Quote du Jour – Excuusarabier?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour Israël krijgt voor het eerst in haar geschiedenis een moslim als minister: Raleb Majadle van de Arbeiderspartij. Toch zijn zelfs de israëlische arabieren er niet allemaal even blij mee:

“Hij dient als een vijgenblad voor het racistische beleid van de regering”, riepen de Israëlisch-Arabische partijtjes in koor (Trouw).

Maar ook vanuit joodse hoek is er kritiek zo zou Raleb Majadle via de portefeuille Sport, Cultuur en Wetenschap toegang krijgt tot geheime militaire ontwikkelingen. “Had dan niemand nagedacht dat dit soort zaken niet onder een arabische minister konden resorteren?” klonk het in de media (Trouw). Raleb Majadle zelf voelt zich ‘incredible’ en praat over zichzelf in de wij-vorm: “we will prove once again that we are worthy, as we have for 30 years” (Arutz Sheva). Maar wie is hier nu eigenlijk wij?

Reacties (7)

#1 Bismarck

Mja, minister zonder prtefeuille, dat klinkt wel erg als symboolpolitiek.

Interesant trouwens, dat stukje van Trouw…

Overigens heeft in 2001 al een Druus als Israëlische minister gediend. Maar de Druzen worden niet algemeen gezien als Arabieren en ze zijn geen moslims.

Druzen zijn geen moslims! Daar zijn de meningen toch wel enigzins over verdeeld. Verder zijn ze niet minder arabisch dan de andere inwoners van Libanon.

 • Volgende discussie
#2 prometeus

@Carlos. Grappig hoe je compleet in verwarring raakt van een Arabisch-Israeler. Die man laat zien dat het hele conflikt minder zwart-wit is dan wij denken en jij komt aan met “Maar wie is hier nu eigenlijk wij?”. Dan zijn dus de Arabische Israeli (20% van de bevolking).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Nee promoteus dan begrijp je me verkeerd, natuurlijk begrijp ik dat.
Het is meer bedoeld alseen aanzetje tot dicsussie, maar ik geloof dat we hier wel zijn uitgediscussierd over Israël.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@3 “…maar ik geloof dat we hier wel zijn uitgediscussierd over Israël.”

Denk ik ook. Maar ik denk ook dat dit Luyendijks gelijk nog maar eens onderstreept: “de media” weten zich geen raad met wat er gebeurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Maar wat bedoel je daar nu mee? Ik ben me terdege bewust van het feit dat ongeveer 1/5 deel van Israëlische bevolking arabier is.

Dit postje gaat over de verwarring en verontwaardiging in joods- en arabisch-israelische gelederen. Het wij-zij denken tussen die verschillende groepen zet ik juist aan met die wij-opmerking van de nieuwe minister.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 prometeus

… maar de israelische arabieren (of v.v.) zitten juist tussen twee vuren in.

Volgens mij moet je de quote van die minister ook in dat daglicht stellen: dat “zij” als goed smeermiddel kunnen werken. Ze begrijpen de palestijnen, maar voelen zich israelier. Trouw duwt hem in een hokje en maakt er weer een wij-zij-verhaal van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Carlos

Trouw is inderdaad een krant, een christelijke krant,
dan krijg je dat al snel.

 • Vorige discussie