Quote du Jour | Bondgenoot

PVV-leider Geert Wilders ziet Rusland ook als bondgenoot, verwijt anderen ‘valse vijandbeelden’, maar weigert geld. ‘Er rollen geen roebels.’

In een interview in Elsevier geeft Geert Wilders aan dat hij tegenwicht bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst. Rusland is volgens hem geen vijand.

Want een echte bondgenoot mag gewoon jouw burgervliegtuig uit de lucht schieten, journalisten om zeep laten helpen, de mediavrijheid sterk beperken, delen van buurlanden inlijven en discriminatie van de LGBHT gemeenschap aanmoedigen.

Iedere zinspeling op de mogelijke invloed van Rusland via (extreem) rechts is natuurlijk ook uit den boze.

Logische bondgenoot toch?

 1. 4

  ‘Er rollen geen roebels.’ Nee maar vast wel Euro’s of Dollars via “donatie” van 1 van Putins miljonair vriendjes of via een vage offshore bank. Het FN en al die andere PVV achtige partijtjes doen dat ook in ruil voor Kremlin propaganda, en dan zou hij de uitzondering zijn?

 2. 8

  @7:
  Raar eigenlijk:
  Hongaren zijn niet van het Slavische maar van het Mongoolse ras. *)

  *) Ik maak geen grap over mongolen, maar je moet toch wel lichtelijk geschuffeld zijn als je met een minkukel als “Peroxide-Geert” trouwt ;-)

 3. 9

  @8: Ras nog wel. Een beetje een omstreden term (voor het gebruik bij mensen, die veel te gemixt zijn voor die term), die overigens zeker in dit geval een veel te onderscheidend karakter suggereert. Dat nog los van het feit dat volgens DNA-onderzoeken Hongaren genetisch gezien vooral slavisch zijn.

  Daar staat tegenover dat de Russen en Hongaren een lange geschiedenis van niet bepaald vriendelijke relaties hebben (1848 en 1956 zijn wat dat betreft twee belangrijke jaartallen).

 4. 10

  @9:
  In tegenstelling tot #6 dat ik toch wel wel serieus bedoelde, moet je mijn #8 maar als als sarcasme zien.
  Waar het een malloot als Wilders betreft moet men van mij niet al te veel serieuze commentaren verwachten.

 5. 13

  @1: Traditioneel (toen de meeste vliegmaatschappijen nog nationaal waren) werden luchthavens gebouwd voor de eigen vliegmaatschappij, en andere maatschappijen moesten onderhandelen om te mogen landen.
  Het recht om ergens te vliegen (dat vereist ook dat er verkeersleiders werken) kan daarbij horen.

  Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben in het verleden geklaagd dat Schiphol de KLM voortrok bij het verstrekken van landingsrechten.
  Ruslands reachtie lijkt mij overdreven, maar enige ergerenis begrijp ik wel.

  Eigenlijk denk ik: was Rusland maar altijd zo terughoudend als het zijn zin niet krijgt.

 6. 14

  @13: Die tijd is al lang voorbij. AirBridgeCargo is gewoon een commerciële transportteur en KLM en Schiphol zijn twee van elkaar onafhankelijke bedrijven. Los daarvan had je kunnen lezen dat er hier op heel objectieve criteria besloten is om (onder andere) AirBridgeCargo minder slots te geven. De reactie van Rusland is niet alleen overdreven, maar ook volledig ongepast, het land is geen partij in het conflict tussen AirBridgeCargo en Schiphol.

  @12: De taalgroep is vermoedelijk afkomstig uit de Oeral. De Oeraalse taalgroep is overigens niet verwant aan de Mongoolse taalgroep. Maar zoals in #9 al gesteld, de meeste sprekers van het Hongaars zijn van Slavische origine. Het zelfde geldt overigens @11 ook voor de Russen, al zal daar waarschijnlijk een groter Oeraals aandeel in het DNA zitten, omdat de Slaven die later de Russen werden een gebied koloniseerden dat daarvoor door Oeraalse stammen bewoond was (zo’n beetje de hele noordelijke helft van Europees Rusland en Westelijk Siberië).

 7. 17

  @4: Er kan ook informatie rollen he? Bijvoorbeeld gehakte overheids data waar de Geerbeer toegang tot krijgt of een leuk legertje slecht Nederlands sprekende trollen die op Facebook mensen gaan beinvloeden of op andere paginas mensen gaan lastig vallen.

  Kijk betalen kan op meerdere leuke maniertjes.

 8. 19

  De anti-Russische hysterie is inderdaad compleet van de gekke. Om een idee te geven hoe gek: de inwoners van de Krim wisten heel goed of ze voor Rusland of voor Oekraïne moesten kiezen.

 9. 21

  @14: Blijkbaar beschouwt Rusland AirBridgeCargo niet als zomaar een commerciële transporteur.
  Op het moment dat Rusland stelling neemt in het conflict, is het een partij (per definitie, net zo goed als dat Rusland een partij in de oorlog in Syrië is, ook al heeft het daar niets te zoeken).

  Ik denk dat Rusland m.b.t. KLM een vorm van chantage probeert, en dat maakt dat Rusland geen goede handelspartner is, laat staan bondgenoot.

  Maar de wereld zou een stuk fijner zijn als Rusland al z’n conflicten op deze manier uitvocht.

 10. 22

  @20: Je weet donders goed hoe de kaarten geschud zijn.

  Ik verbaas me telkens weer over de antipathie tegen “de Russen” alsof het daar nog steeds stalinisten met een wereldveroveringsdrang betreft. We hebben de Russen als vijand niet nodig en dat is wederzijds.

  Toekomstige geschiedenisleerlingen zullen er een harde dobber aan hebben te begrijpen waarom we anno nu de Russen verafschuwen en de Saoedi’s tolereren. Er bestaat een kans dat hun leraren tegen die tijd zullen zeggen dat het de Europese socialisten waren die het niet konden hebben dat de Russen het socialisme verlieten.

 11. 24

  @22: Maar de Russen zien ons ook als vijanden. En dat niet sinds gisteren of het Krimconflict. De Russische media schildert al lange tijd veel van wat in Europa, de VS of NAVO gebeurt in een vijandige sfeer.