Quote du Jour | Spionage

SargQdJ09“It’s frightening that in a meeting about how to stop the fossil fuel industry, the person sitting next to you might be a spy paid for by the energy giants themselves.” (Guardian)

Niemand houdt van spionage maar toch huren energiebedrijven in Groot-Brittannië private beveiligingsbedrijven in om milieuactivisten te monitoren. Tot deze conclusie is de Guardian gekomen na enkele gelekte documenten waarin sprake was van het doorspelen van emails en het infiltreren bij vergaderingen. De bedrijven E.ON, Scottish Resources Group: de tweede kolen producent van Groot-Brittannië en Scottish Power zouden het beveiligingsbedrijf van Rebecca Todd hebben betaald voor informatie over aankomende acties. Kort geleden werd hier op Sargasso al de vraag gesteld of het nodig is dat de overheid milieuactivisten bespioneert? Nu is er inmiddels bewijs dat ook private ondernemingen dergelijke activiteiten ontplooien. Sir Hugh Orde van de Association of Chief Police Officers -die onlangs zelf nog namens de staat in milieugroepen infiltreerde- spreekt deze week echter van een zorgelijke ontwikkeling dat ongecontroleerde private partijen hetzelfde doen. De private spionne Rebecca bagatelliseert haar rol en zegt dat ze slechts een paar mailinglists volgde en enkel openbare bijeenkomsten bijwoonde. De documenten onthullen echter dat ze ook sluwe adviezen gaf om als spion niet gepakt te worden: “Vertel NOOIT dat je naar Duitsland vliegt, want milieuactivisten HATEN korte vluchten!”. Dat is opzich dan wel weer grappig want je ziet gelijk John Cleese voor je die zijn uiterste best doet bepaalde dingen niet te zeggen…

 1. 1

  Wat ik met name grappig vind, is hoe zowel de politie als de private sector dus allebei tot ver over hun ellebogen in al die actiegroepen zitten, en dat zodra de politie erop betrapt wordt, ze gelijk de anderen voor de leeuwen werpen. Daar was eerst niet zo veel reden voor, kennelijk.

  Overigens werpt het wel de vraag op, hoe de ene partij het van de andere wist – maar waarschijnlijk komt dat omdat je als politie-agent gewoon iedereen door de database trekt, en dan vanzelf mensen met PI-vlaggetjes voorbij ziet komen.

 2. 6

  @Cracken; Nou ja, het *heeft* wel iets wanhopigs, als je moet ‘infiltreren’ in indymedia-kringen.

  Volgens mij vinden die gasten het gewoon leuk. Beetje milieu-chickies palen, beetje drinken, beetje reizen, beetje buiten dingen doen…

  en er nog vet voor betaald worden ook !