Quote du Jour | Potje subsidie

“Tegen mij werd door een collega bij het NOS Journaal gezegd: ‘Zeg Aldith, ik weet niet wie je denkt dat je bent, maar voor ons ben je gewoon een potje subsidie hoor.’”

Aldith Hunkar doet een boekje open over haar tijd op de redactie bij het NOS-journaal, in een stuk op One World over de moeite die journalisten van kleur op overwegend witte redacties hebben om serieus genomen te worden.

Afwijkende geluiden en alternatieve perspectieven worden niet gewaardeerd. Je moet vooral je plek kennen en je voegen naar de dominante (witte) meerderheid, zo is de ervaring van menig allochtone redacteur.

Ik kende dit soort verhalen al wel, maar de voorbeelden blijven schokkend en gênant.

 1. 3

  @2: ik mis inderdaad het wederhoor. Ik denk niet dat er bij de NOS iemand te vinden valt die zal zeggen: “Ja, precies dat heb ik tegen haar gezegd.”
  Mocht die persoon zich wel bekend maken: aan de hoogste boom ermee natuurlijk.

 2. 5

  @3: je geeft nou wel een mooi argument waarom google glass (of andere permanente recording-devices) wel een goed ding zou kunnen zijn.

  Aan de andere kant: aan de overkant van de grote plas kun je wegkomen met de meest banale uitspraken (‘grab ‘em by the pussy’) zonder dat dat gevolgen heeft. Aan de overkant van het kanaal geldt hetzelfde. Of ophef ook ergens toe leidt is maar de vraag.

 3. 6

  Ik was afgelopen vrijdag uit eten met een groep en daar was een allochtoon bij die hetzelfde te horen kréeg

  Van.het bedienend personeel nota bene. Hij was wel van zijn stuk gebracht, maar de uitspraak zegt meer over diegene die hem bezigt dan diegene die het overkomt.

 4. 8

  @7: zover ik weet ging het om één personeelslid. Het was in Rotterdam, maar daar gaat het niet om, ik vertel het omdat ik het opvallend vind dat mij deze dagen een soortgelijk verhaal ter oren kwam

 5. 9

  @8 Ik zou zo’n restaurantmanager toch even graag te spreken krijgen dan. En hem vertellen dat hij zijn bedienend personeel beter in de hand moet houden. Want het racistisch bejegenen van gasten lijkt mij reden voor ontslag. En er is natuurlijk altijd de mogelijkheid van de google-recensie.

 6. 10

  Ik was afgelopen vrijdag uit eten met een groep en daar was een allochtoon bij die hetzelfde te horen kreeg.

  @6 Wat moet ik me daar bij voorstellen dan?

  – “Pardon, ober? Ik had de vegetarische stoofschotel besteld. Hier zit vlees in.”

  – “Zeg, ik weet niet wie u denkt dat u bent, maar voor ons bent u gewoon een potje subsidie hoor!”

  In welke context krijgt een tafelgast van bedienend personeel te horen dat ‘ie maar ‘gewoon een potje subsidie’ is? Ik kan dat even niet plaatsen, zo zonder verdere duiding.