HAN-baas Kees Boele had altijd al een interessante (en zeker voor een collegevoorzitter van een hogeschool: tegendraadse) kijk op hoe het hoger onderwijs in Nederland geregeld en georganiseerd is.
“Wat ik zelden hoor als argument voor een fusie of uitbreiding is een onderwijsinhoudelijk, laat staan sfeer-argument. Uit onderzoek is dat ook gebleken: alle grote fusies in het hoger onderwijs hadden met name bedrijfsmatige motieven en gingen ten koste van sociale cohesie..” Het is gezien het vigerende bestuursmodel ook geen grote verrassing dat dit zo is. “Kom maar eens aan bij een accountant of raad van toezicht met zoiets softs als ‘sfeer’, daar kunnen ze niets mee.”
Toch maakt hij zich als bestuurder wel zorgen over de sociale cohesie op hoger onderwijsinstellingen. “Ik vind dat de schaalgrootte niet bevorderlijk is voor het zorgen voor de ziel. Natuurlijk moet je wel een beetje zakelijk zijn, we rammen er als HAN toch 350 miljoen doorheen elk jaar. Maar de ziel van de HAN zit daar niet en die moet je niet laten bezoedelen door dat soort dingen.”
Meer dan veel van zijn collega’s is hij ook kritisch op de overdreven aandacht voor ‘rendement’ in het hoger onderwijs:
Bij de jaaropening van het collegejaar 2017 was Boele de eerste bestuurder uit het hoger onderwijs die publiekelijk aandacht vroeg voor de zorg om de ziel van de student. Tijd voor de binnenkant, zoals hij dat noemde. Het was een kritiek moment voor hem waar meerdere dingen samenkwamen. “Er was een afstudeerstudent die ik begeleidde die in die periode enorm in de persoonlijke shit zat. Op hetzelfde moment kreeg ik een rapport doorgestuurd van mijn gewaardeerde collega van de Radboud Universiteit waaruit bleek dat heel veel studenten met stress, gevoelens van eenzaamheid en leegte zaten.”
Het zijn cijfers die inmiddels ook op andere instellingen zijn gevonden, en ze liegen er niet om. De helft van de studenten kampt met stressklachten, een vijfde is eenzaam en ervaart leegte in het bestaan. “Als je dat nu even op je in laat werken dan denk je wel drie keer na om het volgende excellentietraject op te zetten.”
…
Dat er nog altijd partijen zijn die het causale verband ontkennen tussen leenstelsel, rendementsdenken en studiestress doet hem de rugharen rijzen. “En dus gaan we maar verder op de ingeslagen weg? Zelfs al was dit probleem er altijd al, dan nog moeten we er maar eens snel werk van maken hier iets aan te doen. Het ligt namelijk echt niet alleen bij de studenten zelf.”
Voor de rest van het interview, zie ScienceGuide.
Reacties (6)
De man denkt veel te traditioneel, met ‘ziel’, hij kan beter vervroegd met pensioen, en zo kan ie
eventueel kosteloos intreden bij een klooster, daar kan hij zich bezig houden met zijn ziel.
@Joop warm … hij gaat weg bij de HAN om lid te worden van het CvB van de Protestantse Theologische Universiteit.
@2.
Oke, de man heeft dus zijn plek gevonden. Mooi.
Tja, hij is klaar met dat postmodernistisch gewauwel.
@1:
Je maakt je er wel erg makkelijk vanaf.
Volgens mij zou je ook kunnen reageren op de argumenten die worden aangevoerd.
Ik zelf heb geen zin/tijd in een discussie over de hedendaagse onderwijsfabrieken.
@4.
Tuurlijk, maar ik geef de man voor het grootste gedeelte wel gelijk, artikel gelezen, en erg herkenbaar. Alleen wat is nieuw wat hij zegt? Dat je meer over sfeer mag wensen in de hogeschool.
Daarom vind ik de man traditioneel, in mijn vrije tijd kom ik veel hogeschool studenten tegen, mijn indruk is niet dat deze jonge mensen zo ongelukkig zijn. Dat het aan de sfeer ligt ofzo.
Het is allemaal niet meer zo gemakkelijk als dertig jaar geleden, zeker financieel. Maar ze zijn vrij creatief en ze weten net zoals iedereen: je moet er zelf wat moois van maken.
Dat doe ik ook als ik buiten aan het werk ben in de kou en regen. Dan ga ik ook niet schuilen. Regenpak aan, tanden op elkaar, en doorgaan.
@5: Alsof de shit die het onderwijs al jaren in de greep houdt een natuurverschijnsel is. Je weet niet waarover je praat.