Quote du Jour | Geen bijltjesdag

Quote du Jour

Asscher maakte na de ingelaste fractievergadering duidelijk dat hij nu snel de gelederen wil sluiten. Hij zei dat PvdA’ers die Samsom hebben gesteund daar niet op aangekeken worden.

Er komt geen bijltjesdag voor Samsomgetrouwen binnen de PvdA, bezweert Lodewijk Asscher. Dat is geruststellend en tegelijkertijd verontrustend. Het kan namelijk drie dingen betekenen. Ofwel het is in Asscher opgekomen, maar hij heeft besloten het niet te doen. Ofwel het is niet in Asscher opgekomen, maar hij weet dat anderen het wel willen of vrezen, en hij wil het ontzenuwen. Ofwel het gaat tóch gebeuren, maar het mag niet zo heten. Geen van die opties voorspelt veel goeds voor de PvdA.

 1. 3

  Bijltjesdag??? Samson wilde hagelslag op zijn brood en Asscher chocoladevlokken. Het werden vlokken … tsj .. wat? … laat maar.

 2. 4

  Bijltjesdag ? Wat is er in vredesnaam gebeurt tijdens die verkiezingen ? Ik heb het verder niet gevolgd, maar het moet er wel hard aan toegegaan zijn, als dit soort ideeen rondgaan …

 3. 6

  De uitspraak dat hij de gelederen wil sluiten, verontrust mij wel een beetje.

  Het klinkt alsof hij leden er wel op aan zal kijken, als ze het niet in alles met hem eens zullen zijn..

  Maar waarschijnlijk zoek ik spijkers op laag water.

 4. 7

  De verkiezing tussen Samson en Asscher leek een beetje op de burgemeestersverkiezing van Utrecht waarbij je tussen een PvdA en een PvdA burgemeester kon kiezen, lood om oud ijzer. Intussen hield Wilders de hele media bezig met zij grote PR show, dus het werd ook nog ergens gepubliceerd op pagina 3 van de kranten.

  Ik wens Asscher veel succes, maar ik denk dat Samson net op tijd het zinkende schip verlaat. Die zie ik straks nog wel in een mooie baan bij Shell, net als voorganger Bos.

 5. 8

  ..waarbij je tussen een PvdA en een PvdA burgemeester kon kiezen..

  @7 Rare vergelijking. Het betreft immers een verkiezing binnen de PvdA over wie de lijst gaat trekken. Dus uiteraard kan men kiezen tussen een PvdA’er en een PvdA’er.

  Verschil tussen Samsom en Asscher is vooral dat Asscher een bestuurder is die er bovendien een handje van heeft xenofoob-rechtse sentimenten te bespelen; terwijl Samsom veel meer een type is die het ideologisch debat wil winnen, maar in de praktijk gewoon naar het midden getrokken wordt door het regeerakkoord (en de rest van zijn fractiegenoten).

  Elk op hun eigen manier staan ze zodoende niet voor ‘links’ beleid, maar voor centristisch beleid, en dat gaat ten koste van hun profiel (en dat van de partij).

 6. 10

  @7: Die zie ik straks nog wel in een mooie baan bij Shell, net als voorganger Bos.

  Dat slaat nergens op: Bos kwam bij Shell vandaan, Samson Greenpeace.

 7. 11

  Le Redoutable bedoelt dat Samsom nog wel ergens een mooie functie krijgt. Wilders heeft de show gestolen, Asscher en Samsom en hun strijd om het leiderschap van de PvdA stond op het tweede plan. Een correcte weergave van de situatie.

 8. 12

  Prachtig toch hoe in toenemende mate derden nodig zijn om uit te leggen wat iemand bedoelt te zeggen. Blijft de vraag of dat nodig is, of dat die derde de woorden van iemand kaapt om zijn eigen bedoeling te communiceren. Hoe dan ook: fascinerend.

 9. 13

  Misschien moet de PvdA even _niet_ in de publiciteit komen. Tenminste, niet met hun interne perikelen. Anders komt zelfs Asscher straks niet in de Tweede Kamer.