Quote du Jour | Rijp voor dictatuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

Elites still matter in a democracy. They matter not because they are democracy’s enemy but because they provide the critical ingredient to save democracy from itself. The political Establishment may be battered and demoralized, deferential to the algorithms of the web and to the monosyllables of a gifted demagogue, but this is not the time to give up on America’s near-unique and stabilizing blend of democracy and elite responsibility.

Plato waarschuwde al dat democratie uiteindelijk eindigt in populisme en tirannie. In een lange beschouwing neemt de conservatieve schrijver en blogger Andrew Sullivan de lezer mee langs een serie auteurs en historische gebeurtenissen die licht werpen op de vraag hoe het komt dat democratisering de neiging heeft elites te marginaliseren als gezaghebbend, en welke gevaren daarin schuilen.

Een ander perspectief biedt komiek Bassem Youssef. De Arabische Jon Stewart komt uit een cultuur waarin juist de politieke elites zich bedienen van populistische en nationalistische demagogie om het volk zoet te houden.

Reacties (3)

#1 Sikbock

Tsja, democratie kan omslaan in een dictatuur, maar dat heeft naar mijn idee niks te maken met de aard van de democratie an sich en populisme, maar meer met het falen van de elites. Als de schapen rustig grazen, er gras in overvloed is en er sprake is van een homogene en gelijkgestemde kudde biedt dat opruiiende praatje weinig perspectief.

  • Volgende discussie
#2 Sikbock

Het interview heb ik niet gekeken. Dat duurt me te lang. Al kan ik me best voorstellen dat het westen daar wat van kan leren als ze dat in de eigen culturele contekst plaatsen, er geen wetenschappelijke en culturele achterlijkheid (lees: godsdienst)- en er geen samenzweringstheorien gepromoot gaan worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Krekel

Joost maakte gisteren het grapje dat Joshua Livestro gevraagd zou moeten worden om stukjes voor Sargasso te schrijven, maar als ik dit zo zie is het misschien beter als Prediker voor Jalta gaat schrijven.

  • Vorige discussie