Quote du Jour | Inspraak

Quote du JourCitizen participation will be a priority for the Administration, and the internet will play an important role in that. One significant addition to WhiteHouse.gov reflects a campaign promise from the President: we will publish all non-emergency legislation to the website for five days, and allow the public to review and comment before the President signs it.”

Zoals ze zelf zeggen: Change has come to WhiteHouse.gov. Een fris design, grootse plannen en een weblog, ook al zijn weblogs al weer uit. En binnenkort publicatie van (bijna) alle wetten ter inzage en inspraak. Een nobel streven natuurlijk, inspraak via internet, maar de vraag is wat er nog kan en zal veranderen in die laatste dagen voordat Obama een wet zal tekenen, als er al een heel traject is doorlopen. Inspraak in een eerder stadium lijkt handiger om te voorkomen dat dit goede voornemen verzandt in flamewars en trollen op whitehouse.gov.

Maar desalniettemin: een nieuwe site die de er frisser uitziet dan de vorige versie. En voor de geeks: De site is ook nog eens xhtml valide.

 1. 1

  Tsja, 5 dagen de tijd voor hij tekent. Voor non-emergency legislation houdt dat toch in dat je na een [vaak lang] politiek proces dat heeft geleidt tot de wet nog even mag inzien voordat hij tekent.

  Ik vraag me af of dat nou werkelijk inspraak is.
  Zeer beperkte Citizen participation lijkt me.

  De vraag is of de deelnemers aan het politieke proces zich er iets van aan zullen trekken.

 2. 3

  Er zal wel een heel legertje moderators op zitten – meteen werkverschaffing ter stimulering van de economie!- en een flinke drempel in de vorm van een uitgebreid formulier dat moet worden ingevuld.

  @1: Amerikaanse presidenten hebben vetorecht en gebruiken dat ook. Soms zitten ze op de wip, want het is een zwaar middel. Ik kan me indenken dat veel boze burgers dan net het zetje kan geven voor wel vetoën.