“Wij houden niet van dagkoersen, dat levert onrust op”
Als reactie op de opmerkingen van Wellink, dat de economie wel eens flink meer zou kunnen krimpen dan 0.75%, meldt het CPB gewoon bij haar recente voorspelling van 0.75% economische krimp te blijven.
Natuurlijk biedt het duidelijkheid en rust als de betrokkenen bij een crisis rust bieden, maar het krimpen van de economie is niet zo acuut dat Balkenende, Bos en Wellink opgetrommeld moeten worden om gezamenlijk wat te verklaren. En dus roept ieder zijn eigen verhaal, met voor Wellink zeer convenient, goed getimede ondersteunende opmerkingen van Ruding.
De economische teruggang krijgt op deze manier iets van verkiezingspolls, de waarheid ligt vermoedelijk in het midden. En.. iedereen mag er een mening over hebben, de mijne is 2.25% krimp in het eerste kwartaal, met een frisse noord-oostelijke bries die onverwachte koude zal brengen maar daar frissen we wel lekker van op. Toch?
Reacties (12)
Waar ik mij grote zorgen over maak, is of de hoge heren wel doen aan onafhankelijke bevestiging. Want doen alsof terwijl je elkaar gewoon (goed getimed) napraat, is de boel in hoge mate belazeren, ‘besturen’ ofwel manipuleren in de door jou gewenste richting, waarschijnlijk door jou en de jouwen ‘correct’ genoemd, en niet onbelangrijk, een belangrijke persoonlijke plek om het spek vandaan te halen. Helemaal erg, maar niet onrealistisch, wordt het als men dan ook nog gaat claimen dat het verkeerd voorstellen is bedoeld om mensen rust te geven. Want niets is minder waar, bij mij althans zeker niet!
Maar de economie is toch al met meer dan 50% gekrompen het afgelopen jaar?
@2: Maakte Wouter Bos niet een onderscheid tussen de beurskoersen en de “echte economie”?
De gemiddelde voorspelling staat nu op een krimp van 1,7 procent (het gemiddelde van de voorspellingen van Grobbo- 2,25, Ruding – 3, Bos – 0,5, Wellink – fors meer dus minstens 1,5 en het CPB – 0,75 tot 2 procent).
Stel dat Bos ongelijk heeft en de beursperikelen meegeteld moeten worden en we rekenen Biscmark’s mededeling erbij (50%) dan hebben we met een gemiddelde krimp van 8,6 procent te maken (volgens de keukeneconomische methode van de 1+1=2-ondeskundige).
Maar dat gaat allemaal over geld en dat heeft niks te maken met de echte economie, toch?
Doe maar eens voorspellingen hoe lang we hier nog ruim voldoende te eten hebben en we het licht nog kunnen laten branden.
Of zien we al mensen hun van electra afgesloten huizen opeten?
Wat maakt het exacte getal uit? Het punt is dat iedereen het er over eens is dat de economie krimpt. Dat Wellink conservatieve schattingen afgeeft is wel bekend. Dat is ook met groei. Hoort bij zijn rol.
Daarbij: polletje met 10 mogelijkheden (1-10%) en dan het gemiddelde nemen als waarheid?
@4: Ja, sorry, da’s een cliché (de waarheid in het midden…).
Het probleem voor een leek is: op welke deskundige kan je vertrouwen, als je er zelf helemaal geen sjoege van hebt en toch graag er meer van wil weten?
Dan ga je al gauw denken dat de “waarheid” ergens in de buurt van de deskundige getallen zal liggen.
Vervolgens tel je de inhoud van je huishoudkas en je weet wat je nog uit kan geven aan vuurwerk voor de jaarwisseling.
Dat moet dus ergens tussen de 1,7 en 8,6 procent minder zevenklappers worden.
“Doe maar eens voorspellingen hoe lang we hier nog ruim voldoende te eten hebben en we het licht nog kunnen laten branden.”
Eer dat niet meer het geval is, moet de economie wel heel hard terug. Gemiddeld wordt maar zo’n 15,5% van het geld aan eten uitgegeven.
@6: Oh, nou dan hou ik nog genoeg over om 31 december 6,5% van mijn budget de lucht in te schieten.
Het valt allemaal weer reuze mee…..
@Peter#5
Nee hoor, dat is hype: wisdom of crowds :)
@7: De economische crisis treft ook niet iedereen even hard. Sommige mensen worden ontslagen (of hun bedrijfje gaat failliet) en die worden keihard getroffen (want moeten het met een uitkering doen of maar ergens anders waarschijnlijk minder betaald werk vinden), terwijl het merendeel eigenlijk niets merkt. een enkeling gaat erop vooruit, omdat hij profiteert van faillissementen, opheffingsverkopen of op een andere manier advocaat is.
@7 en 8: dank u voor het bijspijkeren van mijn kennis.
Eens even rekenen. Ik heb mijn baan nog, aan de kerstcrisis doe ik niet mee, dat scheelt geld.
Dan heb ik eind dit jaar nog wat over, 6,5% gaat dan naar vuurwerk. Kan ik voor precies € 1,22 een rotje kopen.
Nou, dan maar hopen dat ik voor de opbrengst van mijn aandelen Fortis (die heeft Bos voor me geregeld) volgend jaar ook eens siervuurwerk kan afsteken.
@10: Als je je baan nog hebt, kan je makkelijk voor duizenden euro’s de lucht in schieten. Kwestie van kiezen voor een ton buskruit of toch liever die flatscreen HDTV. Eigenlijk hebben mensen in Nederland met een baan (mijzelf incluis) het financieel maar verdomd goed.
I’ll remember that Bismarck. (de verleiding voor een smilende smiley is groot maar ik houd me in vanwege de “kerstgedachte”). Ik vrees het ‘ergste’, mijn overbuurman, met topkrijtjespakbaan) heeft zijn garage vol staan met verdachte dozen.
*pakt oordopjes en zet Ikea stoel vast klaar*