Quote du Jour | Gewoon een ‘business opportunity’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


 

Iedereen denkt dat wij Kremlin-trollen zijn, maar ik ben gewoon ondernemer’, zegt een van de investeerders in Voice of Europe als we haar bellen. We vinden haar omdat ze woont op het adres waar de domeinnaam van Voice of Europe geregistreerd staat. In het dagelijks leven is ze directeur van een douanebedrijf nabij Schiphol.

De Groene Amsterdammer zocht eens uit wie er achter de propagandasite ‘Voice of Europe’ steekt. Dat blijken drie Nederlandse ondernemers, waaronder Erik de Vlieger. Zij zouden vele duizenden euro’s hebben gestoken om van de site het Breitbart van Europa te maken.

De redactie is anoniem. De invalshoek anti-EU en anti-immigratie. De artikelen worden grif gedeeld op social media, onder andere door Geert Wilders.

Wie de website bezoekt vindt al gauw artikelen die bezweren dat Brexit een economisch succes inhoudt en artikelen over misdaden door zogenaamde kindvluchtelingen en moslims. O, en dat de Hongaarse premier Orbán heeft gezegd dat zijn land ‘onder beleg’ is van migranten.

Naast de scoop over De Vlieger weet De Groene bloot te leggen dat op naam van een Russische journaliste in Hilversum een paraplubedrijf staat geregistreerd, dat een aantal nepnieuwsorganisaties uitbaat, waaronder een radiozender in Georgië.

Nederland blijkt een belangrijk knooppunt in de wereld van de desinformatie: een BV is hier zo opgericht, de wetgeving garandeert privacy van de makers en bloggers, en een van de belangrijkste internetknooppunten van Europa ligt in Amsterdam, aldus de Groene.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Zo’n berichtje roept bij mij toch al snel veel off topic vragen op. Wat voor producten/diensten levert een “douanebedrijf” eigenlijk? Waarom noemt een propagandasite zich naar (helaas wijlen) Eddy Wally? Waarom denkt iemand dat ondernemers geen Kremlin-trollen kunnen zijn (of omgekeerd)?

 • Volgende discussie
#2 Bolke

@1:

Wat voor producten/diensten levert een “douanebedrijf” eigenlijk?

De handelen de bureaucratische rompslomp af van het gebeuren met landen buiten de EU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Basszje

@2: En binnen de EU. Vrachtbrieven e.d.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@2: En het afhandelen van douane-formaliteiten gaat in sommige landen sneller als het douane-bedrijf op goede voet staat met de autoriteiten daar.

Ik denk dat de combinatie van douane-bedrijf en PR-bedrijf dan erg lucratief kan zijn.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat dit gewoon een hobby van een paar ondernemers is, die graag een web-site hun mening laten verkondigen.

(Ik denk bijv. dat Bolke ook niet door het Kremlin betaald wordt, hoewel hij een enkele keer wel Kremlin-propaganda lijkt te spuien).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arduenn

In ander nieuws: ik heb een bedrijf in catheters en plaszakken en ik ga als de Europese Alex Jones een eigen programma presenteren, ‘Jouw Mening’, waarin ik ga verkondigen dat urinoirs en toiletpotten des duivels zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bolke

@4: ik sta gewoon op de loonlijst hoor, als je ergens goed in bent moet je het niet gratis doen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Folkward

Wel nieuws en niets nieuws. Van de Macedonische shit- en aluhoedjesposters wisten we al dat ze het gewoon voor de clicks en dus het geld deden. Domrechtse mensen willen het zo graag geloven en doen geen moeite voor een eigen factcheck (domlinks wil zulk soort dingen ook geloven, maar checken wel en zien als snel dat het onzin is). Loyaliteit aan wie dan ook is niet nodig. Voordeel van loyaliteit aan het Kremlin (of het Pentagon) is dat je op een loonlijstje komt te staan, maar als zo’n anonieme shitposter weet je dan ook: ik sta op een lijstje, ze weten me dus ook te vinden! En waarom zou je door loyaliteit jezelf beperken tot het volgen van een coherente propaganda-agenda, als het net zo leuk en lucratief was om volledig incoherente clickbait te posten?

@5
Ik mis de plusjes :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Co Stuifbergen

@6: Grapjas!
Zo goed in het verspreiden van nep-nieuws ben jij niet, daarvoor ben jij veel te genuanceerd.

Als jij op de loonlijst van het Kremlin staat, dan is het voor de inlogcodes van het VPN waarop jij werkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 kars

Duidelijk dat iemand die directeur is bij een douanebedrijf er belang bij heeft dat er meer grenzen komen, waar mensen en goederen bovendien lastiger langs komen.

 • Vorige discussie