Quote du Jour – Packman

Quote du Jour“If you buy a product, any product, in a German shop, you can give the packaging straight back. They must then dispose of it responsibly. Wouldn’t it be great to unwrap that swede or broccoli and give the cashier the clingfilm?”

Een lezer van The Independent, een krant die een eigen actie heeft opgezet om Engeland eindelijk aan de recycling (= Nederlands woord) te brengen. Slechts twee procent van hun niet-herladbare batterijen wordt daar gerecycled!!
Prima dat die rosse snorren er achter komen, al kunnen wij van het continent toch nog veel meer doen dan we doen.
Zo vind ik het inderdaad een absolute plicht van warenhuizen om hun eigen afval terug te nemen/bij te houden/te verwerken.

 1. 4

  Dat zou dus betekenen dat ik bij een elektronicazaak mijn product van z’n verpakking kan ontdoen en vervolgens toch nog recht heb op de garantie? Daar staat immers dat je het netjes in de verpakking terug moet brengen :-D

 2. 7

  Omdat zij als distributeurs
  a) een verkoopsverantwoordelijkheid hebben (ik koop niet van een fabriek),
  b) distributie ZIJN, dus kosten op fabrikanten kunnen verhalen,
  c) de distributieketen schaamteloos veel vangt tegenover producent.

 3. 8

  Waarom deze verplichting jegens warenhuizen?

  De Bijenkorf, dat zijn er maar een paar. De V&D zijn al bijna failliet & verdwenen.

  alleen de HEMA draait goed en heeft een hoog verkoopvolume. Maar daar hebben ze sowieso relatief al weinig verpakkingsmateriaal.

 4. 10

  Buitengewoon goed idee. Geldt die wet ook voor Nederland?

  De fabrikanten hebben graag afnemers. Als de winkels last krijgen van teveel afval, dwingen ze de fabrikanten vanzelf om er minder van te produceren.

 5. 13

  Overigens valt het me al een tijdje op dat veel verpakkingen geheel van karton zijn, of eenvoudig te scheiden zijn in karton en plastic.

  Ik ben echter bang dat veel mensen hier geen boodschap aan hebben en alles in de gewone afvalbak flikkeren.

 6. 14

  Laten we even wel wezen dat sommige verpakking wel degelijk nut heeft, maar alle zinloze verpakking mag van mij worden afgeschapt (ohjee ik ken iemand die een opleiding fancyverpakkingontwerpen doet, die wordt dan diep ongelukkig :-P )

 7. 15

  De Engelsman was vooral enthousiast over de verantwoorde afvalverwerking denk ik. Veel verder dan glas en blik scheiden uit het afval gaat het in Engeland niet.

  In NL halen we KCA, kleine apparaten/ electronica, papier/karton, bouwafval, GFT en soms kunststof er ook apart uit, bij de consument dus. En voor electrogoed wordt ook de keten ingeschakeld.