Quote du jour | Onbetaald

SargQdJ09

When I bump into youths, they ask me, you know, ‘What am I supposed to do in a situation?’ I say, look, having something unpaid on your CV is very worth it because that’s the one thing you can do to counteract this scarring effect. Get some real-life experience even though you’re discouraged, even if it’s for free.

Stephen Poloz, hoofd van de centrale bank van Canada, heeft nuttig advies voor jongeren die in het huidige economische klimaat geen werk kunnen vinden.

‘Heb je geen baan? Werk dan gratis!’

 1. 2

  Zeer onlangs meegemaakt in mijn vriendenkring: academisch afgestudeerde vriend X kon geen baan vinden. Dus ging X ‘stage’ lopen om ervaring op te doen. Oftewel voor ongeveer niets academisch werk doen. Vriend X had gehoopt dat hij zijn ‘werkgever’ kon overtuigen dat het een goed idee zou zijn hem in dienst te nemen. De ‘werkgever’ was inderdaad enthousiast over zijn werk, maar nam na afloop van de stageperiode toch maar weer liever een andere afgestudeerde ‘stagiair’.
  Dus vriend X ging maar weer aan het solliciteren en vond een vacature die perfect bij hem paste, mede gezien het type werkervaring dat hij had opgedaan bij zijn stage. Hij werd niet aangenomen met als reden dat hij overgekwalificeerd was. Ze namen liever iemand aan zonder ervaring…

 2. 3

  De man heeft in de meeste gevallen gelijk. Zelf ben ik zo ook jaren geleden mijn baan in gerold. Inzet als vrijwilliger doet het meestal wel goed op je CV, ondanks de ervaringen die @2 beschrijft.

  Maar het moet natuurlijk niet een excuus voor uitbuiting worden.

 3. 6

  @3
  Vrijwilliger bij de lokale voetbalclub? Prima. Onbetaalde arbeid voor een commercieel bedrijf? Hell no!

  Je wordt niet alleen zelf genaaid, maar je ondergraaft ook nog eens de positie van andere werknemers. Door de gratis arbeid die jij weggeeft komt er ergens anders een betaalde baan op de tocht.

 4. 7

  En dan klagen dat de jeugd geen huis koopt, geen gezin begint of moet defaulten op hun studielening. De jeugd mag van de lucht leven, terwijl bij dhr Poloz het geld nagenoeg de neus uitkomt (350.000 euro salaris)…