De prijzen van medicijnen ‘zijn te ver naar beneden gedreven, onder de waarde die ze creëren’.
Volgens Vas Narasimhan, de ceo van Novartis, zijn de lage prijzen voor medicijnen een probleem voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat zegt hij in een interview met Het Financieel Dagblad (achter € muur). Dergelijke geluiden hebben we eerder gehoord.
Novartis. Een bedrijf met een beurswaarde van ruim € 220 miljard. Een bedrijf dat ieder jaar het dividend verhoogt en dit jaar voor de derde keer de winstprognose heeft verhoogd. Een bedrijf uit een branche die beweert dat de hoge winsten noodzakelijk zijn om investeerders aan te kunnen trekken. Een bedrijfstak die mijlenver uitsteekt boven de rest van de industrie als het gaat om winstgevendheid. Geen wonder dat investeerders daarvoor in de rij staan.
Novartis. Het bedrijf dat een peperduur medicijn op markt brengt met gemanipuleerde data. Het bedrijf dat via een slim trucje van een oud medicijn de prijs verzesvoudiging. Een praktijk die vaker voorkomt. Het bedrijf waarvan de CEO beweert dat zijn medicijnen ‘redelijk’ zijn geprijsd (bron: interview FD). Een bedrijf uit een bedrijfstak die parasiteert op de willingness te pay. Gewoon omdat het kan.
Dat bedrijf vindt dat het het zorgsysteem nog wat verder uit mag buiten. Dat heet roofkapitalisme.
Reacties (9)
De minister van zorg zei op een vraag uit de tweede kamer of de zorgverzekeraars niet met z’n allen een vuist zouden kunnen maken.
Nee, de zorgverzekeraars zijn private ondernemingen.
Wie dan wel?
Dit is het nieuwe adagium, waar producenten vinden dat niet de kosten voor fabricage en ontwikkeling van een medicijn leidend moeten zijn, maar de kosten die ze voorkomen.
Dus behandeling van een ziekte versus de kosten die de maatschappij zou hebben als de ziekte er niet was.
Zo kan een epi-pen, tegen een anafylactische shock na een insectenbeet, opeens duizenden euro’s kosten, terwijl hij voorheen een tientje was. Want ja, zonder die pen was het kind misschien wel doodgegaan of had langdurig in het ziekenhuis gelegen.
Puur parasiteren op de maatschappij.
Ik ben er ambivalent over. Aan de ene kant zie ik ook wel dat prijs-opdrijvingen nergens op zijn gebaseerd anders dan winstbejag, aan de andere zijn we met z’n allen nog nooit zo lang zo gezond gebleven met z’n allen. Dat komt in zeer belangrijke mate voor rekening van de wetenschappelijke vooruitgang in de landbouw- en medicijnen-industrie. En wie zijn de lievelinge-boemannen (boelui?) van links? De landbouw- en medicijnen-industrie.
Het lijkt soms wel alsof politiek links, zodra ze een vraagstuk tegenkomt, zichzelf afvraagt: ‘welk antwoord op deze vraag neigt het meest tot zelf-destructie? Dan wordt dat onze denk-richting!’
Ik merk dus op dat, ja, dit is een schaamteloos exces, maar ik merk ook op: tot nu toe heeft het systeem altijd gewerkt, en we zijn er eigenlijk alleen maar op vooruit gegaan.
@3: ”Dat komt in zeer belangrijke mate voor rekening van de wetenschappelijke vooruitgang…”
Dat is onderzoek dat vrijwel altijd met gemeenschapsgeld is betaald. Waarom zou zo’n pillendraaier er dan met zo’n gruwelijke winst vandoor mogen gaan? Als het zo gaat, ben ik voor een collectivisering à la Lenin!
PS: mijn eerste keus (beslist geen lieveling) boeman is de wapenindustrie.
@4: Het is raar dat eerste levensbehoeften zoals wonen, water, gas, elektra en ook zorgverzekeringen, ófwel genationaliseerd zijn, óf streng gereguleerd. Met medicijnen laten we ons afpersen door de ongeneerde Scrooges op deze wereld.
Die lijst met “most wanted criminals” van Interpol zou ik zelf wel eens willen samenstellen…
Sinds Oktober zit ik op een eenvoudige shampoo te wachten op voorschrift van de dokter. ” Sorry mijnheer, de fabrikant vindt de prijzen te laag in Nederland en geeft maar mondjesmaat vrij, maar we kunnen wel uit Duitsland laten komen alleen vergoed de verzekaar dat niet”. Anderhalf maand verder, meermaals navraag, overstag gegaan en zelf 21 Euro afgetikt.
Navraag blijkt dat tot wel 30% van de geneesmiddelen maar beperkt wordt geleverd omdat fabrikanten vinden dat ze te weinig krijgen in NL. Daaronder ook prikken voor zwangere vrouwen en andere middelen die behoorlijke urgentie hebben. Uiteraard wel leverbaar als je zelf aftikt.
Het eerste is dat onze ziektekostenverzekering op deze manier met duizend kleine steekjes wordt doodgestoken.
Het tweede: Hoe is het mogelijk dat een uiterst profijtelijke industrietak op deze manier hele landen weet te gijzelen?
Ten derde: Ik heb nog geen verontwaaridging gezien in NL hierover, laten we dit zo maar gebeuren?
Ik kan alleen maar hopen dat dit soort schandalige wanpraktijken snel gaan leiden tot overheidsingrijpen. De voorbeelden in eerdere posts geven aan dat er vaak spraken is van misdadig gedrag met de Epipen als het voorbeeld. Schandalig. Overheid doet uw werk!
@6: In hoeverre is terug gijzelen een optie? Dan mag een farmaceut alleen een profijtelijk medicijn verkopen als die ook de financieel minder sexy segmenten bedient. Dat heeft natuurlijk het risico dat zo’n fabrikant zegt: stik er dan maar helemaal in. Dan zijn ze ineens wel rijk genoeg.
We vergeten met z’n allen dat dit soort bedrijven alleen kunnen bestaan doordat we als maatschappij hen een monopolie hebben gegeven op bepaalde medicijnen. Daar komt bij dat de grondstoffen van veel medicijnen uit slecht gecontroleerde fabrieken uit India en China komen. Eigenlijk zou Europa zelf een industrie op moeten zetten.
@8: [ Eigenlijk zou Europa zelf een industrie op moeten zetten. ]
Eerst zouden ze gewoon eens met de billen bloot moeten zodat de kostprijs en ontwikkelingsprijs van een medicijn, op vertrouwelijke basis, gecontroleerd kan worden en een redelijke verkoopprijs en daarmee winst bepaald kan worden.
Ze zijn te cruciaal voor de samenleving om los te laten en ze zijn onderweg om redelijke zorg voor elk inkomen om zeep te helpen.
Maar ja, er is altijd een land met veel pharma die elke beperking zal vetoën.