“Italy’s per-capita GDP growth was 5.4% in the 1950s, 5.1% in the 1960s, 3.1% in the 1970s, 2.2% in the 1980s and 1.4% in the 1990s. A rough-and-ready extrapolation of this decade-long continued slowdown would lead to expect no more than 0.5% in the 2000s.” (EconPapers, via)
De Italiaanse econoom Francesco Daveri voorspelde een lage economische groei voor Italië in het eerste decennium van de 21ste eeuw. Hij deed deze voorspelling in 2006 op basis van een trend in historische cijfers. Uiteindelijk zat hij er niet ver naast: de Italiaanse economie groeide de laatste tien jaar slechts 0,6%. Maar nu het tweede decennium: weet Italië deze neerwaartse trend van de afgelopen decennia om te buigen? Standard & Poor’s Ratings heeft er voorlopig geen vertrouwen in en stelde haar verwachting van de Italiaanse kredietwaardigheid gisteren naar beneden bij. Zonder economische groei kan Italië de rente over haar staatsschuld niet betalen. Een schuld die voor een belangrijk deel in handen is van buitenlandse banken, velen malen groter is dan die van Spanje en waarbij de Griekse staatsschuld een olijvenpit lijkt. Daarom is niet Spanje maar Italië ‘de olifant in de euro kamer’. Als het Italië de komende maanden niet lukt de essentiële groei te realiseren dan zijn in de eurozone de rapen gaar.
Reacties (25)
ha! het EINDE van de EU is nakende! * wrijft in handen *
Sikbock houdt wel van een oorlog/hongersnood/genocide op zijn tijd. *priemt wijsvinger*
Waarom zou zonder een EU oorlog, hongersnood en genocide op zijn tijd aan de orde komen?
Oorlog, hongersnood en genocide is goed tegen overbevolking, degeneratie en lampezwamperijen.
Bij mijn weten is het overgrote deel van de Italiaanse staatsschuld in handen van Italianen, dus ik denk niet dat er veel gaat gebeuren.
Professor Sickbock has a rather sick mind.
Het beleid van de Eurofielen moet afgestraft worden @ Carlos.. Ze hebben ons recht op zelfbeschikking verkwanseld.. en in de door jou geschetste doemscenario’s geloof ik niet.. sorry
bemoei je d’r niet mee harm.. ga maar es van je kont wat klanten werven voor die bananentent van je.. sluit maar een overeenkomst met D-reizen ofzo, dan heb je wat te doen, kun je live in debat met henk en ingrid
Dol op chinees natuurlijk die sikbock *dikke rochel voor z’n voeten spuugt*, laat zich bij de geringste tegenslag al als een mak lammetje kapen…
België gaat overigens ook op de rug.
Carlos,
De Italiaanse schuld is grotendeels in handen van binnenlandse spaarders. Daarnaast heeft het land nog altijd een zeer sterke industrie in het Noorden.
Financial markets are focused on the public finances of Portugal, Ireland, Greece, and Spain (the “PIGS”). The PIGS´ public profligacy is partly to blame for their current plight, but other factors are at play. Amid the hype, little attention is paid to the crucial difference between these nations’ public debt and their external debt.
Debt held by a nation’s own citizens has less pernicious consequences (Scott 2010) – the interest paid is returned to the domestic economy.
External debt, if used to finance non-productive expenditure, is a different matter. Non-residents receive the interest on such debt, making the nation poorer with every interest payment.
(…)
Italy, by contrast, does not face the same challenge. Italy’s public debt reached 115% of GDP at the end of 2009, but Italy’s net international investment position were just about -19% of GDP. So, much of Italy’s interest burden is paid to Italians, and some of it is paid back to the government as taxes. As a result, Italy’s public debt dynamics are better than those of the PIGS.
bron: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/5008
JSK, in bij geleverde link over de olifant in de kamer, wordt de gesteld dat de Duitse en Italiaanse economie sterk op elkaar lijken maar dat de Italiaanse export veel wispelturiger is en dat er minder binnenlands consumptie potentieel aanwezig is. Maar goed, iedere nuancering is welkom, van mij hoeft Italië niet om te vallen, liever niet zelfs.
@7 Professor Sickbock – Het lijkt me verstandiger dat ik mij op de binnenlandse markt richt. Henk en Ingrid hebben helemaal geen cent meer te makken als ze hun hypotheeek moeten afbetalen en daarenboven nog de schulden van Ierland, Belgie, Spanje, Portugal, Griekenland en Italie.
Vakkundig uitgekleed door het neo-liberalisme.
Nou, Harm, inderdaad.. de Eurofielen, een kongsi van liberalen, christenen en socialisten, hebben er een puinhoop van gemaakt, de ruif leeggevreten en hebben schijt aan elke vorm van democratie en ” us the people” (waar de rekening straks schaamteloos wordt neergelegd).. stelletje charlatans
de ECB moet een hoop euro’s drukken en daarmee de schulden van alle eurozone landen boven 60% GDP afbetalen en daarna beginnen we met een schone lei.
Tegen mensen die inflatie roepen zeg ik: dit geld hoeft niet in circulatie te komen, dus zie ik geen groot inflatie risico. Als er een grote geld behoefte (met inflatierisico) in de markt was, dan zou die nu al zichtbaar zijn want geld is vrijwel gratis voor banken met de lage rente.
@KB; Krijg je dan niet een hoop gedonder (dwz. oorlog) met entiteiten buiten Europa die Euro’s in bezit hebben ?
Een van de bijkomende problemen voor Italië is de vergrijzingsproblematiek.
“Het aantal gepensioneerden stijgt het sterkst in Finland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Italië en Finland tellen in 2025 relatief de meeste inactieven: 43 op de 100 actieven.”
“De problemen voor de begroting, het sociaal stelsel en de pensioenvoorziening zijn in Nederland minder acuut dan in Duitsland, Frankrijk of Italië. Deze landen kennen wat pensioenvoorziening betreft een omslagstelsel waarbij de staat de pensioenen betaalt uit de lopende belastingen. De groeiende groep 65-plussers confronteert de overheid in deze landen nu al met stijgende kosten en oplopende begrotingstekorten, die direct hun weerslag hebben op het Stabiliteitspact voor de euro.”
“Maar Italië, waar de problemen het nijpendst worden, laat het afweten. ,,Als de vergrijzingsproblemen niet Europees worden aangepakt, kan Nederland als verliezer uit de bus komen””
Volgens NRC Handelsblad in….. 2003
http://vorige.nrc.nl/dossiers/pensioenen/het_pensioen/article1614610.ece/Paniek_over_vergrijzing_onnodig?service=Print
@13: Hoe voorkom je dat dat bijgedrukte geld in omloop komt dan? Je moet immers je schuldenaars ermee afbetalen. Die gaan dat geld vervolgens echt niet gebruiken om de haard mee aan te stoken (tenzij de inflatie 1923-achtige proporties aanneemt).
14: dan kopen ze toch geen euro’s? Maar wat zijn hun alternatieven? Na de dollar en de euro zijn er weinig valuta die als betrouwbaar worden gezien. En de hele wereld kan geen Zwitserse franken of Japanse yen gaan kopen, daar zijn er te weinig van.
Zo’n beetje alle grote landen doen aan valuta manipulatie om hun koers laag te houden, de VS onder andere door veel geld bij te drukken, dan hoeft de eurozone niet roomser te zijn dan de paus.
16: stel de grootste schuldeisers zijn pensioenfondsen en banken. Pensioenfondsen zullen dat geld opnieuw beleggen in vergelijkbare schuldpapieren, dus dat geld komt niet in omloop. Banken hebben meer geld nodig om aan de nieuwe hogere kapitaal eisen te voldoen, dus dat extra geld komt goed uit. Bovendien wordt er momenteel nauwelijks extra geld uitgeleend, consumenten in Westerse landen zitten al tot hun oren in de schulden, dus ook daar is geen groot gevaar dat dat geld in omloop komt. Tenslotte is er sprake van kapitaal vernietiging op dit moment (huizen zeepbellen die leeg lopen, bedrijven die failliet gaan, economische krimp in een aantal landen) dus is er juist extra geld nodig om deflatie tegen te gaan.
Het spaarquote is nog vrij hoog in Italië, maar wel een oudere bevolking. Het kan misschien zo omslaan.
Voor wie het nog niet gezien heeft.
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/toekomst-europa-Beppe-grillo.html
Misschien toch maar naar deze clown luisteren.
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/6553
@ 20
Beppe Grillo is geen clown, maar een Italiaanse volksheld
Dan gaat het licht zeker weer uit.
Pensioenfondsen zullen dat geld opnieuw beleggen in vergelijkbare schuldpapieren, dus dat geld komt niet in omloop.
Uhm… je praat voor de tigste keer onzin KB. Laat ik even de stappen volgen:
->afbetalen van de EU schulden door de ECB is het monetariseren van schuldpapier
->schuldpapier van de banken en pensioenfondsen wordt geldpapier
->zulke instellingen willen geen dood maar levend kapitaal: aandelen in bedrijven, hypotheken, etc
->dit vereist kredietverlening, en tada! het geldpapier komt in omloop
hier de reden waarom de ECB denkt dat herstructureren een drama gaat worden (als in: instant financiele crisis).
Kwootje: ‘[..] What are the consequences of a default? The banks with the most Greek bonds are Greek banks. The Greek banks themselves will be badly damaged. When the banking system is stricken, what do you have to do to prevent the financing of the economy from collapsing? You have to recapitalize the banks. Who will recapitalize the Greek banking system? The Greek state.”
“That means the Greek state will gain nothing. It will invest in the banking sector everything that it has gained in the restructuring