Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not“
Nederland heeft dit ergens in 1960 afgschaft (jullie sterven niet?), maar vandaag viert mijn land de Dood, onder naam: Allerheiligen. Cruisend door mijn land ziet u deze vrije dag horden mensen over de Hades trekken, dragend een tuil bloemen, meestal chrysanten. Wat is er mooier dan aan de doden denken op een druilerige, edoch ietwat voornaam rustige herfstdag als vandaag?
Niet veel, probleem is uiteraard de gesel der moderniteit: collectivisme. Het is een surreeel spektakel om iemand met een taxi te zien stoppen voor een kerkhof, een pot bloemen te kopen, en de bloemenwinkelhulp een pot bloemen naar rij 12, graf 26 te laten brengen.
In Mexico pakken ze dat anders aan.
Ik voor mij ga vandaag, vervuld met mildheid en mededogen, stilstaan bij de 12 mensen die ik persoonlijk heb gekend en die zelfmoord hebben gepleegd.
Reacties (41)
waarom alleen vandaag?
foute ( harde grap) .. nee ik maak hem niet
Carlos, 12 mensen die zelfmoord hebben gepleegd binnen een kennissenkring, is dat niet wat veel?
wow, 12 kennissen/vrienden die zelfmoord hebben gepleegd? bizar. Sterkte…
Een quote van Epicurus. Waarom dan in het Engels, zo vroeg ik mij af? Ik vroeg mij nog wel meer af, maar dat hou ik graag voor mezelf.
Epicurus denkt in elk geval niet aan de medemens, dankzij wie de dood zeker iets voor ons betekent.
Sikbock weet vast niet wat het betekent wanneer de hersenen verkeerd ontwikkelen tijdens pubertijd/adolescentie. Ik heb daar twee gevallen van meegemaakt, een waar drama voor de omgeving vooral voor de ouders.
dat weet ik inderdaad niet MP.. maar wat wil je eigenlijk zeggen?
crisis @ Crachàt
In wat voor kringen begeeft u zich doorgaands? Sterkete op deze lange dag….
Maak je sick grap dan sik.
In #3 bedoel ik natuurlijk Crachat niet Carlos.
De schitterende opneningsbeelden van de verfilming van Under the vulcano herleven op mijn netvlies. Wikipedia laat ten onrechte na daarnaar bij dit lemma te verwijzen.
Dat heeft u goed gezien Crachat, wij Hollanders gaan niet dood.
Wij sluiten een akkoordje met de Dood.
Het werd gewoon teveel om alle doden afzonderlijk te herdenken. Eerst al die christelijke martelaren, vervolgens alle heiligen en dan allerzielen. Sinds Odilon, abt van Cluny in 998.
Eerst 1 november en dan 2 november.
Vermoeiend hoor al dat herdenken.
Ik denk alleen aan die paar die me na staan.
De rest is as. En as is verbrande turf.
De mens is het niet waard herdacht te worden want hij maakt een puinhoop van zijn bestaan, zijn omgeving en schoffeert zijn medemens. En er zijn er gewoon teveel.
Daarbij is het herdenken katholiek.
En katholiek is de exponent van schofferen.
“De mens is het niet waard herdacht te worden want hij maakt een puinhoop van zijn bestaan, zijn omgeving en schoffeert zijn medemens.”
U zegt het.
HansR houdt niet zo van mensen geloof ik
@HansR
Hij is weer lekker zuur!
@HanR
De pH-meter is helaas opgelost dus we weten niet hoe zuur.
Crachat mijn medeleven is met u. Ik zou niet graag in uw schoenen staan.
@hans
en de mensen die niet onder jouw complimenteuze benoemingen vallen mogen die wel herdacht worden?
Heb er toch wel een paar gekend die meer goed dan kwaad deden of niet meer dan een vlieg kwaad hadden gedaan.
Anderen die nog niet de kans hadden gehad om er een puihoop van te maken en de kunst van het schofferen helemaal nog niet beheersten.
herdenk ze toch vaker dan alleen op een door anderen bedachte datum en doe het (eigenlijk niet) graag.
Het zijn keuze’s van mensen geweest. 4 in werkplekken waar ik werk. Twee onder een trein. Een fles ontstopper drinken lijkt de ergste dood.
Camus zei het al: de nige vraag die wij ons moeten stellen tegenover het leven, is waarom we geen zelfmoord zouden plegen.
Uitermate fascinerend onderwerp.
@Crachat, danku. Inderdaad een zinnige vraag, en ik ben blij dat de meeste mensen blijkbaar redenen verzinnen om te blijven leven (of er gewoon niet over nadenken). Ik wil leven. De vraag van Camus, daar kan ik vandaag en morgen eens over denken… (los van makkelijke redenen als mijn lief)
In een van die discussies over geloof stelde mijn vader dat het geloof bestaat omdat het belooft de dood te overwinnen. Ik stelde daar tegenover dat je beter de brutaliteit van het bestaan kan helen omdat de dood simpelweg een van de vele brute facetten van het leven is.
Zelfmoord lijkt me een keuze in het leven, en minder een keuze voor de dood.
http://www.newyorker.com/archive/2003/10/13/031013fa_fact
@Mary Servaes
Wat een mooi citaat.
Nou dan doe ik de groeten vandaag aan al mijn ex kliniekbewoners, ruim de helft is al de pijp uit
alleen de doden vliegen van de hemel naar d’aard
worden niet terug gevlogen ook niet niet afgeschoten
over de wolken over het witte gordijn
omdat ze soms in de hemel maar ook soms bij de mensen wouden zijn.
ja! overleven mag, maar met je lijf tegen de muur en een beetje medicatie, ja dan wordt je wel gek op den duur.
want wat Petrus, zeg me wat is die vrijheid waard?
als er geen maagd meer is die nog neukt voor de haard.
Aleen de engels vliegen van …
misschien kan Carlos zorgen voor een vrolijke psalmenpotporri?
@Crachat,
Ja maar hoe komt iemand tot een dergelijke ‘keuze’.
Liefde, lijkt het. En het gebrek eraan in alle facetten.
Emoties beyond reason.
Vanwege geld heb ik persoonlijk niemand weten gaan.
Een voormalig collega van mij pleegde zelfmoord vanwege chronische hoofdpijn, gecombineerd met chronische eenzaamheid (= gebrek aan liefde, denk ik). Een andere voormalig collega pleegde zelfmoord wegens ernstige psychische problemen, waar niemand iets van wist.
Ken ik er toch ook al twee…
@#15-#20 excl #19
Herdenken hoeft niet.
Denken doe je aan de levenden.
En als je herdenkt, herdenk je er slechts weinigen.
Die weinigen die het je waard zijn te herdenken.
Allerzielen is zo onpersoonlijk en het memento mori is passé. Carpe Diem!
En zuur?
Neutraler dan je denkt, Phtje 7 oid, alleen waren #1 – #13 wat lauw. Een beetje vitriool leek me wel gepast. Werkt maar even blijkt. Het lijkt een wedstrijd te worden wie de meeste zelfmoordenaars kent (kende?). Alsof het daarom gaat. Het is een samentrekking van twee onderwerpen – het herdenken en zelfdoding – die mij niet ligt.
Vitriool = zwavelzuur = pH1
En dan zoek je op “memento mori” naar die ene quote en dan kom je gelijk rare links tegen, o.a. van een “uitvaartvereniging” (elk jaarlijks diner van de vereniging doet aan “La grande bouffe” denken) of van “wij blijven hier” (check), of van een kortverhaal van Christopher Nolan …
Soit quote niet gevonden, maar die in #23 ook pas mal.
@Gezellig
Ik weet wat vitriool is. Maar Ph=1 is onzinnig. Ph hangt af van waar je vitriool in gooit, het volume waar je het in gooit en de temperatuur waar je het ingooit. 1 liter water en 1 ml vitriool geeft geen Ph=1.
Om kort te zijn: mijn zure opmerkingen halen de zuurgraad hier op Sargasso echt niet naar beneden. Het basisch gelul geeft soms lauw water wat je sterk doet zeiken maar zuur wordt het nooit echt. Dempen die handel. Neutraal dus.
Overigens ging de opmerking neutraal over mijn eigen stemming en die is echt behoorlijk neutraal. Ik ben niet zo zuur. Maar wat zal het m’n reet roesten wat jij/jullie denken [van/over mij]. Als ik hier niet meer reageer weten jullie toch niet of ik leef of dood ben.
Sterker: het zal jullie ook niet interesseren.
Laat staan herdenken.
HansR: nou, nou, ik had niet verwacht dat je zulke lange tenen had… waar is de gulle lach gebleven tot op heden…?
enne, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/PH
Scharniermoment mensen, je ontmoet ze soms (ook op dit blog) maar vandaag hoorde ik dat Pierre dood is..een scharniermens voor mij..de kunst ontdekte ik via deze man.
@Larie
Ja, Pierre Janssen. De man die glashelder en breekbaar, aarzelend, wist te melden dat [schilder]kunst gewoon mooi kon zijn.
Inderdaad, even het herdenken waard wat juist nog denken was.
@Gezellig
Lange tenen? O[c]h.
Leuk dat je even naar de Wiki wijst voor de Ph maar wat wil je daar mee zeggen? Dat zwavelzuur bij Ph 1 staat? of dat ik er in #33 op los zever? In beide gevallen moet ik toch zeggen dat ik vermoed dat je de Ph niet helemaal begrijpt en mijn opmerking over het neutraliseren wellicht nog minder.
@HansR
Jij zegt dat je zuur aan een basisch milieu toevoegt en dat de zuurgraad toch niet naar beneden gaat. Volgens mij kan dat niet.
Dames Heeren ook, bovenstaande dingen..*denkt*..woorden schieten me tekort..fraaie en unieke plek hier soms.
@Theedoek
Strikt genomen waar. Contextueel niet zo. Wat ik probeerde te zeggen is dat het weinige zuur van mij een niet meetbaar verzuringseffect op Sargasso heeft. De spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.
Kwestie van sterke buffer en dissociatieconstante van deze plek zeg maar, als ex-chemische ding.
Theedoeken horen geringd aan een haakje te hangen (grap theedoek, die zonder haakjes moet ik in de regel drie keer draaien voor ik de lus heb gevonden)
Sargasso kan wel wat hebben en naar mijn idee zijn de reacties van HansR zeker niet zuur.
oh gutegut, hoe serieus moeten we hier over discussieren? “Geintje, meneer Sonneberg…” Ik ga maar eens een boekje pakken ipv dit beeldscherm.