“Die Zustimmung Deutschlands zu dem Rettungspaket kam nach SPIEGEL-Informationen nach erheblichem amerikanischen Druck zustande. Die Deutschen müssten ihren Widerstand schleunigst aufgeben, verlangte US-Finanzminister Timothy Geithner vergangenes Wochenende…”
Der Spiegel
Ja, ja, het reddingspakket voor Griekenland kwam nog in het weekend voor elkaar, maar wel nach erheblichem amerikanischen Druck. En het getal bestond uit drie cijfers, want niemand op de internationale markten mag de indruk krijgen dat ze zich er op een koopje van af proberen te maken. Maar dan hebben de markten altijd nog Portugal, Ierland, Spanje en Italië om op te loeren. Ook opvallend is dat Der Spiegel het nodig vond om speciaal in dit zinnetje nach SPIEGEL-Informationen te zetten. Het hele artikel was toch nach SPIEGEL-Informationen ontstaan, of niet soms?
Tsja, het is iedereen wel duidelijk dat de Duitsers er helemaal geen zin in hebben om nog langer voor Zahlmeister van Europa te spelen. Maar er is nog veel meer aan de hand. Het wekt überhaupt geen sterke indruk als je de IMF plus Amerikanischen Druck nodig hebt. Deze optie kan uiteindelijk niet blijven. De tweede optie van een noordelijke munteenheid van financieel degelijke landen zal er ook wel niet van komen (terugkeer van de gulden zal niet gebeuren). Uiteindelijk zal er wel een derde optie van komen waarbij een soort instelling van rekenmeesters met speciale EU-bevoegdheden zal komen, die inzage in alle begrotingen krijgt en ingrepen dwingend kan opleggen. Dit zal betekenen dat ook Nederland weer meer eigen politieke zeggenschap gaat inleveren. En dat is nu het echte prijskaartje van de euro, waar de critici al van het begin af aan op wezen: geen muntunie zonder politieke unie.
Reacties (17)
Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe groot deze crisis nou eigenlijk is.
Ik las een interessant stuk over een vergelijking tussen de situatie van Griekenland en Californië in hun respectievelijke muntgebieden:
http://www.voxeu.org/index.php?q=node/4976
Californië is er misschien nog wel slechter aan toe dan Griekenland, maar het effect op de financiële sector in de VS is er niet. Interessante vraag is waarom de euro wel bedreigd wordt door een crisis in het nietige Griekenland, en de dollar niet door het veel grotere Californië?
Wat in dat artikel gesuggereeerd wordt als oplossing is precies tegenovergesteld aan de richting van de poster: juist geen strakker stabiliteitspact, maar een integratie van de financiële sector zodat de ECB dezelfde mogelijkheden krijgt als de FED.
Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe groot deze crisis nou eigenlijk is.
Voor dummies: ;-)
Als griekenland per half mei geen nieuwe leningen (IIRC iets van 15 miljard) kan ophalen dan zitten ze in acute geldnood. Ze zouden dan direct 15 miljard ’te kort komen’, en meteen 15 miljard moeten gaan bezuinigen. Voor de rest van dit jaar staat er nog zo’n 40-45 miljard uit aan nieuwe leningen. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat na een paar mislukte uitgiftes van nieuwe griekse staatsschuld
de betaling van de rente op bestaande griekse staatsleningen wordt opgeschoven. Aangezien d’r geen enkele manier is waarop griekenland ‘vanzelf’ aan geld komt om die dingen af te lossen, is de enige oplossing het afwaarderen van die staatsschuld, dwz zeggen dat ze maar de helft gaan aflossen ipv het volledige bedrag.
‘well, duh’.
Alleen zijn er nogal wat franse en duitse banken die griekse staatsleningen op de balans hebben staan, want die geven zo’n lekker rentepercentage. Alleen, als je opeens 25 van de 50 miljard die je hebt uitgeleend ‘kwijt’ bent, mag je 25 miljard aan verliezen afboeken.
Met dat soort bedragen zit je al snel aan ‘lehmann’-achtige scenario’s, waarbij banken elkaar niet meer vertrouwen omdat ze mogelijk failliet zijn door een te grote hap aan griekse staatsschuld. Dat de amerikanen zo aandringen geeft aan dat ’t ‘systemische risico’ voor een financiele crash nog lang niet weg is.
Of het is een één-tweetje tussen Merkel en Obama, omdat Merkel in eigen land nogal veel moeite heeft om die lening te verkopen. Met zo’n Spiegel-artikel wordt een deel van de aandacht/volkswoede afgeleid naar de VS, zodat Merkel meer in de luwte komt.
Tsja, het is iedereen wel duidelijk dat de Duitsers er helemaal geen zin in hebben om nog langer voor Zahlmeister van Europa te spelen.
Nog langer? Per hoofd dragen ze echt niet zoveel bij aan Europa hoor.
@1: Californië is er misschien nog wel slechter aan toe dan Griekenland, maar het effect op de financiële sector in de VS is er niet. Interessante vraag is waarom de euro wel bedreigd wordt door een crisis in het nietige Griekenland, en de dollar niet door het veel grotere Californië?
Omdat er voor Californie wel een bail-out komt en voor Griekenland misschien niet? Dit alles omdat de EU geen fiscale unie is en de V.S. wel. Daarnaast kunnen in Californie nog altijd de belastingen omhoog.
@JSK: dat is het nou juist, Californië wordt juist aan z’n lot overgelaten, terwijl Griekenland wordt uitgekocht. De belastingen in Californië kunnen bovendien niet omhoog, want dit soort maatregelen moeten met tweederde meerderheid worden aangenomen. Heb je direct een van de oorzaken van de crisis in Californië te pakken.
Dat het voor het financiële systeem belangrijk is om de grieken uit te kopen is mij wel duidelijk. Waarom het zo slecht zou zijn voor de euro is mij daarentegen minder duidelijk, zeker als je kijkt naar Californië.
@JSK: Californie heeft een tijdje (of doet dat nog steeds) I.O.U’s uitgegeven. Oftewel:een briefje met de tekst ‘u krijgt ooit nog geld van ons’.
@4: “Daarnaast kunnen in Californie nog altijd de belastingen omhoog.”
Financieel-technisch gezien wel, politiek is dat echter praktisch onmogelijk.
Hmmm… als ik naar de cijfers kijk: Griekenland heeft een verwacht tekort van bijna 45 miljard euro op een BNP van 300 miljard. Maar Californie heeft een verwacht tekort van 20 miljard dollar (http://www.lao.ca.gov/2009/bud/fiscal_outlook/fiscal_outlook_111809.aspx) op een ‘BNP’ van 1850 miljard (!). Het Californie-probleem is een orde kleiner dan het Griekenland-probleem.
Ik wist dit ook niet voordat ik het zo net opzocht. Ik heb het idee dat onze media (NOVA had maakte laatst de vergelijking Califronie-Griekenland) de neiging hebben om de Europese problemen vergelijkbaar te maken met die van de Amerikanen.
@8:
Ik heb even een en ander bekeken, en het wordt iets duidelijker.
Eigenlijk zijn Griekenland en California wat het tekort betreft niet vergelijkbaar. Het tekort van Griekenland is een dikke 13%, dat van Californië een procent of 1-2. Het punt is dat amerikaanse staten geen tekort mogen hebben, ze mogen niet lenen of eigen geld drukken. Dus het feit dat Californië eigenlijk nauwelijks een tekort heeft wil niet zeggen dat ze niet flink in de problemen zitten.
Maar eigenlijk is de focus op het tekort ook niet echt de hoofdzaak. De VS heeft immers een tekort van een procent of 10, het VK zit ook boven de 13%. Toch hoor je niemand over de val van het pond of de dollar.
Griekenland zit dus duidelijk in een negatieve spiraal, waar ze maar beperkt de controle over heeft. Het verlies van vertrouwen zorgt voor de crisis, maar dat zou in theorie ook met het VK kunnen gebeuren (?).
Bron:
http://economy.blogs.ie.edu/archives/2010/04/handling-california%C2%B4s-tiny-deficit.php
Dus het feit dat Californië eigenlijk nauwelijks een tekort heeft wil niet zeggen dat ze niet flink in de problemen zitten.
Nou ja, verleg je perspectief eens. Het probleem van Griekenland (en daarmee dat van de euro) is een default (weet iemand het Nlse woord hiervoor?) op de uitstaande schuld. Wanneer Griekenland geen nieuw schuldpapier kan verkopen moet het haar betalingen op bestaande schuld opschorten. Een dergelijk scenario brengt grote Europese banken in problemen en verlaagd dus de waarde van financiele bezittingen gedenomineerd in euro’s. In anticipatie van dat scenario daalt de euro nu. Dat de dollar niet meedaalt geeft voor mij aan dat het default scenario voor Californie minder waarschijnlijk wordt geacht.
Als je kijkt naar de onderliggende betaalcapaciteit van Californie (1 a 2 procent tekort) wordt het je duidelijk dat het voor die staat een kwestie het tekort niet *willen* sluiten. Maar in het geval van Griekenland lijkt het een kwestie van *kunnen*. Natuurlijk wordt een land dat niet kan betalen anders behandeld dan een land dat niet wil betalen.
Maar eigenlijk is de focus op het tekort ook niet echt de hoofdzaak. De VS heeft immers een tekort van een procent of 10, het VK zit ook boven de 13%. Toch hoor je niemand over de val van het pond of de dollar.
Nouja, ze zijn de afgelopen twee jaar flink zwakker geworden.
Het verlies van vertrouwen zorgt voor de crisis, maar dat zou in theorie ook met het VK kunnen gebeuren (?).
Ja dat denk ik ook.
@10: default (weet iemand het Nlse woord hiervoor?)
Verzuim?
wanprestatie? [x]
Surceance?
surséance ;)
in gebreke blijven
http://www.mijnwoordenboek.nl/thema/FI/EN/NL/D/4
Uitgebreide woordenlijst voor economie trouwens… 14 pagina’s bij alleen de D.
Inderdaad, de ellende begon met de politieke unie die er niet kwam. Waar is het Europees Parlement als je het nodig hebt?
Tss.. faillissement.
Griekenland krijgt geen geld maar leningen. Met deze leningen kan Griekenland de leningen aflossen die het al heeft. De bestaande leningen weer opnieuw afsluiten zou met een hoge rente gepaard gaan vanwege de onbetrouwbare status van het land. De nieuwe leningen worden afgesloten met een rentepercentage van 5%. Daardoor zou, met inbegrip van de afgedwongen bezuinigingen het land in staat moeten zijn het huishoudboekje weer op orde te krijgen.
De hoogte van de rente van meer dan 12 tot 15% die griekenland zonder steun zou moeten betalen doet Griekenland dus eigenlijk de das om. Nu vind ik dat een dusdanig hoge rente vragen aan een land in de problemen dus eigenlijk een vorm van oplichting is. Dat de EU en het IMF hier een stokje voor steken is dus gewoon burgerplicht.
Het tweede dat getackeld zou moeten worden is de corruptie en het zwarte geld. Hier zou je een stevig beroep mogen doen op de griekse burgers om zelf orde op zaken te stellen. Als niemand meer betaalt zonder bon of zich laat af chanteren is dit probleem in een maand opgelost. Even doorbijten en de gevolgen accepteren. De bezuinigingen zijn dan niet meer nodig, en er hoeft ook niet meer gestaakt te worden.
Maar ja wie gaat het ze uitleggen? Ik spreek geen grieks.