Quote du Jour | Ebru Umar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour

Mensen die hier niet horen en toch mogen blijven in afwachting van hun procedure, moet je verplicht steriliseren.

Aldus Ebru Umar in Metro, onder de kop Asieladvocaten zijn NSB’ers.

Het zal wel weer een ironische hyperbool zijn. Iets dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. En dat is ook natuurlijk ook zo. Maar het is te walgelijk en smakeloos voor woorden.

Reacties (21)

#1 Bismarck

Ook de hetze tegen asieladvocaten in het stukje is een mooi stukje slachtofferbeschuldiging. Het zijn niet de advocaten die mensen hier langer houden, het zijn de procedures die niet snel genoeg afgehandeld kunnen worden. En daar zit op zijn best nalatigheid van de regering achter (of anders opzettelijke kwaadaardigheid), in haar bezuinigingen op de IND, waardoor vertragingen in asielaanvraagprocedures ontstaan.

 • Volgende discussie
#2 6822

Het grote gelijk van Tommy Wieringa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 analist

Ja die is aan het radicaliseren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Karin van der Stoop

Mijn bek viel ook open vanmorgen vroeg…ik was wel gelijk goed wakker. Dat wijf is echt gek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 6822

Ik vind sterilisatie niet zo’n probleem, maar dan bij iedereen. Einde aan de droefenis die mensheid heet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Prediker

Het bestuur van de Vereniging van Asieladvocaten- en Juristen Nederland heeft inmiddels gereageerd via haar website.

Heerlijk onderkoeld, maar dodelijk (zoals deze uitsmijter):

Het bestuur wijst erop dat het steriliseren van asielzoekers, zoals gesuggereerd door mw. Umar, internationaal als een misdrijf tegen de menselijkheid wordt aangemerkt, zoals gepleegd in onder meer Nazi-Duitsland.

Overigens zag ik dat de associatie van verplichte sterilisatie met nazi-Duitsland op Twitter tot interessante uitwijdingen leidde, waarin dat beeld aanzienlijk werd verbreed.

Het waren niet enkel de nazi’s (en zelfs niet enkel de eugenitici) die verplichte sterilisatie toepasten. Het was in allerlei sociaal-democratieën tot in de jaren zeventig zeer gebruikelijk om mentaal gehandicapten en zelfs autistische vrouwen te dwingen tot sterilisatie.

In Nederland verplichtte men transgender personen tot 2015 zelfs tot sterilisatie, als voorwaarde om juridisch van geslacht te veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Gwen

@6: Dan zou ik het weer wat willen versmallen, want er zijn ook voorbeelden van gedwongen sterilisatie gericht op ongewenste vreemdelingen, bijv. in de VS (vooral Californië) in de 20e eeuw gericht op Mexicaanse vrouwen die gezien werden als behorende tot een ‘lager ras’ en daarom minder intelligent, hyperseksueel en crimineel aangelegd. Overigens schijnt Hitler geïnspireerd te zijn door de Amerikaanse eugeneticapraktijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJH

Mensen kunnen slecht lezen. En vinden het verdomd leuk om citaten uit hun verband te rukken. Dat blijkt.

Dit topic heeft, net als dat verhaal over die indiaan en dat Maga-jongetje, allemaal een heel hoog ‘look at that bitch eating crackers like she owns the place’ gehalte. En dan prijst links zichzelf om haar wellevendheid en beheerstheid. Bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 6822

@8: Uit hun verband gerukt? Wat klets je nou, er staat verdomme een link bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 analist

@8: In welk verband is “gedwongen sterilisatie voor vluchtelingen” wel goed uit te leggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 KJH

@9: Ja, en die link maakt duidelijk dat het gaat om het voorkomen dat afgewezen asielzoekers zo lang in het systeem kunnen ronddwarrelen, dat ze gewortelde kinderen hier krijgen tot ver in de lagere school leeftijd. Zodat we weer een volgende lichting kindertjes bij DWDD te zien krijgen en er weer een politicus met zijn hand over zijn hart moet strijken.

Daarbij krijgt het Nederlandse asielsysteem een flinke veeg uit de pan. Maar het speerpunt van Ebru’s ergernis gaat over de ouders en asieladvocaten die deze praktijk heel goed begrijpen, en bespelen. Daarbij is het voorstel om *dus* de asielzoekers die wel afgewezen zijn, maar niet uitgezet worden, te steriliseren, overduidelijk een hyperbool.

Anders gezegd: Sure, Nederland zou wat sneller en effectiever kunnen werken in deze, maar de praktijken van de asieladvocaten en de ouders zijn primair verantwoordelijk voor het hier aangebrachte kinderleed, en de ergernis die Ebru daar over voelt is dusdanig, dat zij een overdreven tegenmaatregel voorstelt.

Maar dat Ebru Umar op deze site empathisch zal worden behandeld, daarover maak ik me heus geen illusies, hoor.

Zoals de wijze man zei: ik wil dat, voor mijn tegenstanders, de wet precies, en voor mijn medestanders, de wet rekkelijk wordt uitgelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 6822

@11: Die link maakt duidelijk dat er helemaal niets uit het verband is gerukt. Die link maakt duidelijk dat iedereen zelf het verband kan lezen, zonder eerst een uitgebreide zoektocht via diverse zoekmachines te moeten ondernemen.
De rest van je verhaal: leuk hoor, een pleidooi voor een pardon volledig laten overschaduwen door een “hyperbool”.
Je kunt niet één omaatje voorlaten in de supermarkt, vinden dat je een goede daad hebt gedaan, om jezelf vanwege die goede daad vervolgens de rest van de dag het recht te geven de totale lompe lelijke hork uit te hangen.
Het zou wat zijn namelijk. Dan kon ik nu gerust pleiten voor het verplicht steriliseren van Nederlands-Turkse columnistes met een kop als een gesmolten Bufonidae.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Spam

Weet je wie ook veel hyperbolen gebruikte in zijn schrijfsels?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JANC

@11:

Nederland zou wat sneller en effectiever kunnen werken in deze, maar de praktijken van de asieladvocaten en de ouders zijn primair verantwoordelijk voor het hier aangebrachte kinderleed

Dus jaren geleden had je kans om asiel te krijgen, vraag je het aan, sindsdien wijzigt de situatie, maar krijg je kinderen in de aanname dat je asiel krijgt, want jaren geleden voldeed je aan de norm, dat is dus de schuld van de ouders? Niet van de langzaam werkende en regels veranderende overheid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 6822

Mooi is dat, dat elke fokking mongool die een kind wil/maakt/krijgt/ontvangt van de Heer, zichzelf en de hele wereld voor de gek kan houden door te stellen dat het kind uit liefde, in plaats van uit goor stinkend egocentrisme geboren is.
Behalve asielzoekers. Die niet! Die zetten hun reproductieve kwaliteiten en vaardigheden puur en alleen in ten faveure van een boekhoudkundige aanpassing. De klootzakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@14: De stelling is sowieso onzinnig. Het zijn niet de ouders en advocaten die de kinderen het land uit gooien en naar een land sturen waar ze niemand kennen, de taal niet spreken en niets begrijpen van de lokale cultuur, gewoontes en wetgeving. Het leed wordt uitsluitend veroorzaakt door de Nederlandse overheid, die er jaren over doet om tot de conclusie te komen dat de kinderen, ondanks dat ze hier zijn opgegroeid, het land uit moeten.

Dus niet zou sneller kunnen werken, maar moet veel sneller werken, of anders is de consequentie dat de kinderen op grond van de duur van het verblijf en de daaruit voortvloeiende Nederlandse taalkennis en culturele identiteit (en gebrek aan dat van het doelland), recht hebben om hier te blijven (ik zou zelfs zeggen, op het Nederlanderschap), ongeacht hun vluchtelingenstatus. Vergeet niet dat het de overheid is, die om te beginnen lange procedures creëert en daarnaast deze procedures jaren vertraging laat oplopen door de IND onvoldoende te bemannen om haar taken uit te voeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Prediker

..de praktijken van de asieladvocaten en de ouders zijn primair verantwoordelijk voor het hier aangebrachte kinderleed

@11 Dat betwisten asieladvocaten dus. Die wijzen erop dat het juist de IND is die eindeloos doet om tot beslissingen te komen, vaak de termijnen overschrijdt, dan blijkt zaken niet op inhoud behandeld te hebben (hebben ze kennelijk de capaciteit niet voor); en vervolgens tot het gaatje doorprocedeert wanneer ze door de rechter in het gelijk worden gesteld.

Asieladvocaat Wil Eikelboom wijst er ook op dat juristen gebonden zijn aan de vakethische normen van hun beroepsgroep, en dus geen kansloze procedures mogen starten (doen ze dat wel, dan riskeren ze berisping en ontheffing uit het advocatenambt), en bovendien een grijpstuiver als vergoeding krijgen.

Kortom: er bestaat überhaupt geen prikkel om steeds maar weer kansloze procedures te starten om zo de boel te rekken. Veeleer is het zo dat de Nederlandse overheid haar zaakjes niet op orde heeft omdat de IND structureel te weinig capaciteit krijgt (zolang het op papier maar klopt).

Sowieso, we hebben het hier over hetzelfde IND dat mensen terugstuurt naar landen waarvan een redelijk denkend mens kan weten dat je daar als dissident al gauw in de gevangenis terecht komt en gemarteld wordt. Omdat er ‘gaten in het verhaal’ zitten. Die homo’s terugstuurt naar onveilige landen, omdat de homo in kwestie nog in de kast zat of daarin weer terug kan, of niet z’n hele seksleven in het eerste gesprek met een vreemde op tafel legt.

Gek hè, dat advocaten daar procedures tegen starten, vooral als er op allerlei oneigenlijke gronden wordt afgewezen, en niet werkelijk naar het verhaal van de asielzoeker wordt geluisterd, of wezenlijk wordt ingegaan op diens bezwaren?

We moeten echt af van de mythe dat asielrechtadvocaten maar doorprocederen terwijl ze wel weten dat ze geen poot hebben om op te staan (of dat ze daar rijk van worden). Dat zijn fabeltjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JANC

Wiederholungstäter; Ze schreef hetzelfde al eens in 2014 voor GS: https://www.geenstijl.nl/3954591/ebru_umar_pardon/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Manfred

@18 Waarempel.

Overigens dacht ik dat Umar zo’n liefhebber was van die partij met die NSB-meeuw en die NSB-vlag. Zou ze dat NSB-advocaat dan misschien niet als compliment bedoeld hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Prediker

…en de ergernis die Ebru daar over voelt is dusdanig, dat zij een overdreven tegenmaatregel voorstelt.

@11 De gevoelde legitimering van daadwerkelijk geweld begint doorgaans bij retorisch geweld, bij al dan niet hyperbolische geweldsfantasieën van pamflettisten en cartoonisten.

Wanneer Henk Bres roept dat ze pedoseksuelen moeten lynchen door hen met hun ballen aan de lantaarnpaals te hangen, bedoelt ‘ie dat ook niet letterlijk.

Maar ondertussen gaan er wel lynchmeutes bij de huizen van pedofielen en veroordeelde kindermisbruikers staan om hen uit de wijk te jagen; en een schrijver die zich met het argument van de Vrijheid van Meningsuiting inspande voor pedofielenvereniging Martijn en in de media optrad als sympathisant, werd overladen met doodsbedreigingen, waarna z’n tekstschrijversbedrijfje kapot werd gemaakt.

Ik wil maar zeggen: ophitsing door middel van hyperbolische stijlfiguren – al is het bij Umar lastig te zeggen of dat het is, want zo goed schrijft ze niet: ze tikt gewoon haar kroegpraatjes uit – sijpelt nog wel eens door in de werkelijkheid.

Bovendien trappen dit soort trollerige roeptoeters steeds weer door de bodem heen van wat acceptabel is, waarna het peil van de maatschappelijke discussie nog wat verder zakt, en er een nieuw dieptepunt gevonden moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 McLovin

Het begint al met de stelling: ”Mensen die hier niet horen”.
Meeste korte versie van wat er fundamenteel mis is met het idee van nationalisme, natie-staat en xenofobie.

 • Vorige discussie