Nederland moet zich de komende jaren bewijzen door grote evenementen als WK’s en EK’s te organiseren (De Pers)
Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) vindt dat Nederland in 2028 de Olympische Zomerspelen moet organiseren. De organisatie van het sportevenement zou volgens haar een enorme ‘boost’ betekenen voor de economie. Is dit luchtfietserij van een minister die niets zinnigers kan bedenken of zijn dit soort evenementen werkelijk belangrijk voor onze economie?
In 2028 is het precies honderd jaar geleden dat de Spelen in Amsterdam werden gehouden. Amsterdam hield er haar Olympisch stadion aan over, tachtig jaar later nog steeds in gebruik. In dit stadion werd destijds voor het eerst de vlam ontstoken, niet door een bekende sporter maar door een medewerker van het gasbedrijf. Wellicht is het een mooi moment om dan tijdens de sluitingsceremonie in 2028 de vlam weer te laten doven door het gasbedrijf als in dat jaar het laatste Nederlandse gas (economisch best belangrijk Maria…) ook echt op is?
Op deze Spelen van 1928 beleefde het Zuid-Amerikaanse voetbal haar definitieve doorbraak. Mijn opa heeft zich altijd herinnerd hoe hij als jongetje van elf in het stadion naar de spannende finale Argentinië-Uruguay keek. Uruguay won en zeventig jaar later proostte ik in de haven van Montevideo met Uruguayaanse havenlieden op deze overwinning. Misschien moeten we de Spelen niet organiseren vanwege het enigszins discutabele argument het een land veel geld zal opleveren, maar gewoon voor dit soort verhalen die het leven (nog) een beetje kleur geven?
Reacties (7)
Of om de mensenrechtenschendingen in Nederland voor het voetlicht te halen?
Misschien moeten we de Spelen […] organiseren […] gewoon voor dit soort verhalen die het leven (nog) een beetje kleur geven?
Mmm… Aardig argument. Maar de degeneratie van de spelen naar het dope en geld circus dat het nu is haalt dat toch een beetje onderuit. Blijft staan het argument dat het een prachtig moment zou zijn de vlam te doven als symbool voor het laatste gas van NL.
Maar ik ben waarschijnlijk te negatief zegt men.
Of te cynisch.
Laat maar komen dat circus hoor.
Maar wel met een goede kosten/baten analyse.
En niet met olie voor $50/vat.
Alleen al het mikken op de OS is goed voor de samenleving (via sportcultuur) en voor de economie (via de fysieke en bedrijfsmatige infra). Als het dan ook nog lukt de OS te organiseren, is dat een hele mooie bonus.
In het licht van ‘Brood en spelen’ kun je zeggen, brood hebben we al genoeg dus laten we de spelen gewoon organiseren zonder dat we ons druk maken of dat nog meer brood op gaat leveren.
Nederland zou meer super projecten moeten ondernemen. Al dat gezeur over de HSL en Betuwelijn gewoon negeren. Als ik premier was (onder voorwaarde dat het kongingshuis afgeschaft was) hadden we al lang 1.een Water Universiteit (met voormalig prins WA als rector) gehad; 2.de HSL alleen laten stoppen in DenHaag,Rotterdam,Utrecht,Amsterdam; 3. een superzweef trein Amsterdam-Grongingen-Hamburg; 4.vliegveld voor de kust of in IJsselmeer op nieuwe polder; 5. staatswietproductiebedrijf; 6. orangecard als alternatief op greencard met pro-actief professioneel immigratiebeleid; 7. Olympische Spelen; 8. Benelux Soccer Liga; etc.
Zodat het Nederlandse volk weer aansprekende dromen heeft. Prima zaak.
Fiets elke dag langs het OS, wat een fijn gebouw is dat toch!
Lijkt me trouwens wel dat je voor zoiets bijvoorbeeld wel Belgie (dan Vlaanderen) erbij betrekt want als er nou één megalomaan evenement is…
Maar om het economisch argument van Maria toch een beetje bij te zetten, want ik vind het nl. geen onzin dat ze het zegt; allerlei larger than life stadions neerzetten gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Dat het mss. wel eens geld op kan gaan leveren i.p.v. kosten mag dus wel benadrukt worden.
P.S. Dat was nog stadsgas, slochteren was toen nog niet ontdekt he ;-)
Waarom niet in Montevideo dan?
Rondom het prachtige Estadio Gran Parque Central waar ooit het eerste WK ter wereld werd gehouden.