Quote du Jour | Quit du Jour

SargQdJ09‘Niemand heeft mij gevraagd op te stappen, en er is niemand die me heeft kunnen overhalen om het niet te doen.’

Mooie quote van zowat de enige ‘mens’ in het christelijk politiek apparaat. Door ondergetekende nog getipt als kandidaat-premier van België, gaat zij nu weg, en kiest voor het deftiger Europa. Dat zij opstapt vanwege uitputting klinkt ook mooi, maar is natuurlijk een leugen. Als de CD&V een klinkende overwinning had behaald zat ze nu reeds de ministerposten te verdelen – in hààr kabinet. Maar het verbijsterende resultaat in Vlaanderen heeft het volledige politieke landschap hertekend op ongeziene wijze. Hoewel àlle partijen verloren, met vooral dan de rechtse die hebben ingeleverd aan wat van een splinterpartijtje nu de grootste is geworden, steekt de nederlaag veruit het hardst bij de CD&V. De ironie van de geschiedenis druipt er natuurlijk van af: het is de kartelpartner van de CD&V geweest bij de vorige verkiezingen. Het is boegbeeld Leterme die hen groot heeft gemaakt door, als centrumpartij de Vlaamse onafhankelijkheid op de politieke agenda te zetten. En het zal in geen enkel christelijk hoofd zijn opgekomen dat zij, en zij alleen, zullen moeten betalen door niet in de regering te zitten. Want, zoals het er naar uitziet, zullen ongeveer alle politieke families dat wel doen – dit om een zo breed mogelijke consensus omtrent de staatshervorming te verzekeren.

 1. 1

  i.e. ze keert terug naar het Europese Parlement, waar ze verkozen was / en als de CD&V niet zo zwaar had verloren dan nog was er op dit moment nog geen regering, durf ik wedden / volgens mij is ze effectief uitgeput èn bovendien te minzaam, redelijk en verstandig om bepaalde interne toestanden met Leterme te kunnen pikken of slikken + wellicht recent intern nog ’s dermate geschoffeerd geweest dat ze kordaat “dan bedank ik ervoor” heeft gezegd / maar dat is speculatie / edoch herinner u ook hoe men haar de nationale politiek heeft binnengetrokken, zeer ondankbaar van in het begin, denk dat het op een gegeven moment trop is teveel was / opvallend alvast hoe Vanackeren vanmorgen resoluut nee zij op het voorzittersambt / ceterum censeo dat ook Dehaene heeft gefaald en de nederlaag mee te verwijten valt

 2. 2

  Altijd prettig om te weten dat het ergens nog slechter kan: de verkeersdrempel die België heet is een waarschuwing tegen verdergaande Europese politieke integratie en uitbreiding. Wel ironisch dat het land waarvan het staatshoofd beroerd de taal van de meerderheid spreekt de president van Europa levert.

 3. 3

  Ah! Het bestaat nog! De clichéhollander die het woord België leest en meteen wat algemeens begint te wauwelen – heb jij een snor Plinius? Ga je vol broodjes in de camper naar Frankrijk? Ga je enkel maar dan ook meteen zwaar uit de bol als het oranje voetbaltijd is?

 4. 4

  @3: Vermoedelijk is het er zo één die van België alleen de Route du Soleil ooit gezien heeft. Natuurlijk in Luxemburg even stoppen om te tanken en een slof sigaretten in te kopen en daarna in één ruk door richting de Mediterrané, liefst niet over de péage, want dat kost duur.

 5. 6

  Leugen klinkt inderdaad wat hard – maar het is in die zin wel correct dat niet die twee jaar maar hoogstwaarschijnlijk de laatste 11 dagen haar tot uitputting hebben gebracht.

 6. 7

  Onderstaande is een liberale kanttekening bij ‘zowat de enige ‘mens’ in het christelijk politiek apparaat.’

  Toen recent de Waals-Vlaamse onderhandelingen over BHV door interventie van de Liberaal De Croo werden beëindigd, kwam Mvr. Thyssen boos voor de TV vertellen dat het nog maar een uur of wat had hoeven duren, of de beraadslagingen zouden tot een definitief resultaat hebben geleid (uit het hoofd geciteerd). Een bewering vanwege haar oncontroleerbaarheid al apert een leugen.

  En dan de wetenschap – ook die van Mvr. Thyssen – dat de Walen die praatsessies ad infinitum slepende willen houden, om zo lang als het nog mogelijk is Vlaanderen financieel af te persen. Want in feite valt er niets te onderhandelen, maar dient inzake BHV simpel de Wet te worden uitgevoerd. Als non-oplossing is voor de bende van Di Rupio BHV het melkkoetje om de eigen, zeer corrupte, socialistische, falliete Waalse samenleving in stand te houden.

 7. 8

  @3: Brr, campers. Antwoord: nee, nee, en nee.
  @4: fout vermoed
  @5: boohoo, iemand gebruikt zomaar spreektaal

  Na lang werken en wonen in Vlaanderen én Wallonië kan ik aardig meepraten over de corruptie, het dienstbetoon, de institutionele sociale criminaliteit, de gebrekkige arbeidsmoraal, de klassetegenstellingen.

  Gelukkig kunnen ze het bier exporteren, laat ze de rest van de klerezooi maar binnen de grenzen houden. Een land dat zoveel politieke en bestuurlijke moeite verspilt aan zulke kleine onderwerpen moet zich kapot schamen.

 8. 9

  Hm, ik denk dat Alexander z’n maneuver haar ook al randje uitputting had gebracht, en de debatten met Dewever die ze telkens zo kansloos voerde. Schattig vrouwtje, maar desastreus in de debatten en interviews, en ik denk dat ze dat van zichzelf ook weet. En voor het overige heeft de hele CD&V geblunderd, veel en langdurig, met alle resultaten vandien.

  Enne Plinius, na uw eerste interventie (wat heeft de taal van Albert met die van Herman te maken) …

 9. 10

  @ iederen: lees HPax een paar keer, en zie wat u te wachten staat de volgende fase van België. Dìt geraaskal wordt de officiële taal van Vlaanderen.

  8: net zoals ik al dacht, Plinius: je leeft in een verleden, ik schat een 25tal jaar. En je hèbt een snor en een caravan. Volgens mij heeft zelfs je caravan een snor.

 10. 14

  Op het einde vd rit, doet het vooral gewoon deugt om de Tjeeven eens goed op hun bek te zien gaan.
  De schijnheilige moraalridders ..

  Ik ben benieuwd wat er na enkele jaren, waneer België dan werkelijk gesplitst is, nog van de N-VA gaat overschieten .. Buiten Dewever ..

 11. 15

  Gaaf: een Bels die zegt dat ik een snor heb. Ik ontken dat vervolgens. De Bels zegt dan dat ik een snor heb.

  Dat stukje van S’z’s krant over Vlamingen die Nederlanders goed verstaan is hiermee ontkracht.

  En: een mooiere illustratie van het zuidelijk onvermogen tot onderling gesprek is niet denkbaar.

 12. 17

  Wezrkelijk gesplitst zal het nooit worden, maar het is een feit dat de NV-A nu eigenlijk geen partj maar een stroming is, 1-issue dan nog.
  Zodra er geregeerd gaat worden valt dat in diverse fracties uit elkaar, dat geloof ik ook…

 13. 19

  De discussie over:

  ‘zowat de enige ‘mens’ in het christelijk politiek apparaat. Door ondergetekende nog getipt als kandidaat-premier van België, gaat zij nu weg, en kiest voor het deftiger Europa’

  lijkt gestopt. Ik vind dat jammer en kom om haar weer aan te zwengelen nog met de volgende feiten over M. Thyssen.

  1) Thyssen zeide: “Waarom zou een hoofddoekje niet mogen? Ik vind hoofddoekjes mooi. Vroeger droegen meisjes en vrouwen een hoedje, en dat vond ik ook mooi”.
  2) Thyssen positief over Rompuy: “Hij heeft het toch maar gefikst om mensen zonder papieren aan een verblijfsvergunning te helpen”.
  3) Thysen over verdeeld België: “Het voordeel van België is dat je ingewikkelde afspraken moet maken.”
  De ene dwaasheid na de andere.

  Mijnheer Crachat, u gaat het hier aan. Hoe komt u ertoe MT tot kandidaat-premier van België te tippen? MT, een niemendalletje op haar best, een deugniete eigenlijk! En wat weet u van België? Niets. Of meer aan lelijks dan voor België goed is. En wie raaskalt er echt: MT, Crachat, of beiden? Weest u eens eerlijk.

 14. 20

  Tja, Pax. Wat u daar komt op te sommen zijn 1) menselijke dingen, op een manier die we wel meer in de politiek willen zien en 2) ware dingen.

  ALS er geen landslide had geweest van ‘oude politieke partijen’ naar een dikke reus op lemenvoetenpartij, en ALS haar partij bij monde van de grootste malloot op aarde Leterme niet de zelfvernietigendste campagne ooit had gevoerd – dan was zij premier geweest.
  Iedereen, behalve HPax kennelijk, had het haar zelfs gegund.

  Yves Desmet verwoordde het kernachtig: Thyssen is het volgende slachtoffer van Leterme geweest. Nu, HPax, wìl zelfs niemand meer de voorzitter van de gristenen zijn.

  Let wel: ik lig nog te gloriëren van leedvermaak – maar dat een bende ratten het zwakste ratje opofferen in de hoop er zelf beter van worden, is nooit fraai.

  Verder is uw gezeik omtrent Walen die geld afpakken eigenlijk zo ongelofelijk kortzichtig, dat ik – dat is het voordeel van een brein te hebben – er verder geen woorden aan vuil hoef te maken. Maar ja, een goed karakter hé. Wij, doorgaans progressief en links, zijn van het idee dat we eigenlijk het beste met iedereen moeten voorhebben.
  Voor u wil ik daar gerust een uitzondering op maken.

 15. 22

  Ad Crachat

  @21 ‘Wij*, doorgaans progressief en links, zijn van het idee dat we eigenlijk het beste met iedereen moeten voorhebben. Voor u wil ik daar gerust een uitzondering op maken.’

  ‘Links’ zakt door de mand. Het houdt alleen van zijn eigen mensen. Na alle praatjes over progressie en goed voor de mensen zijn, ontpoppen linkse propagandisten zich als Orwells gemene varkens. Steeds weer. Niet omdat ze slechte mensen zijn, maar ze zijn ‘links’. Hayek heeft in zijn ‘Road to Serfdom’ uitgelegd hoe dat zit. Lees dat boek nou eens; neem er de tijd voor.

  En dan mijn opmerking in comment 7 over Vlaanderen als Waals melkkoetje, die schijnt u niet te bekoren. Of omdat het de waarheid is, of omdat het de waarheid niet is. In ieder geval raad ik u aan het artikel** van de Belgische Prof. Juul Hannes te lezen over onvindbare of imaginaire geldtransfers van Walonie naar Vlaanderen. Wat – gezien uw ordinair taalgebruik mijn kant op – heel vriendelijk is, dat positieve advies van mij. Als Christen moet je wel. Maar ik blijf niet aan de gang.

  Verder heb ik op plaatsen waar redelijkheid in zeik wordt omgezet niets meer te zoeken.
  * ‘Wij’ lijkt mij in verband met het ‘ik’ in de 2e regel van het citaat majesteitelijk gebruikt.
  ** Rapport uit juli 2004.