje dat als we ze nu weer helpen dat ze als dit voorbij is gewoon weer verder gaan zoals voor de crises en als we er dan wat van zeggen ze tegen ons zeggen dat wij ons daar niet mee moeten bemoeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Karin van der Stoop

@46: Dat weet je helemaal niet. Maar al zou dat zo zijn, dan nog denk ik dat die verhitte betogen over je standpunt door een bepaald wantrouwen en jaloezie worden ingegeven.
En nogmaals, Italië en Griekenland zijn overspoeld door migranten, en er is geen hond in de hele EU geweest die zich daar serieus om bekommerd heeft. Sterker nog, het is strak beleid om ze daar vast te laten zitten, liefst onder zo erbarmelijk mogelijke omstandigheden. Da’s niet alleen kut voor de mensen in de kampen, maar ook voor de eigen bevolking.
Dus misschien moeten jij en Rutte c.s. vooral hun bek een tijdje houden over solidariteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie