Quote du jour | Maar een land

SargQdJ09

Rusland mét Oekraïne is een imperium, Rusland zónder is maar een land.

En daarom geloven veel Oekraïners niet dat Poetin er tevreden mee zal zijn om van Oost-Oekraïne een soort uit de kluiten gewassen Transnistrië te maken.

In plaats daarvan, is de verwachting, wil Poetin middels federalisering en destabilisatie het hele land in zijn greep houden.

Met welke optie is de rest van Oekraïne – ook op termijn – het meest gebaat? Kan Oekraïne überhaupt de afkalving stoppen als het (informeel) afscheid neemt van de oostelijke regio’s?

Hoe dan ook, de Oekraïense regering staat de komende tijd voor een paar uiterst lastige dilemma’s.

 1. 2

  Nog een dilemma is dat Oekraïne zelfs al zou het in zijn geheel op de E.U. kunnen richten het nooit echt economisch stabiel zal worden zolang Rusland niet daar aan mee werkt.

 2. 3

  Als de economie van Oekraïne krimpt, blijft er meer gas, aardolie en steenkool over voor Europa…
  In Syrië worden raffinaderijen gebombardeerd. Zogenaamd om de cashflow van IS af te snijden. Maar in de praktijk betekent het dat de Syriërs en Irakezen gewoon minder brandstof hebben.

  De Oekraïners zullen het koud krijgen deze winter, omdat ze zich voor het quasidemocratische Euromaidan-karretje laten spannen. Dankzij de offers van de Oekraïners blijft er voor de rest van Europa meer Russisch gas over.. en ook nog eens tegen een lagere prijs.

  Jeroen, je mag blijven denken dat het om mensenrechten gaat, of om grondgebied of geopolitieke spelletjes.
  Mijns inziens is de strijd in Oekraïne, Syrië en Irak gewoon een middel om landen terug naar de Middeleeuwen te brengen, zodat andere landen nog wat langer in de 21e eeuw kunnen blijven.
  (zie ook confessions of an economic hitman)

 3. 4

  Ik zie het als volgt. We leven in een wereld die een sterke globalisering doormaakt: arme landen worden rijker en Rusland kan niet langer blijven teren op Sovjetwapens en met slechts 140 miljoen inwoners een wereldmacht blijven want landen met een grotere bevolking (China, India, Brazilie) zijn nu economisch sterk genoeg om Rusland uit te dagen en dan hebben de kleinere Europese machten ook nog eens samen een unie gevormd die ook Rusland kan uitdagen en meer inwoners dan Rusland heeft. Rusland heeft snel meer inwoners nodig, ze geven al grof geld aan hun eigen inwoners om meer kinderen te krijgen en door gebied te stelen van de Oekraine hebben ze er nu al 2 miljoen inwoners bij gekregen via de Krim en straks nog eens 10 miljoen daarbovenop als ze Oost-Oekraine kunnen vasthouden. Na de dood van Loekashenko is er een grote kans dat Rusland er 10 miljoen Wit-Russische inwoners bij krijgt. Dit soort acties sluiten ook perfect aan bij de noodzaak van de Russische leiding om te worden gezien als sterke patriotten die niet bang zijn voor het boze buitenland. Veel meer (behalve misschien Transnistrie met een half miljoen inwoners) valt er niet te pakken voor Rusland, maar dan kan Rusland nog proberen etnische Russen uit de Baltische staten, centraal/zuid-Oekraine en Kazakhstan over te halen naar Rusland te emigreren (daar zullen ze die mensen waarschijnlijk voor moeten betalen).

  Oekraine blijft zonder Oost-Oekraine over zonder een groot deel van hun industrie, maar die was toch verouderd en het land is dan veel minder politiek verdeeld dan eerst. Het zou gewoon een arm, maar stabiel land met ongeveer 30 miljoen inwoners zijn en het zou na een eventuele economische groeispurt lid van de EU kunnen worden.

 4. 5

  @3

  Als de economie van Oekraïne krimpt, blijft er meer gas, aardolie en steenkool over voor Europa…

  Klopt, de conclusie die jij hieruit trekt klopt echter niet. De stelling dat Europese landden oorlogen aanwakkeren zodat economieën krimpen is absurd.

  Zogenaamd om de cashflow van IS af te snijden.

  IS verdient geld met het verkopen van olie, niks “zogenaamd”.

  . Maar in de praktijk betekent het dat de Syriërs en Irakezen gewoon minder brandstof hebben.

  Dat klopt. Het betekend echter niet dat dit het werkelijke doel is achter de bombardementen op de raffinaderijen van IS.

  De Oekraïners zullen het koud krijgen deze winter, omdat ze zich voor het quasidemocratische Euromaidan-karretje laten spannen.

  Het kost je wat soevereiniteit, vele miljarden en een functionerende staat, maar dan krijg je wel goedkoop gas. Het moet wel een groot complot zijn dat de Oekraïners hun land voor een korting op de gasrekening niet aan Russisch geboefte uitleveren!

  Het verbaast me hoe verstokte complot denkers de Russische KGB staat uit hun complotten kunnen weren.

 5. 7

  @Hans Verbeek: tegen de kou bestaat er warme-trui-technologie. Dat zou jij moeten weten!!!

  Wat betreft eten. Oekraïne staat bekend als de graanschuur van Europa. Eén van de ergste hongersnoden in de Oekraïne (30-iger jaren) stamt uit een tijdperk met een totaal gebrek aan de door jou zo verfoeide democratie.