Quote du Jour | Islamofobie 5

Serie:

© Sargasso logo Quote du Jour

Vandaag liep ik over straat langs een kroeg in Utrecht waar een stuk of 5 mannen stonden/zaten. Ik droeg een knie-khimaar en een abaya. Geen gezichtsbedekking dus. Een man die bij het café zat, zei toen: “Ja, dat mag niet meer he, vanaf morgen”. Hij wees naar zijn gezicht terwijl hij het zei. Twee mannen die met hun rug naar mij toegekeerd waren, keerden zich naar mij om en zagen mij waarna één van hen tegen hem “doe eens normaal joh” zei. De ander sprak zich er ook over uit, maar ik wist niet wat hij zei. Het was duidelijk dat hij het afkeurde. Ik hoorde die vervelende man nog zeggen “dat is toch zo??” Nou, dat is helemaal niet zo!! (2 augustus 2019)

Ook vrouwen die geen gezichtssluier dragen zijn doelwit van islamofobe sentimenten, sinds het ‘boerkaverbod’ een jaar geleden van kracht is geworden. De stichting Meld Islamofobie concludeert op basis van meldingen dat het ‘boerkaverbod’ verstrekkende gevolgen heeft voor moslima’s met en zonder gezichtssluier: zij ervaren uitsluiting, discriminatie, intimidatie en geweld door mensen op straat en medewerkers in winkels en openbare gelegenheden vanwege hun keuze om een gezichtssluier te dragen.

Deze week publiceerden we elke dag een melding uit het zwartboek ‘boerkaverbod’ dat afgelopen maandag door de stichting Meld Islamofobie is gepubliceerd.

Reacties (21)

#2 Sjors

Deze serie is echt spijkers op laag water zoeken pur sang. Genant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 tigger

@2:
Leg eens uit? Volgens mij probeert de redactie een discussie uit te lokken. Ik lees in het stukje in ieder geval niets over wat we er van moeten vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Is dit na die andere vier echt het beste wat dat zwartboek kon melden?
Binnen dat groepje mannen vond meteen een zelfcorrectie plaats. Die ‘vervelende man’ zal het type steigerfluiter zijn: overal hardop wat van vinden. Uitermate Nederlands, als je het mij vraagt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 P.J. Cokema

@4: “Uitermate Nederlands, als je het mij vraagt“.
Ja, en…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Nou, dat vind ik het dus!

(dat is toch zo?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

@6: Oh je vind het dus. Verder niks?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rigo Reus

Vandaag liep ik over straat gekleed op mijn nieuwe hakjes van Ann Demeulemeester en ik zwierde losjes mijn nieuwe handtas van DKNY. Mijn jas was een krijgertje van de buuf, maar was nog steeds een mooie Doppiaa, helemaal ton sur ton met mijn jurk van Department 5, ja tot de knie, korter kan ik niet hebben. Ik had mijn zonnebril van Ace & Tate in mijn haar geschoven, enfin, ik kom langs die brasserie weetjewel. Nou, staan daar wat mannen buiten. En een van die mannen zei tegen mij: ’Zo, waar gaan die mooie beentjes naartoe?’ En toen zeiden twee andere mannen tegen hem: ’Boudewijn, zoiets kun je echt niet zeggen hoor.’ En ik hoorde die vervelende Boudewijn nog verongelijkt monkelen: ‘Nou moe, je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 beugwant

@7: Medeklinker kopen? 😉
En ja, verder eigenlijk niks. Voor een vondst is het nog vrij algemeen, lijkt mij.
Het is inderdaad spijkers op laag water zoeken en #8 slaat de spijker op de kop.

Of willen die meldsters dat we allemaal onze huizen invluchten als ze voorbij komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Oink

@2: inderdaad, verschrikkelijk dit!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mozzarella

@8: Het is vaker een Bedoeïen dan een Boudewijn denk ik

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

Nee, er is niets aan de hand met de islam en de moslims. Overal hoor ik meer en meer symphatie voor Wilders zijn standpunten. Je mag niets meer zeggen daarover want dan ben je islamofoob of racist. En dan krijg je de hoon van de zelfverklaarde goede mensen over je heen. Die vanwege hun status mooie baan geslaagd leven toch al op al die onderkruipsels, de deplorables, meewarig neerkijken.

En dan mevrouw Halsema die op een evangelische gemeente gaat zitten schelden want ja, alleen de moslims kunnen natuurlijk niet anti homo zijn. Slaat echt nergens op. Waarom is er niet meer controle en onderzoek naar het feit dat veel jonge mocros, in nl geboren, niet met zoenende mannen overweg kunnen.

Waarom wordt niet geluisterd naar Tofik Dibi die bij presentatie boek over zijn homoseksualiteit vertelde dat hij een van de weinigen is die niet door zijn familie is verstoten.

En dan kritiek allemaal islamofobie noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 P.J. Cokema

@12: Nou, nou, Geert, of Thierry, of Joop, of wie je ook bent…. Het kon zeker niet nog ongenuanceerder?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

@12 Bij de les blijven is moeilijk. Niemand zegt hier dat er niks mis is met de islam. Niemand.

Wellicht kun je reageren op de stelling die deze serie opwerpt, namelijk dat het niqaabverbod door veel mensen wordt gelezen als vrijbrief om te discrimineren tegen moslims die een orthodoxe levenswijze uitdragen, en dat dit reden is om nog eens kritisch naar dat niqaabverbod te kijken (want dat kan toch niet de bedoeling zijn, dat wetgeving een inspiratiebron vormt om te discrimineren).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Rigo Reus

Ik vind het niqaabverbod ook een veel te grote daad voor zo’n klein iets. Ik woon nu meer dan 15 jaar met een moskee als overbuurman. Een traditionele, in de provincie. En ik heb hier in totaal, denk ik, vijf keer personen met een niqaab gezien, compleet in textiel gehuld dus. En dat was ook nog ‘ns in de tijd dat IS nog wat voorstelde, dus ook al weer een paar jaar terug. Maar als de dames, nog even voordat ze weer in de auto stappen, pal voor mijn huis, nog even op de stoep vergaderen, dan vind ik dat wel een beetje ongemakkelijk. Waar hebben ze het over, het rendement van zonnepanelen, het wel of niet bijvoederen in de Oostvaardersplassen, of dat ze het laatste boek van Pieter Waterdrinker zo goed vinden? Want ja, de conversatie verloopt niet in het Nederlands en mimiek zie je niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 P.J. Cokema

@15: Maar beste Rigo, het gegeven dat jij het “wel een beetje ongemakkelijk” vindt, hanteer jij toch niet als (ik citeer @14) “vrijbrief om te discrimineren tegen moslims die een orthodoxe levenswijze uitdragen”?

En zoals Prediker ook duidelijk maakt, de serie van afgelopen week wil aan de orde stelen dat “dat dit reden is om nog eens kritisch naar dat niqaabverbod te kijken (want dat kan toch niet de bedoeling zijn, dat wetgeving een inspiratiebron vormt om te discrimineren)

Misschien heb ik het gemist maar ook in jouw reacties op dit topic heb ik geen bijdragen gelezen die daar op in zijn gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Rigo Reus

@16: Mijn reacties kwamen voort uit de gepubliceerde bijdragen op het Zwartboek die ik hier las. En die vond ik niet echt overtuigend. Dat Niqaabverbod mag van mij gelijk verdwijnen, ik vind het een te grote wet voor een klein iets. Ik vind het overdreven en niet nodig. Maar ik hoop dan dan dat het overdreven geklaag en slachtoffergedrag en het gelijk trekken van de discriminatiekaart ook stopt. Ik heb dat gedrag ook niet voor niets geparodieerd in mijn reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 sikbock

namelijk dat het niqaabverbod door veel mensen wordt gelezen als vrijbrief om te discrimineren tegen moslims die een orthodoxe levenswijze uitdragen, en dat dit reden is om nog eens kritisch naar dat niqaabverbod te kijken

Dat blijkt in ieder geval niet uit de gegeven voorbeelden. Verder is het een opmerking die ik wegens verregaande onnozelheidt terzijde laat.

Maar waarom fuseren jullie niet met wij blijven hier.nl ofzo? kan Joost er na de succesformule van geen commentaar.nl en de ongekende groei van sargasso de laatste jaren ook nog wel bij hebben. wellicht biedt dat nog wat troost en het kan altijd nog marginaler toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Dehnus

@15: Nou laten we dat eens uitspelen:
Dame 1:”Bep, Albert Hein heeft een aanbieding op koffie bonen, 2 voor de prijs van 1″
Dame 2:”Echt waar? Nou dan moet ik even een paar pakken ophalen hoor. Zeg heb jij nog bij de tuinland zo’n mini kweek kasje opgehaald?”
Dame 1:”OH ja, leuke dingetjes waren dat.”
Dame 3:”Nou ik ga ervandoor, Bep en Ina, ik ga nog vrijwilligers werk doen bij de bejaarden vanaaf, altijd leuk joh dat ganzenborden en sjoelen! En je doet ook nog eens wat goeds!”
Dame 1 en Dame 2:”Dag Truus! Veel plezier”.

Klaar is dat ook weer opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 beugwant

@19: Dan vraag je je toch af of Bep, Ina en Truus onder die hoofddoek zo’ lekker praktisch kort pittig kapsel hebben…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 P.J. Cokema

@20: En waarom vraag jij je dat dan af?

Oh wacht… bij elke jongen met een capuchon vraag jij je ook af wat voor haardracht hij heeft. Net zoals je graag het kapsel wil weten van elke man met een pet.

Is natuurlijk ook een hobby. Maar goed dat er een wet is die jouw vrijheid van hobby-uitoefening beschermt….

 • Vorige discussie