Quote du Jour | Het meest onderbelichte onderwerp van de verkiezingsrace

Serie:

© Sargasso logo Quote du JourEr bestaat een serieuze kans dat Kamala Harris bijvoorbeeld het presidentschap wint, maar de facto een ‘lame duck’ president wordt. Want een Republikeins congres kan al haar plannen de facto tegenhouden. Zo groot is de macht van een president immers ook weer niet.

Volgens Amerika-kenner Kirsten Verdel zou ook een eventuele winst van Kamala Harris wel eens op een Pyrrusoverwinning kunnen uitlopen. Er wordt 5 november namelijk niet enkel gestemd over wie er de komende vier jaar President wordt, maar ook wie de Verenigde Staten de komende twee jaar mogen vertegenwoordigen in het Huis van Afgevaardigden: uit 435 kiesdistricten zal een afgevaardigde worden gekozen. Daarnaast zijn ook 33 van de honderd Senaatszetels verkiesbaar.

Op tal van plaatsen is dat een gelopen race, maar op een aantal plaatsen spant het erom wie er naar Washington mag. Mochten de Republikeinen er in slagen de meerderheid te verkrijgen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, dan kunnen ze alle initiatieven vanuit het Witte Huis blokkeren.

De strijd om het Congres is daarmee volgens Verdel ‘het meest onderbelichte maar bijna belangrijkste onderwerp van deze hele verkiezingsrace’.

Reacties (5)

#1 Hans Custers

Ik ga nog wat verder. Met een kleine overwinning van Harris en een kleine meerderheid van Democraten in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden schiet de VS ook niet zoveel op. Er blijven dan genoeg mogelijkheden over voor de Republikeinen om allerlei vooruitgang te saboteren: de filibuster, de macht die ze in allerlei staten hebben, hun vriendjes in het Hooggerechtshof, om maar wat te noemen.

Er is een verandering van de politieke cultuur nodig, en het enige dat daar voor zou kunnen zorgen is een enorme afstraffing van de Republikeinen.

  • Volgende discussie
#1.1 Jos van Dijk - Reactie op #1

Helaas, het omgekeerde is gebeurd….

#1.2 Hans Custers - Reactie op #1.1

Nou ja, het is in elk geval wel duidelijk. De meerderheid van de Amerikanen is blijkbaar klaar met de democratische rechtsstaat. En alles wijst erop dat wij dat voorbeeld de komende, pak ‘m beet, tien jaar gaan volgen.

#1.3 joachim - Reactie op #1.2

*mod edit*

#1.4 Hans Custers - Reactie op #1.3

Integendeel. Ze naderen daar de eindfase van een verandering die al decennia geleden is ingezet: politiek die volledig wordt gedomineerd door de belangen van de allerrijksten.