Quote du Jour | Niet piepen voor je geslagen wordt…

SargQdJ09“Bij de vorige verkiezingen is het zeer beperkt gebleven, tot 9 zetels voor Wilders. Ik vermoed dat hij de volgende keer wel meer dan 9 zetels haalt, maar meer zou ik er echt niet op durven zetten. Ik geloof niet dat in the end, als het erop aankomt, zoveel mensen in het stemhokje uiteindelijk zullen kiezen voor een blaaskaak. En zo dat wel het geval is, ja, dan hebben we een nieuw probleem. Maar ik ga niet piepen voor ik geslagen word.” (Jan Marijnissen in Binnenlands Bestuur)

Binnenlands Bestuur interviewde Jan Marijnissen. Het werd een lang interview over Agnes Kant, zijn jaren als fractievoorzitter, zijn afscheid als fractievoorzitter, het kamerlidmaatschap en Geert Wilders. Maar of hij ook terugkeert in de Kamer na de volgende verkiezingen in 2011? Helemaal snappen doen we z’n antwoord niet. “‘Ik weet niet hoe het met mij gaat en hoe het met de wereld gaat, hoe het met de SP gaat. Dus waarom zou ik iets uitsluiten?”
Huh?

 1. 1

  Wat een vent is het toch ! Wat jammer dat ik nooit op ‘m zal stemmen, maar voor het overige: my kind of guy. Links, en geen watje zoals Carlos. Sorry Carlos.

 2. 2

  “[…] uiteindelijk zullen kiezen voor een blaaskaak.”

  En wat is Maorijnissen dan? Nog nooit zo’n hypocriete opportunist in de politiek gezien. Oh ja, Marcel van Dam.

 3. 4

  3. KJ | 9 October 2009 | 10:47

  Zojuist van de Elsevier site geplukt:

  ——————–
  SP-fractie rommelt op grote schaal met onkosten

  woensdag 16 april 2008 14:39

  Mantelpakjes, luxe penthouses en riante hotelkamers: namens de 25 SP-Kamerleden ontvangt de SP maandelijks onkostenvergoedingen die kunnen oplopen tot ruim 4.500 euro bruto per Kamerlid, zonder dat hier enige controle op is. CDA en PvdA spreken van ‘misbruik’ en ‘schijnheiligheid’.

  SP-Kamerleden logeren in veel luxere hotels dan andere Kamerleden SP-Kamerleden logeren in veel luxere hotels dan andere Kamerleden

  Dat schrijft Elsevier deze week. De SP-Kamerleden declareren hun onkosten bij de SP-penningmeester, die samen met een partijmedewerker bepaalt wat toelaatbaar is. Er is geen controle van de Kamer op de besteding van dit geld: de Kamer betaalt de vergoedingen rechtstreeks aan de SP.

  In andere fracties groeit de ergernis over het gebruik van de onkostenregeling door de SP. CDA-Kamerlid Ger Koopmans spreekt van ‘misbruik’. Waar andere volksvertegenwoordigers hun onkosten alleen tot een bepaalde limiet krijgen vergoed, gelden voor SP’ers geen maxima.

  Luxe hotels
  Op die manier zouden SP’ers in Den Haag in veel luxere hotels en appartementen kunnen overnachten dan Kamerleden van andere partijen: ‘Het fraaiste penthouse is altijd voor de Socialisten.’ Ook zouden SP’ers op kosten van de partij dure kleding aanschaffen.

  PvdA-Kamerlid Lia Roefs, lid van de Kamercommissie emolumenten (bijverdiensten), zegt in Elsevier: ‘SP’ers doen altijd of ze armoedig leven, terwijl andere politici hun zakken vullen. Die schijnheiligheid moet maar eens aan de kaak worden gesteld.’

  Vakantie
  Penningmeester en oud-Kamerlid van de SP Rosita van Gijlswijk bevestigt in Elsevier dat SPfractieleden kosten voor ‘kinderopvang, representatie en mantelpakjes’ bij de partij declareren. Zij wijst erop dat de SP-Kamerleden krachtens de zogenaamde afdrachtregeling een groot deel van hun salaris afdragen aan de partij. ‘Daarom mogen zij alle onkosten declareren. Dat is logisch,’ aldus Van Gijlswijk.

  Zij vindt het billijk dat de onkostenvergoedingen van de Tweede Kamer in de SP-kas vloeien: ‘Kamerleden van andere partijen sparen die vergoedingen ook gewoon op en gaan er vervolgens van op vakantie. Ik zie niet in wat het verschil is.’

  Fiscaal achterdeurtje
  Volgens CDA’er Koopmans eigenen SP-collega’s zich via een fiscaal achterdeurtje een extra voordeel toe. Zij dragen hun onkostenvergoedingen af aan de partij en presenteren dat op hun belastingformulier als een gift voor een goed doel, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Koopmans: ‘De SP heeft betere fiscaal adviseurs dan menig multinational.’

  Van Gijlswijk bevestigt het gebruik van aftrekposten, maar zegt dat de SP-Kamerleden het aldus genoten fiscale voordeel ook weer in de partijkas storten.
  ——————–

  Voldoet aan beide criteria, dunkt me.

 4. 5

  Het is een Vuijsje-interview, zoals er vele vergelijkbare Vuijsje-interviews zijn geweest. Altijd met iemand die meer heeft om op terug te kijken dan er aan toekomst is. Altijd glurend onder die Haagse kaasstolp.

  Een probleem met Marijnissen is alleen dat die nooit enige macht heeft gedragen, behalve binnen de eigen partij. En dat Vuijsje altijd naar de betekenis van macht informeert.

  Met dit mechanisme vertrouwd, is de inhoud van zijn interviews bij voorbaat al redelijk bekend.

 5. 6

  @Anton; ik dacht dat je het over zwaarwegende politieke issues zou gaan hebben; maar je wil je druk maken over een paar centen, bon. Een paar centen, overigens, die linksom of rechtsom toch wel in dezelfde zakken belanden, zoals het artikel al vermeldt.

  Kijk ‘es; ik zal nooit SP stemmen, en ik vind dat hele geld-gedoe bij de SP raar, maar niet storend. Laat de fiscus er iets aan doen, ofzo. Heb je ook echt iets ?

 6. 9

  @7, ik kan er ook niet zo mee zitten dat SP-ers in betere hotels zitten, ze verdienen met hun kamer-werk namelijk een stuk minder dan andere kamerleden die al het geld zelf opstrijken.

 7. 10

  @Anton; Ik zeur niet over de partijvorm van de PVV (al vind ik ‘m wel, net zoals de beloningen bij de SP, raar); de partijvorm van de PVV lijkt me een probleem worden als het ding straks zo groot wordt dat ome Geert zich niet meer over alle issues kan uitspreken, m.a.w. als hij wel moet gaan delegeren. Maar dat laat ik rustig aan hemzelf over; mij hoor je niet.

  Nee hoor, als ik wil zeuren over de PVV, dan heb ik het wel over zijn plannen voor adminstratieve dententie-kampen in Drenthe, het met scherp schieten op groepen ongewapende mensen die voor de ordehandhavers geen bedreiging vormen en de files die volgens Geert door allochtonen veroorzaakt zijn (dit is allemaal niet verzonnen, dat weet jij best).

  Naast natuurlijk de uiterst principiele houding van diverse van zijn fractiegenoten inzake het behandelen van vrouwen en barpersoneel. Maar dat is alleen maar om te lachen, eigenlijk. Net zoals de PVV.

 8. 13

  Nederland is zø enorm gewend aan een open en transparante media dat zodra er een dictatuur ontstaat binnen die media dat niemand het merkt

 9. 16

  @11.. ja, als je over water kunt lopen is iedere polder overbodig.
  @12.. wat hebben wij met Spanje’s EU contributie te maken?
  @13.. in welk dictaat heb je dat nu weer gelezen? Bedoel je met transparant dat het tussen de regels door in de media staat?
  @14.. en dan?

 10. 18

  10. KJ

  Zullen we eens een vergelijking doen met andere partijen? Die 2 zaken die je noemt betreffende PVV vallen daarbij geheel in het niets. Maar ja, Wilders bashen is dé trent en daar hoor je graag bij. Lekker veilig, dat groepsgevoel.