Quote du Jour | Atzo zegt: Foei!

SargQdJ09 “De VVD vindt de afwijzing van de PvdA van een trainingsmissie naar Afghanistan onverantwoordelijk.”
(VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï voor radiomicrofoon Tros Kamerbreed, De Pers)

Treffender, en machtelozer, kan de spagaat waarin regeringspartij VVD zich bevindt niet verwoord worden dan door te wijzen op de onverantwoordelijkheid van de belangrijkste oppositiepartij terwijl je zelf al zo openlijk gebruuskeerd wordt door je gedoogpartner PVV. Geert Wilders had immers al bijna vrolijk gecommuniceerd: ‘Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit.’ Tussen de regels door liet de Grote Blonde Leider zo geen misverstand bestaan over wie er echt de baas is in dit land. En nee, hij denkt niet dat het Kabinet hierop gaat vallen, want anders had hij zo natuurlijk niet gehandeld.

Maurice de Hond liet ondertussen weten dat in elk geval de electorale inschatting van Wilders loepzuiver is: 70% van de bevolking is tegen een nieuwe missie in Afghanistan; in vrijwel elke partij is meer dan tweederde tegen en zelfs in de VVD 50%. Daar bovenop: zetelwinst in de peilingen. Wat gaan de VVD-politici nu doen? Nog meer konkelen en kronkelen, en heel verantwoordelijk kijken, en natuurlijk niets terugzeggen tegen Geert Wilders.

Reacties (14)

#1 Cracken

Als we het netjes vragen willen de Russen het misschien nog een keer proberen?

 • Volgende discussie
#2 Spam

Het stoorde mij vooral dat de VVD-CU-GL-discussie telkens over de PvdA moest gaan. Politici denken meer stemmen te kunnen winnen met PvdA-bashen dan met het uitdragen van de eigen visie. En gebrek aan eigen visie is dan ook nog eens precies waar ze de PvdA van beschuldigen. Waar maak je je druk om als niet-PvdA-lid zou ik denken.

En het mooiste is dat deze tactiek nog werkt ook. VVD-kiezers willen ook niet naar Afghanistan, maar die Nicolai toont wel even lekker aan hoe verdorven de PvdA is. Volgende keer stemmen we dus gewoon weer VVD.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

En de Telegraaf had het nog wel zo netjes uitgelegd op zaterdag: steun voor de missie in Afghanistan groeit. Dit krijg je er nu van, Mark, met je rechtse vingergelik; het CDA kan het niet schelen want the only way is up, en de PVV kan het ook niet schelen want daarvoor is the sky gewoon the limit.

Maar effe serieus nu: de enige kans voor de PvdA om weer serieus genomen te worden als middenpartij is meedoen met de missie. Klinkt gek, maar tegenstemmen is je associëren met PVV en SP – de grauwe marge.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 music_animal

@KJ

Hoe kom je daar nou weer bij? Een duidelijke koers waarmee je je onderscheidt van de andere partijen is belangrijk maar vaar dan wel de juiste koers. Daarmee zouden ze weer kiezers kwijtraken, ten eerste omdat niemand heil ziet in weer een missie en ten tweede omdat ze dan weer draaien verweten wordt. Ze hebben hier een fucking kabinet over laten vallen, remember

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Typisch dat ook hier de discussie meteen toch weer over de PvdA gaat en niet over de gedoogpartner van CDA en VVD, die blijkbaar net zo onverantwoordelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Taco Zip

Het gaat dus allemaal over een handvol militairen die in een uithoek van Afghanistan een paar politie-instructeurs moeten gaan beschermen. Verspilde moeite want die vers opgeleide Afghaanse agentjes worden vervolgens in rap tempo door hun landgenoten vermoord.
Zinloze missie, dito discussie.

Wil de VVD ook dat ze die mannen daar leren om een burqa-verbod te handhaven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 krakeling

@3 Als de PvdA JA gaat zeggen tegen deze nieuwe missie dan kunnen ze net zo goed de handdoek in de ring gooien. Een zeker faillissement gaat volgen. Superdraaikonterij ofwel ‘Pirouetten’ wordt het werkwoord voor zo snel mogelijk zoveel mogelijk draaien.

Failliet en dan een frisse doorstart. Als nPvdA. Misschien helemaal niet zo gek.

Ik was ooit van mening dat de VN zichzelf had moeten opheffen toen Bush junior, zonder toestemming van de VN, Irak ging binnen vallen. Niemand neemt de VN ooit weer serieus (was mijn mening toen). Ik denk nog steeds wel dat dat helemaal niet zo’n gek plan was geweest. Ietwat symboolpolitiek maar misschien wel beter dan dat continue deurmat-gedrag (= Loop maar over me heen).

En wat er ook van de PVV wordt gevonden, die Geert schudt de links/ rechts verhoudingen lekker op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mb

een beetje OT, maar wat voor nut heeft het sturen van een handvol (of 80 handenvol) politieagenten nou? kijk even hier (merkwaardig genoeg wordt NL er niet genoemd):

http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_%282001%E2%80%93present%29

VS+GB+D+F+CND+PL+TUR+ROM+AUS+E = ca 131.000 soldaten (waarschijnlijk zonder burgers)

DE VS voegden daar kortgeleden 15.000 man aan toe. Daarmee zitten we nu dicht tegen de 150.000 troepen aan. En er lukt maar heel weinig.

Gaan die 350 nu echt een verschil maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 NoName

@8 tel ook even de circa 100.000 contractors daar bij op.

Deze inzet is gewoon een excuus om weer in/bij de “circle of trust” te komen, help je mee krijg je alle info, help je niet mee ….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KJ

@musical_animal; Een duidelijke koers waarmee je je onderscheidt van de andere partijen is belangrijk maar vaar dan wel de juiste koers.

*gniffel*. Ja, en dat is nu wel het geval dan ? Toegegeven – het zal even pijn doen in de pers, maar in de middenlange termijn zie ik twee voordelen van dit standpunt:

1 – Je zegt tegen het CDA; Yes I fucked you over so what; I’d do it again.

2 – Je zegt tegen de VVD; We zijn bereid om echt te regeren en your ass van de PVV te redden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@8: Wel correct zijn hè, het gaat om een handvol politieagenten plus vier à vijfhonderd soldaten (en vier F16’s).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 InvertedPantsMan

@9 Helemaal mee eens. Het eerlijke nationalisme van de PVV is best verfrissend wat dat betreft. Eigen land eerst in enge zin. Geen rare rekensommetjes hoe we uiteindelijk het beste uitkomen als we de kosten van oorlog verrekenen met de kruimels die we daarna toegeworpen krijgen van de tafel van onze Atlantische meesters.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: De PVV brengt met haar verfrissende eerlijkheid dan ook niet de benoeming van één van haar kopstukken voor een belangrijk internationaal baantje in gevaar. Dat maakt het rekensommetje meteen een stuk makkelijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 music_animal

KJ,
denk je dat iedereen binnen de VVD al beseft hoe diep ze in de shit zitten? I don’t think so.

 • Vorige discussie