Quote du Jour | Mens meer waard onder Obama?

It looks like they just cooked the books — they just doubled the numbers (nytimes)

Todd Spencer, de vice-president van de Amerikaans koepelorganisatie van onafhankelijk truckers, is boos. Hij en zijn achterban zullen de daken van nieuwe trucks twee keer zo sterk moeten maken. Onder Bush werd die nieuwe regelgeving nog als te duur gezien. Maar onder Obama lijken mensenlevens meer waard te zijn geworden, en weegt de waarde van de naar schatting 135 voorkomen doden op jaarbasis, wél op tegen de kosten. Bush’ ambtenaren rekende met $3.5 miljoen per gered mens, Obama’s ambtenaren met $6.1 miljoen. Nogal een verschil.

Het is een trend. De Environmental Protection Agency keurt nu regels goed als de kosten ervan lager zijn dan het aantal verkomen doden maal $9.1 miljoen. Onder Bush hanteerde de EPA nog $6.8 miljoen. De Food and Drug Administration hebben de de waarde naar $7.9 millioen bijgesteld. Onder Bush hield ze $5 miljoen aan.

De agentschappen wijzen naar het Witte Huis en het Witte Huis naar de agentschappen. Niemand durft zich er over uit te spreken en verwijst naar ‘wetenschappelijke’ methodes. Die methodes variëren van het kijken naar daadwerkelijke keuzes van mensen in risicovolle situaties, waar je de waarde uit zou kunnen afleiden, tot het optellen van gemist toekomstig inkomen bij overlijden.

Of dit echt wetenschappelijk is. De price hike na Bush geeft in ieder geval te denken. Todd Spencer denkt in ieder geval dat het gewoon natte vinger werk is.

 1. 4

  Parallax hoort bij de 20%? Volgens mij is het zo dat de 80% werkt voor de overige 20% – in ruil daarvoor krijg je een stukje zorg en onderwijs.

 2. 5

  @2: Yep, er is een hele literatuur over “statistical value of human life”. Ik denk dat het in Nederland rond de anderhalf miljoen (PPP) dollars ligt.

 3. 6

  @5
  Dat kwam toch uit dat onderzoek naar de verhoging van de maximumsnelheid in de VS?

  OT:
  De laatste keer dat ik dit soort cijfers zocht kwam er in ieder geval uit dat 1 Europeaan, 100 Afrikanen waard is. Toch goed om te weten.

 4. 8

  Nouja, de statistical value of life is een afgeleide maatstaf: Amerikaanse/Nederlandse wetgevers gedragen zich alsof een leven x-waard is. Tussen verschillende departementen/ministeries kunnen er (grote) verschillen optreden. Mijn cijfer komt uit een meta-study.

 5. 11

  @Hal: Nee hoor.

  True, about 68 percent of Americans are overweight or obese, according to research published last January in the “Journal of the American Medical Association. “But Europe seems to be catching up.

  More than half of adults in Europe are overweight or obese, according to a new report issued by the Paris-based Organization for Economic Co-operation and Development.

  http://www.cbsnews.com/8301-504763_162-20024827-10391704.html