Quote du Jour | Islamic Intelligence State

SargQdJ09

What Bakr put on paper, page by page, with carefully outlined boxes for individual responsibilities, was nothing less than a blueprint for a takeover. It was not a manifesto of faith, but a technically precise plan for an “Islamic Intelligence State” — a caliphate run by an organization that resembled East Germany’s notorious Stasi domestic intelligence agency.

Begin 2014 kwam Samir Abd Muhammad al-Khlifawi (alias: Haji Bakr) om bij een vuurgevecht in de Syrische stad Tal Rifaat. In zijn bezit: nauwgezette plannen voor het opzetten van de Islamitische Staat, met uitgewerkte organogrammen en strategieën voor overname van Irak en Syrië.

Saillant detail: Al-Khlifawi is een voormalig kolonel in de militaire veiligheidsdienst van de Irakese luchtmacht onder Saddam Hussein. Het brein achter het kalifaat blijkt een ex-Baathist, hetgeen deels verheldert waarom IS zich gedraagt, zoals het zich gedraagt: het is alsof je Lavrenti Beria zou vragen de jihad te runnen.

Lees het hele verhaal bij Der Spiegel.

h/t Cerridwen

Reacties (8)

#1 Hans Verbeek

Prachtig verhaal.
Doet mij direct denken aan een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, Operation Mincemeat. De Britse geheime dienst liet in april 1943 een lichaam van een “hoge officier” (Major William Martin, Royal Marines) met nep-invasieplannen aanspoelen in Spanje. Men hoopte dat de Spanjaarden de nep-plannen zouden doorspelen aan de Duitsers en ze op die manier op het verkeerde been te zetten.

Dit verhaal is ietsje anders: want hier is sprake van een echte Iraakse ex-kolonel met echte documenten.

 • Volgende discussie
#2 Christian Jongeneel

Eens. Ontzettend lezenswaardig stuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 zuiver

@1: Dit verhaal is ietsje anders: want hier is sprake van een echte Iraakse ex-kolonel met echte documenten.

Weet je dat zeker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gbh

@3: Het boek ISIS: Inside the Army of Terror van Michael Weiss en Hassan Hassan is vrijwel identiek en gebaseerd op andere bronnen.

Een samenvatting van 40 min door Michael Weiss, daarna Q&A.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

Straks kan de IS het zelf en zijn de oude Baath figuren die ze goed op weg hebben geholpen overbodig (als ze dat al niet zijn), want reken maar dat de IS druk bezig is de kennis uitermate goed te benutten en zelf hun mensen het leren zelf te doen – stad en lande beheren, bevolking rustig houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

@3: nee, ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken.
Na de Weapons-of-Massdestruction-speech van Colin Powell. En de MH17-rampplek-wordt-geplunderd-toespraak van Frans Timmermans twijfel ik veel vaker aan berichten in de media.
Maar Cerridwen en Prediker vinden dit bericht wel heel geloofwaardig. En zij kunnen het weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hans Verbeek

@4: Michael Weiss is ook de IS-deskundige, die bij CNN commentaar geeft op de nieuwe IS-executie-video.
http://edition.cnn.com/2015/04/19/africa/libya-isis-executions-ethiopian-christians/

Experts denken dat sommige IS-video’s gemanipuleerd zijn. Misschien waren ze allemaal trucage. Misschien is deze wel weer echt. Het wordt steeds moeilijker om te onderscheiden wat echt is en wat nep is.

Ik vraag me wel af waarom dit bericht in Der Spiegel staat.
Wat is het doel? Moeten we de helft van de Syriërs helpen om de andere helft uit te moorden? Zoals we ook al jaren Afghanen helpen om andere Afghanen te doden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Het brein achter het kalifaat blijkt een ex-Baathist, hetgeen deels verheldert waarom IS zich gedraagt, zoals het zich gedraagt

Ali al-Ahmed, directeur van het Institute for Gulf Affairs in Washington DC, zegt dat Saoedi-Arabië achter ISIS / ISIL zit, zoals de Pakistaanse geheime dienst de Taliban in Afghanistan ondersteunt.

 • Vorige discussie