Quote du Jour | Mensen die voor Brexit stemmen

De vakken filosofie en geschiedenis zijn nagenoeg verwijderd uit het Spaanse onderwijsprogramma. Leraren zijn kwaad omdat iemand kennelijk een middelbareschool-diploma kan krijgen zonder ooit van Plato of Descartes gehoord te hebben. Onderwijs en cultuur kunnen worden ondergraven omdat er geen onmiddellijke consequenties zijn voor politici. Die zijn er tien jaar later pas: mensen die voor Brexit stemmen.

Afgelopen week tikte ik voor een luttel bedrag ‘De informanten’ van Juan Gabriel Vásquez op de kop, een van oorsprong Colombiaanse schrijver. Als u nog een tientje over hebt, loop dan even langs de Bruna, want daar liggen op dit moment allerlei fraai uitgegeven romans in de uitverkoop.

Die Vásquez blijkt er in ieder geval ook sterke overtuigingen op na te houden over de relatie tussen Bildung en opkomend nationaal-populisme.

Er klopt natuurlijk weinig van: het zijn vooral ouderen die voor Brexit stemmen, uit nostalgie naar een niet-bestaand verleden. En het FvD trekt vooral ook studenten aan. Hogeropgeleiden te over die gevoelig blijken voor xenofoob ressentiment en complotdenken.

Dr. Joseph Goebbels was ook gepromoveerd op literatuuronderzoek, zeg ik altijd maar.

 

 1. 1

  Eens!

  Ik denk dat mensen met hoge IQ’s en/of opleiding meer schade in de wereld hebben aangebracht dan mensen met lage IQ’s of lage opleiding.

  (ook meer goeds)

 2. 2

  Alleen linkse mensen die zichzelf heel slim vinden gaan er vanuit dat intelligentie samenhangt met links stemmen. In werkelijkheid hangt stemgedrag vooral aan met klasse en beroep: “slimme” ambtenaren stemmen links, “slimme” middenstanders rechts.

  Onder mijn hoger opgeleide Britse expatvrienden en kennissen – niet veel stuk of 8 a 10 – is de stemming 50/50. De promovendus Onderwijskunde is hartstikke tegen Brexit, de farmacoloog die voor een grote multinational werkt had voor gestemd. Dat de eerste beschaafd is en de tweede barbaars gaat er bij mij niet in.

 3. 3

  @2:

  Alleen linkse mensen die zichzelf heel slim vinden gaan er vanuit dat intelligentie samenhangt met links stemmen.

  Is dat ook nog ergens op gebaseerd of is dat een persoonlijke hersenspin van jou?

 4. 4

  @3: gebaseerd op bvb het stukje hierboven. dat “zelfs studenten FvD stemmen” is alleen een verrassing als je denkt dat slim=links.

 5. 5

  @4: dat heeft m.i. weinig met rechts/links te maken, maar alles met het gegeven Baudet aantoonbare klinkklare larie verkondigt en dat studenten er toch vol intrappen. Als Baudet links was geweest maar net zulke onzin had verkondigt dan was het ook verbazingwekkend geweest dat studenten zouden stemmen op zo’n partij.

 6. 7

  @4:
  Alsof studenten per defenitie slim zijn.

  Verder zou ik er op willen wijzen dat er veel mensen zijn, die een iets boven gemiddeld I.Q. hebben en zich zelf heel wat vinden, een sociaal I.Q. hebben van het kaliber Baudet.
  ;-)

 7. 8

  @6/7: Eens dat opleidingsniveau niet alles zegt, maar hoe wil je het anders afmeten? Of is het circulair: als je voor de Brexit/FvD/etc bent ben je per definitie niet intelligentie/ontwikkeld/opgeleid?

 8. 12

  En het FvD trekt vooral ook studenten aan. Hogeropgeleiden te over die gevoelig blijken voor xenofoob ressentiment en complotdenken.

  Je zou hen bijna een andere, derde weg..euhm golf, toewensen.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave_%28experiment%29

  Complotdenken is gelijk aan mensen ter (extreem)rechtsezijde van het politieke spectrum.

  Voorheen noemden ‘wij allen’ dat ook wel: (ultra)conservatief.

  Veelal angstige lui, bang voor ‘verandering’ – zich veeelal wanhopig vastklampende aan ‘bevestiging’. Zoals men ook toont.

  10 piek = cheque. thnx!

  Blijft onverlet staan, dat de extreme xenofobe ‘uitspattingen’, kort na bekendwording Brexit, van alle leeftijden zijn en blijven.

  Alle bovenstaand gelul (want dat is het) ‘ten spijt’.

 9. 13

  Post scriptum, speciaal voor Shrry fanbois+

  Hogeropgeleiden te over die gevoelig blijken voor xenofoob ressentiment en complotdenken.

  Ik hoef toch werkelijk niet te gaan zoeken naar de video, waar Sherry stelde dat hij tot ‘de 1% hoort’ en niet tot ‘het Volk’? Zit ergens onder m’n bladwijzers, is een of ander interview.

 10. 18

  @17 Goebbels ook niet meen ik (geen idee; geen geschiedenis of filosofie gehad immers). Maar die was ook meer voorstander van een pan-europeese oplossing als de EU.