Quote de Jour – Spaceracism

Quote du Jour

“The United States considers space capabilities -including the ground and space segments and supporting links- vital to its national interests. Consistent with this policy, the United States will: preserve its rights, capabilities and freedom of action in space; dissuade or deter others from either impeding those rights or developing capabilities intended to do so; take those actions necessary to protect its space capabilities; respond to interference; and deny, if necessary, adversaries the use of space capabilities hostile to U.S. national interests.

Het Witte Huis blijft bashbare bullshit brengen. De Washington Post diepte dit hartverwarmend verborgen nota’tje op, waarin voor het eerst sinds 10 jaar de Amerikaanse Extraterrestiale politiek wordt aangescherpt.

Disclaimer: Voor diegenen die een probleem hebben met het feit dat dit anti-Amerikaans zou zijn: alle nieuws in deze post is Amerikaans en het zijn echte, raszuivere Amerikanen die die nieuws bedacht, geschreven, ontdekt, uitgebracht, gelekt of wat dan ook gedaan hebben.

 1. 1

  Het is allemaal een kwestie van de genen. Op een handjevol indianen na hebben alle Amerikanen hun roots buiten de V.S. liggen. Dat verklaart dan ook waarom menig Amerikaan denkt dat de hele wereld van hun is. Inclusief het heelal, want laten we eerlijk zijn: figuren als Bush, die moeten wel van Mars komen….

 2. 2

  Voorzichtig Crachàt! Raszuivere amerikanen?

  Dat terzijde; hoort het niet bij de VOC-mentaliteit om zelf ook wat schepen op ontdekkingstocht te sturen?

 3. 4

  Space = sea. Dus een totaal overbodige niet-nieuwe policy. Tenzij er een aap in de mouw zit.

  De VS bepaalt nu wat hostile is en wat bedreigend is. Voila, daar is hun zoveelste carte blanche.

 4. 5

  Maarrrrrr, het heeft misschien iets te maken met lacunes in de VS wetgeving. B.v. hoe kun je bepaalde acties ondernemen zonder ‘at war’ te zijn, met die vervelende restricties. Hoe krijgt de VS het recht tot een actie zonder grenzen… Dit kan een fikse stap in die richting zijn.

 5. 7

  ze worden ginder hoe langer hoe irritanter.
  we kunnen alleen maar hopen dat de demoncraten de volgende president leveren.
  niet dat dat 100% goed is maar ze hebben gemiddeld toch een iets zinniger beeld van de wereld.

  mss wordt het wel is tijd dat in Europa opnieuw wat sterke politici opstaan die gewoon Europa wat verder doorduwen ipv schrik te hebben dat de publieke opinie dit niet leuk gaat vinden.

  Kwestie van mss is te kunnen naar buitenstappen met 1 europees buitenland en heelal beleid

 6. 10

  Ultiem imperialisme. Claimen voordat iemand anders het doet.

  Maling aan de UN met al z’n verdragen. Er is al een TREATY ON PRINCIPLES GOVERNING THE ACTIVITIES OF STATES IN THE EXPLORATION AND USE OF OUTER SPACE, INCLUDING THE MOON AND OTHER CELESTIAL BODIES (1967). Wordt dat nu genegeerd? Lijkt me wel.

  Zal wel komen omdat het uit de VN komt.

 7. 13

  Pff.. wat een onzin stukje hoor. Crachàt: je bent Belg, maar dat hoeft niet te bekenen dat je dom bent.

  Wat staat er nou in het door Crachàt aangehaalde stukje?

  ”The United States considers space capabilities vital to its national interests.

  De VS beschouwen ruimtevaart als iets belangrijks.

  the United States will: preserve its rights, capabilities and freedom of action in space

  De V.S. vinden dat zij recht hebben op ruimtevaartcapaciteiten.

  (let op: vraag het aan China, India, Nigeria of de EU, en zij zouden hetzelfde zeggen)

  dissuade or deter others from either impeding those rights

  De V.S. willen belemmering van dat recht op ruimtevaart door actief tegengaan. Klinkt vrij redelijk, als je het mij vraagt.

  respond to interference; and deny, if necessary, adversaries the use of space capabilities hostile to U.S. national interests.”

  De V.S. zal ruimtevaart door anderen tegenwerken als zij vijandig staan tegenover de V.S. Goh, wat een schurkenstaat is het ook: als iemand bijvoorbeeld een nucleaire raket op New York wil afvuren, dan zal de Amerikaanse overheid niet passief toekijken. God o god, het is the Evil Empire 2.0, is het niet Crachàt?

  Engels is blijkbaar niet je sterktste punt, maar dit Nederlands spreekwoord ken je vast wel: spijkers op laag water zoeken.

 8. 14

  kfin het nie leuk maar de gehele (openbare kant dan) van het statement is wat milder lijkt me;

  het pdf:

  http://www.ostp.gov/html/US%20National%20Space%20Policy.pdf

  Je ‘Grenzen” doortrekken naar boven kan ik me iets bij voorstellen maar om dan maar gelijk als je sector de gehele wereld te zien..zuigt..no way.

  Bij aandachtig lezen heb ik toch een wat milder oordeel in deze doet me wat denken aan de “regels” die paar honder jaar geleden zjn vastgelgd vanweg vervoer op de de vrije wateren (de oeanen). Wat me steekt is dat dit een unilaterale dwangregel is..maar zijn er andere landen die over dergelijke toekomstige dingen , zoals regels om vervuilihg van de space te regelen, nadenken..ik vrees van niet.

 9. 15

  @JSK: Tjonge jonge jonge. Nee, jij maakt reclame voor het Noord-Nederlands taalonderwijs.

  “De V.S. willen belemmering van dat recht op ruimtevaart door actief tegengaan.”

  Heb je babelfish gebruikt of zo?

  Maar goed, we hebben op jouw instigatie even gebeld met de ambassade van Nigeria. De eerste secretaris aldaar heeft even met zijn baas moeten overleggen, maar heeft in een korte statement duidelijk gemaakt dat het land best bereid is voor een slordige anderhalf miljard dollar een kubiek stukje ruimte van haar grondgebied af te staan, te weten alles tussen de 10.000 en 50.000 kilometer van haar grondgebied. Ik vind het dus wel meevallen met je suggestie.

 10. 18

  @Jan:

  ”De V.S. willen belemmering van dat recht op ruimtevaart door actief tegengaan.”

  Heb je babelfish gebruikt of zo?

  Je snapt het tenmiste.

  Mijn god, JSK, je opent me de ogen! Tot mijn verbijstering ontdek ik dat Nigeria wel naar de ruimte gaat. Daar gaat mijn grap.

  Volgende keer mss even op de hoogte brengen voordat je de grote bek open trekt, wat vind je daarvan?

  maar heeft in een korte statement

  Zoals Ali B altijd zegt: ‘ze willen een eerlijke leven’.

  @Crachat:
  Jij blijft een karikatuur van de anti-Amerikaanse hippe linkser. Ik vraag me af: stel dat het Vlaams nationalisme opeens hip en populair onder kunstenaars en muzikanten wordt, spring je dán ook op de bandwagon?

 11. 19

  JSK, jij bent me iets te persoonlijk qua comments naar mijn smaak.
  Het is niet mijn betrachting om in te gaan op wat parasitair geneuzel -want die vorm kan reaguren ook hebben. Soms wel, zuchtend, maar meestal niet in jouw geval.
  Ten redactie zijn er stemmen om het soort reaguurders te houden: het leeft de boel wat op, zie je.
  Ik ben daar ook voorstander van.
  Maar om nou telkens inhoudelijk op wat wijsneuzerig gebrachte ééndimensionale keek-van-de-navel te moeten antwoorden, … nee dus.

 12. 20

  @ JSK: Urgl. Wat moet ik hier op zeggen? Je dialoogstijl is die van een zevenjarige op een basisschool die het fenomeen pesten heeft ontdekt. Goed, dit zijn dan ook mijn laatste serieuze zinnen gewijd aan jou, ik heb je een kans gegeven, me kwetsbaar opgesteld (teiltje!), ironie gebruikt, en zo, al die dingen die volwassenen lijken te gebruiken. Of zo. Maar goed, ik moet er ook nog even aan wennen, hoor, ben zelf ook nog maar 3 jaar en zit nog in de nieuwsgierige en veel te naieve fase. Doeg, doeg! Ik ga verder krassen op het tafelblad.

 13. 21

  @Jan:

  Goed, dit zijn dan ook mijn laatste serieuze zinnen gewijd aan jou

  Waarom kondig je het aan? Reageer of reageer niet, maakt mij niet zoveel uit. Maar ga niet dreigen met weglopen, doe dat bij je vriendin.

  @Crachat:
  Mwah. Hetzelfde soort pseudo-kunstzinnige praat als altijd. Als je de ballen hebben om een ‘eigenzinnige’ (doch dertien-in-een-dozijn) mening te hebben over Bush en de Verenigde Staten, zal niet iedereen het met je eens zijn. Kan je wel zeggen ‘daar reageer ik dan niet op’, maar je wordt daar niet overtuigender van. In tegendeel. Zie: het Cordon Sanitair in Antwerpen, overtuigt ook niemand.