Woz is at FCC hearing to speak against the plan–sez that with these rules, he couldn’t have done Apple.
Via Twitter vernemen we dat Steve Wozniak (mede-oprichter Apple) zich uitspreekt tegen de nieuwe voorstellen in de VS die de netneutraliteit in gevaar brengen.
Iets wat in NL nog niet echt leeft, maar waar de nieuwe regering wel een angstig “genuanceerd” standpunt over heeft:
“Desondanks is het eisen van volledige netneutraliteit in verband met beveiliging van het internetnetwerk niet verstandig. Met het huidige volume aan spam, virussen en aanvallen zou het internet vastlopen bij volledige netneutraliteit. Om redenen van veiligheid is onderscheid maken in de behandeling van internetverkeer daarom noodzakelijk. Dat betekent onherroepelijk dat van ISP’s geëist moet worden dat zij volledig transparant zijn over welk internetverkeer zij verschillend behandelen en waarom.”
Vrij vertaald: de ISP mag straks bepalen wat u wel en niet ziet, eventueel tegen extra betaling. Er bestaat niet zoiets als “nuance” bij “neutraliteit”.
Reacties (6)
Steeph: volgens mij laat je je op sleeptouw nemen door een groepering die lekker populistisch bezig is. Als ik ’t goed heb gaat het niet over ‘inhoudelijk content filteren’, maar om diensten als video-on-demand, glasvezel etc. Dat is goed te vergelijken met de huidige situatie met nieuwsgroepen: om ook de binary-nieuwsgroepen aan te bieden moet een provider een stevige partij diskopslag hebben, en een forse netwerkaansluiting (en da’s nog afgezien van het risico op auteursrechtengedoe waardoor die ISP die hele investering in een klap kan afschrijven).
Oftewel, stel dat je websites hebt die alleen maar content streamen, over hetzelfde protocol als waar de gemiddelde tekst-website overheengaat (=het huidige internet). Om er voor te zorgen dat je *niet* alle tekstwebsites (de amazon’s en ebay’s) laat lijden onder dat videogedoe, routeer je video over grote stukken over een apart netwerk. Slim bedacht natuurlijk, maar wie gaat voor dat aparte netwerk betalen? En -als kabelboer- wil je natuurlijk niet hebben dat mensen die niet voor jouw duur aangelegde kabels hebben betaald wel kunnen meelurken. IIRC, destijds was xs4all ook niet gecharmeerd van mensen die hun newszilla-toegang ‘deelden’ met mensen die geen klant waren bij xs4all.
Overigens hoor ik niemand schande roepen dat -wil je fatsoenlijk uit binary nieuwsgroepen kunnen downloaden- dat je dan bij de eweka’s of newshosting voor 9.95 per maand een abonnement moet afsluiten.
En je kunt daar natuurlijk tegen in brengen dat de jijbuizen tegenwoordig ook al best aardig video streamen, dus waarom zou je *nu* opeens die scheiding moeten maken, en dat d’r nog kilometers dark fiber liggen (weliswaar zonder de bijbehorende infrastructuur, maar soit). Klopt.
Maar dat gereutel over ‘oh noes! internetcens0rship! De VS wordt china!’ ligt een stukkie genuanceerder. Niet dat ik nou zo gelukkig ga worden van ’the usual suspects’ in hollywoodland die nu de kans open zien om ‘pay per view’ mogelijk te maken, als je de volledige weergaveketen in handen hebt. (lang leve je flatscreen met DPMI-of-hoe-het-allemaal-mag-heten-tegenwoordig-aansluiting!)
Het gaat nog sneller als de beste breedband verbinding. Na Frankrijk en Hongarije (de as EU-voorzitter nota bene) hebben ook de VS & Venezuela verregaande censuur ingesteld. Omdat het ijzer heet & smeedbaar is (kiddyporn is immers overal in het nieuws) pakt ook de EC het stokje op. Die wil Censuur zonder gezeur…ofwel de ISP’s zelf moeten na een ‘melding’ van wie dan ook zonder check bij een rechter de gemelde site off-line halen. Frans Timmermans, toch een echte EU liefhebber, waarschuwde gister in het NRC al voor uitbreiding van de censuurdrang als er niet snel een keihard onaanvaardbaar te horen zou zijn uit de EC. Zelfs hij had nooit kunnen bevroeden dat de EC juist de andere kant op zou bewegen. Niet tegen maar juist voor censuur. Zijn slotzin was; ‘Het kan kort duren, het kan lang duren, maar wat in Hongarije gebeurt, gaat uiteindelijk alle Europeanen rechtstreeks aan. Blijven zwijgen is dus geen optie.’ en daar zou iedere vrijheidslievende burger zich bij aan moeten sluiten en naar gaan handelen.
Voor de mobiele telefoon is ook geen netneutraliteit. De OPTA controleert echter wel dat er redelijke tarieven zijn zodat aanbieders die geen eigen netwerk hebben wel kunnen concurreren. Dat model kan je zo toepassen op internet.
Nadeel is dat daar de nodig bureaucratie bij komt kijken, maar ook bij het op het eerste gezicht simpele netneutraliteit moet er gecontroleerd worden of er niet stiekem afspraken worden gemaakt tussen contentaanbieders en netwerkbeheerders. (Dat zal wel minder zijn.)
Ik begrijp nog steeds niet waarom isp accounts onbeperkt zijn. Als je gewoon een basistarief betaalt en daarboven per mega/gigabyte afrekent dan is de keus aan de gebruiker. En is er helemaal geen noodzaak voor de hele net neutrality discussie.
@gadget: dat geeft natuurlijk geen controle over de content die over de lijn gaat, en dat is nu juist de bedoeling van het einde van net neutrality. Je hebt nu namelijk ook al verschillende snelheden abonnementen wat in feite ook inhoudt dat je datalimieten hebt. Met 8MBit/s kun je maar zoveel downloaden/uploaden per maand. Bovendien rekenen ISPs onderling (als ze uberhaupt afrekenen) ook af op (piek) snelheid en niet op hoeveelheid. Iedereen surft om 8 uur ‘s-avonds, datalimieten zal niet direct het gedrag veranderen op die momenten. Downloaden van films en muziek zal in de nacht waarschijnlijk wat afnemen dan…maar dat “kost” toch niks extra voor de ISP.
Als je als ISP straks een contract afsluit (moet afsluiten?) met social network X en deelt in de reclameinkomsten wil je natuurlijk niet je klanten zomaar kunnen overstappen op social network Y dat de privacy van de gebruiker wel belangrijk vindt ;)
Einde net neutraliteit = interactieve TV (zie overigens hoe mooi dit past met de “apps” op bijvoorbeeld de iPhone/iPad. De apps krijgen straks (betaald) snelle toegang tot de content, de browser krijgt een langzame (gefilterd op pr0n en andere “ongewenste” content) “experience”).
[/rant]
In het kader van het hardnekkig positivisme:
Er zit ook een verbetering in. Nu hoeft een ISP niet toe te geven of er op een bepaald moment, of voor een bepaald protocol, de verbinding wordt ‘geknepen’
Nu wordt er in ieder geval volledige transparantie geeist van de ISP.