Quote du Jour – Allerdoden

Quote du JourDeath is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not

Nederland heeft dit ergens in 1960 afgschaft (jullie sterven niet?), maar vandaag viert mijn land de Dood, onder naam: Allerheiligen. Cruisend door mijn land ziet u deze vrije dag horden mensen over de Hades trekken, dragend een tuil bloemen, meestal chrysanten. Wat is er mooier dan aan de doden denken op een druilerige, edoch ietwat voornaam rustige herfstdag als vandaag?
Niet veel, probleem is uiteraard de gesel der moderniteit: collectivisme. Het is een surreeel spektakel om iemand met een taxi te zien stoppen voor een kerkhof, een pot bloemen te kopen, en de bloemenwinkelhulp een pot bloemen naar rij 12, graf 26 te laten brengen.
In Mexico pakken ze dat anders aan.
Ik voor mij ga vandaag, vervuld met mildheid en mededogen, stilstaan bij de 12 mensen die ik persoonlijk heb gekend en die zelfmoord hebben gepleegd.

 1. 7

  Sikbock weet vast niet wat het betekent wanneer de hersenen verkeerd ontwikkelen tijdens pubertijd/adolescentie. Ik heb daar twee gevallen van meegemaakt, een waar drama voor de omgeving vooral voor de ouders.

 2. 12

  De schitterende opneningsbeelden van de verfilming van Under the vulcano herleven op mijn netvlies. Wikipedia laat ten onrechte na daarnaar bij dit lemma te verwijzen.

 3. 14

  Het werd gewoon teveel om alle doden afzonderlijk te herdenken. Eerst al die christelijke martelaren, vervolgens alle heiligen en dan allerzielen. Sinds Odilon, abt van Cluny in 998.

  Eerst 1 november en dan 2 november.
  Vermoeiend hoor al dat herdenken.

  Ik denk alleen aan die paar die me na staan.
  De rest is as. En as is verbrande turf.

  De mens is het niet waard herdacht te worden want hij maakt een puinhoop van zijn bestaan, zijn omgeving en schoffeert zijn medemens. En er zijn er gewoon teveel.

  Daarbij is het herdenken katholiek.
  En katholiek is de exponent van schofferen.

 4. 20

  @hans
  en de mensen die niet onder jouw complimenteuze benoemingen vallen mogen die wel herdacht worden?
  Heb er toch wel een paar gekend die meer goed dan kwaad deden of niet meer dan een vlieg kwaad hadden gedaan.

  Anderen die nog niet de kans hadden gehad om er een puihoop van te maken en de kunst van het schofferen helemaal nog niet beheersten.

  herdenk ze toch vaker dan alleen op een door anderen bedachte datum en doe het (eigenlijk niet) graag.

 5. 21

  Het zijn keuze’s van mensen geweest. 4 in werkplekken waar ik werk. Twee onder een trein. Een fles ontstopper drinken lijkt de ergste dood.
  Camus zei het al: de nige vraag die wij ons moeten stellen tegenover het leven, is waarom we geen zelfmoord zouden plegen.
  Uitermate fascinerend onderwerp.

 6. 22

  @Crachat, danku. Inderdaad een zinnige vraag, en ik ben blij dat de meeste mensen blijkbaar redenen verzinnen om te blijven leven (of er gewoon niet over nadenken). Ik wil leven. De vraag van Camus, daar kan ik vandaag en morgen eens over denken… (los van makkelijke redenen als mijn lief)

 7. 23

  In een van die discussies over geloof stelde mijn vader dat het geloof bestaat omdat het belooft de dood te overwinnen. Ik stelde daar tegenover dat je beter de brutaliteit van het bestaan kan helen omdat de dood simpelweg een van de vele brute facetten van het leven is.

  Zelfmoord lijkt me een keuze in het leven, en minder een keuze voor de dood.

  http://www.newyorker.com/archive/2003/10/13/031013fa_fact

  “I wanted to disappear,” he said. “So the Golden Gate was the spot. I’d heard that the water just sweeps you under.” On the bridge, Baldwin counted to ten and stayed frozen. He counted to ten again, then vaulted over. “I still see my hands coming off the railing,” he said. As he crossed the chord in flight, Baldwin recalls, “I instantly realized that everything in my life that I’d thought was unfixable was totally fixable—except for having just jumped.

 8. 25

  Nou dan doe ik de groeten vandaag aan al mijn ex kliniekbewoners, ruim de helft is al de pijp uit

  alleen de doden vliegen van de hemel naar d’aard
  worden niet terug gevlogen ook niet niet afgeschoten
  over de wolken over het witte gordijn
  omdat ze soms in de hemel maar ook soms bij de mensen wouden zijn.
  ja! overleven mag, maar met je lijf tegen de muur en een beetje medicatie, ja dan wordt je wel gek op den duur.

  want wat Petrus, zeg me wat is die vrijheid waard?
  als er geen maagd meer is die nog neukt voor de haard.
  Aleen de engels vliegen van …

 9. 29

  Een voormalig collega van mij pleegde zelfmoord vanwege chronische hoofdpijn, gecombineerd met chronische eenzaamheid (= gebrek aan liefde, denk ik). Een andere voormalig collega pleegde zelfmoord wegens ernstige psychische problemen, waar niemand iets van wist.

  Ken ik er toch ook al twee…

 10. 30

  @#15-#20 excl #19
  Herdenken hoeft niet.
  Denken doe je aan de levenden.

  En als je herdenkt, herdenk je er slechts weinigen.
  Die weinigen die het je waard zijn te herdenken.

  Allerzielen is zo onpersoonlijk en het memento mori is passé. Carpe Diem!

  En zuur?

  Neutraler dan je denkt, Phtje 7 oid, alleen waren #1 – #13 wat lauw. Een beetje vitriool leek me wel gepast. Werkt maar even blijkt. Het lijkt een wedstrijd te worden wie de meeste zelfmoordenaars kent (kende?). Alsof het daarom gaat. Het is een samentrekking van twee onderwerpen – het herdenken en zelfdoding – die mij niet ligt.

 11. 32

  En dan zoek je op “memento mori” naar die ene quote en dan kom je gelijk rare links tegen, o.a. van een “uitvaartvereniging” (elk jaarlijks diner van de vereniging doet aan “La grande bouffe” denken) of van “wij blijven hier” (check), of van een kortverhaal van Christopher Nolan …

  Soit quote niet gevonden, maar die in #23 ook pas mal.

 12. 33

  @Gezellig
  Ik weet wat vitriool is. Maar Ph=1 is onzinnig. Ph hangt af van waar je vitriool in gooit, het volume waar je het in gooit en de temperatuur waar je het ingooit. 1 liter water en 1 ml vitriool geeft geen Ph=1.

  Om kort te zijn: mijn zure opmerkingen halen de zuurgraad hier op Sargasso echt niet naar beneden. Het basisch gelul geeft soms lauw water wat je sterk doet zeiken maar zuur wordt het nooit echt. Dempen die handel. Neutraal dus.

  Overigens ging de opmerking neutraal over mijn eigen stemming en die is echt behoorlijk neutraal. Ik ben niet zo zuur. Maar wat zal het m’n reet roesten wat jij/jullie denken [van/over mij]. Als ik hier niet meer reageer weten jullie toch niet of ik leef of dood ben.

  Sterker: het zal jullie ook niet interesseren.
  Laat staan herdenken.

 13. 35

  Scharniermoment mensen, je ontmoet ze soms (ook op dit blog) maar vandaag hoorde ik dat Pierre dood is..een scharniermens voor mij..de kunst ontdekte ik via deze man.

 14. 36

  @Larie
  Ja, Pierre Janssen. De man die glashelder en breekbaar, aarzelend, wist te melden dat [schilder]kunst gewoon mooi kon zijn.

  Inderdaad, even het herdenken waard wat juist nog denken was.

  @Gezellig
  Lange tenen? O[c]h.
  Leuk dat je even naar de Wiki wijst voor de Ph maar wat wil je daar mee zeggen? Dat zwavelzuur bij Ph 1 staat? of dat ik er in #33 op los zever? In beide gevallen moet ik toch zeggen dat ik vermoed dat je de Ph niet helemaal begrijpt en mijn opmerking over het neutraliseren wellicht nog minder.

 15. 37

  @HansR

  Jij zegt dat je zuur aan een basisch milieu toevoegt en dat de zuurgraad toch niet naar beneden gaat. Volgens mij kan dat niet.

 16. 39

  @Theedoek
  Strikt genomen waar. Contextueel niet zo. Wat ik probeerde te zeggen is dat het weinige zuur van mij een niet meetbaar verzuringseffect op Sargasso heeft. De spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.

 17. 40

  Kwestie van sterke buffer en dissociatieconstante van deze plek zeg maar, als ex-chemische ding.

  Theedoeken horen geringd aan een haakje te hangen (grap theedoek, die zonder haakjes moet ik in de regel drie keer draaien voor ik de lus heb gevonden)

  Sargasso kan wel wat hebben en naar mijn idee zijn de reacties van HansR zeker niet zuur.