‘Jullie noemen ons Italianen “spaghettivreters”. Alsof we een stel kabouters zijn. Maar we zijn juist ontzettend gevaarlijk. Wij hebben het fascisme uitgevonden. En de banken, jullie Nederlandse banken zijn ook gestoeld op de bank uit Genua, de San Giorgio bank. Wij hebben alle wandaden in de wereld uitgevonden. Wij zijn een verschrikkelijk virus’.
De Italiaanse dwarse denker Beppe Grillo was gisteravond te zien in VPRO’s Tegenlicht. Grillo wordt al sinds 1997 gemarginaliseerd door de Italiaanse overheid, hij mag niet op TV vanwege zijn radicale uitspraken over de corruptie in Italië, maar zijn weblog is inmiddels veelgelezen. Hij waarschuwt dat de Italiaanse staatbegroting volkomen verrot is maar dat dit niet onderkend wordt door de overheid, met alle gevolgen van dien. Nu is hij de geestelijk vader van een nieuwe burgerbeweging op internet, waar hij vooral twintigers en dertigers wil mobiliseren. Als een virus tégen grootkapitaal, maffia en mismanagement en vóór een nieuw-links en duurzaam doe-het-zelf bestuur. Kijken die uitzending!
Sargasso zoekt een vrijwilliger die het komende seizoen de samenwerking met VPRO’s Tegenlicht gaat aanhalen en uitbouwen. Geïnteresseerden kunnen zich voor 30 september melden op info apenstaartje sargasso punt nl.
Reacties (17)
Zij hebben dan misschien de banken uitgevonden, maar wij de aandelenbeurs !
Communism 2.0
Ik zie niet in waarom ‘links’ beslag wil leggen op het duurzaam doe-het-zelf bestuur. Links is feitelijk altijd uit op een sterke staat. Duurzaam doe-het-zelf bestuur is sterk anarchistisch, niet links of rechts.
Wat is precies nieuws links?
Beppe probeert nieuwe vormen van maatschappelijk geëngageerd cabaret en vreet daar goed van. Zo hadden wij in het verleden Freek. Een kunstvorm die het niet van soepsidie hoeft te hebben. De vpro kan dingen als geen ander progressief verpakken tot shockdoc maar daar kijken Sargassoïsten vrij snel doorheen. Toch? De vpro heeft vooral een verzuilde ende opgelegde scoringsplicht en daar wil ik niet mee aanhalen. Ergo ik diskwalificeer mijzelf voor de gevraagde seizoensarbeid.
Grillo verdient een inhoudelijke benadering, ja hij is weliswaar links, maar iig verstandiger qua financiën en meer anti-corruptie en verspilling dan links gewoon is, beter verstandig links dan regentenlinks, of anti-democratisch autoritair rechts zoals nu Italië.
Kijk die aflevering gewoon en schiet daarna.
Hier in HQ http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/884647
Zoals ik gisteren al schreef:
“Net een uitzending van Tegenlicht (VPRO) gezien over de visies van Beppe Grillo, een politiek actieve bn-er (komiek, acteur) uit Italië http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/toekomst-europa-Beppe-grillo.html goed verhaal, juist voor dit blog een verhaal om te behandelen en veel (nieuw, modern) linkser dan je wellicht door mijn endorsement zou verwachten. Verstandige man, maar hij heeft iig nog een accountantstitel wat hem enig financieel inzicht en autoriteit geeft qua politiek.”
Vindt met seven ook dat de VPRO en Tegenlicht door de eerste reageerders te makkelijk afgeserveerd worden. Tegenlicht loopt niet blind achter Grillo aan, ze laten, net als eerder dit jaar Slavoj Zizek, een radicale denker aan het woord over de thema’s van de komende reeks uitzendingen. Tegenlicht is niet de belangenbehartiger van linkse instituten, want heeft bijvoorbeeld ook de zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking (Dambisa Moyo) onder de aandacht gebracht.
Ik ervaar het in ieder geval vrijwel altijd als food-for-thought dat het oordeel aan mij zelf overlaat.
Misschien zou er eens een goede uitzending moeten komen over de conservatieve denkrichting van Kinneging, Spruyt, Cliteur, Livestro, Hirsi Ali, Tahir. Ze verschillen, maar ze hebben wel een gemeenschappelijke kern in hun afkeer van de “zegeningen” van de jaren zestig. Het zijn antiseksuelerevolutionairen in zekere zin. Een beetje waar intelligent rechts nu de mosterd haalt. Ik ben het ten diepste met ze oneens, maar het inzichtelijk maken van die “Leidse School” zou het niveau van het publieke debat mijns inziens ten goede komen.
ps En ook niet huiverig om ook voor Berlusconi links aan te pakken:
“In 1987 during the Saturday night TV show Fantastico 7, he attacked the Italian Socialist Party and its leader Bettino Craxi, then Italy’s Prime Minister, on the occasion of his visit in the People’s Republic of China. Grillo said:
If the Chinese are all socialists, whom do they steal from?
The joke hinted at the totalitarianism of the PRC, but even more to the widespread corruption for which the Italian Socialist Party was known. As a consequence, Grillo was effectively and silently banished from publicly owned television; yet, he was vindicated a few years later when the Italian Socialist Party had to be disbanded in a welter of corruption scandals known as Tangentopoli, uncovered by the Mani pulite investigation.”
Roddelrubriek: Ik las vandaag in de Esta (bij de coffee place) dat hottie Naema Tahir (http://www.verhoogen.be/fotoblog/index.php?showimage=340) het doet met de in mijn ogen toch redelijk afstotelijke Kinneging (http://tvblik.nl/dossier/andreas-kinneging). Die man moet wel hele opwindende hersens hebben!
@7 mango
Eens Tegenlicht heeft een, voor de Nederlandse tv, zeldzaam hoog niveau. Tegenlicht, Argos (radio) en Zembla zijn qua kwaliteit zeer waardevol en onovertroffen. De enige reden dat ik nog een tv heb.
Men is snel vergeten al het goede wat het democratisch socialisme heeft bereikt. Ik vrees dat hier ook het populisme, wat Berlusconi heeft uitgevonden, veel macht gaat krijgen. Wat nu al het geval is met Wild-ers.
Als het straks werelds is zijn we gedoemt om met leugens te leven en gaan we het falied meemaken van de westerse welvaart en geven we de schuld aan de allochtonen. De fascistiche cellen krijgen een kans om actie te ondernemen. Kortom coruptie, falied, armoede en onrust, zondebokken, dood en verderf. Ik ga naar China, doei!
@11 Niet alleen voor de Nederlandse tv. Zembla vind ik sterk wisselend. Ik ervaar wat dat betreft een groot verschil tussen VARA (P&W vind ik echt beschamend qua vooringenomenheid, wat je ook van K&vdB vind, maar die waren tenminste remotely geïnteresseerd in hun gasten) en VPRO. Te doen alsof dat hetzelfde is, is hetzelfde als alle moslims op één hoop gooien. Maar dat gebeurt ook. Het is gewoon de vraag of er in je hersenpan ruimte voor nuance bestaat. Of niet.
@12 Dat is precies het punt van Tony Judt, die ook in de uitzending aan de orde komt
@ 12 Eerste zinnen, Tol, daarna schiet je een beetje door
@Alo en share
Jullie noemen Grillo in een ander stukje een populist?
Even buiten de zaken die hij aanstipt: Hij vervult de functie van nar. De vileine cabaretier/ columnist die de gevestigde orde treitert. Net als v.Gogh en ook wel Fortuijn voordat ie daadwerkelijk op het politieke toneel ging meetokkelen. Spreek je over populist dan moet iemand m.i. op een prominente manier actief zijn in de politiek en moet er een duidelijke machtsfactor meespelen. Anders kan je iederéén wel zo noemen die ongenuanceerde ideeën spuit…ALO en share incluis.
@15 Idd. En ja, dat kán ook :-) Maar ik reaguur en verkondig niets.
De waarde van directe democratie zoals ook Grillo het online burgerschap vormgeeft:
“De mainstream massamedia bieden volgens Rushkoff topdown nieuws (..) Daardoor verdwijnt hun mogelijkheid tot het bieden van meerdere perspectieven op zaken van belang voor de gehele wereld (Rushkoff, 2003: p.17). Rushkoff ziet televisie als iets dat ons beïnvloedt met haast magische capaciteiten door het vertellen van verhalen. We komen zo in een passieve staat en zijn geneigd om de verhalenverteller te geloven (Rushkoff, 2003: p.22). Interactieve media breekt echter met deze manier van omgaan met media. Journalisten hebben de mogelijkheid om blogs op te zetten met andere perspectieven en maken hier ook gebruik van en internetgebruikers hebben de mogelijkheid om op internet direct het perspectief van hun zogenaamde vijand te zien (Rushkoff, 2003: p.18).
Dit heeft een ontwikkeling in gang gezet met drie fasen: deconstructie van content, demystificatie van technologie en de do-it-yourself mentaliteit ofwel participerend schrijverschap. Hierdoor keert de geprogrammeerde bevolking terug naar autonoom denken, handelen en het collectief stellen van de eigen grenzen (Rushkoff, 2003: p.24). Met de komst van interactieve media kwamen ook nieuwe vormen van communities op die de werkelijke bijdrage van de participanten benadrukten” p36
Internet biedt een mogelijkheid tot een nieuwe renaissance, omdat gebruikers de mogelijkheid hebben op verschillende manieren hun realiteit te framen (Rushkoff, 2003: p.32). De sociale effecten van deze renaissance worden door politieke onderzoekers onderzocht op wat ze ons kunnen leren over publieke opinie en burgerlijke betrokkenheid. Volgens Rushkoff doet deze renaissance ons inzien dat we een open en dynamische politiek moeten streven, ofwel een networked democratie die de veelzijdigheid van visies accepteert en meeneemt, in plaats van voortijdige beslissingen en simplificatie. De opkomst van een networked cultuur, samen met de ethiek van mediabegrip, open discussie en directe actie, zorgen voor de belofte van een meer verantwoordelijk politiek systeem (Rushkoff, 2003: p.51). p37 (bron, klik me)