QdJ – pokeren met je land

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour “Dit is, volgens mij, een Potemkinregering: het is niet meer dan een façade, en achter die façade heerst chaos. We hebben nu wel een regering in ‘office’, maar niet in ‘power’. Er wordt al een jaar gepokerd, maar op institutioneel vlak staan we nog steeds geen millimeter verder. Sociaaleconomisch was er een akkoord waarover geen akkoord was, en een superministerraad die alleen maar super is in een land van lilliputters. Ik loop rond als een gefrustreerde burger, en ik ben zeker niet de enige.”

Aldus de Belgische Professor Marc de Vos in Knack Magazine vandaag over de Belgische interim-regering Verhofstad-III. Volgens Vos komt het niet meer goed, de regering sukkelt door en België gaat steed meer achteruit door het politiek geklungel.

Reacties (19)

#1 Crachàt

Los van het feit dat het een absoluut correcte vaststelling is: toch een opmerking. Het is wat waarig opgesteld in het linkartikel, maar de uitspraak slaat wel degelijk op de huidige formatie, en die heet Leterme I, en heeft geen enkel uitstaans met Verfhofstadt – op een loden last van ‘hij deed het veel beter’ na dan.

 • Volgende discussie
#2 S’z

Klikmelink. Je leest in de pers alleen maar vermoeide zuchten, maar slechts zelden Verhalen c.q. projecten om uit de impasse te komen. Dit gaat uiteindelijk over politique politicienne van alle betrokkenen, in het zicht van verkiezingen 2009. En als je nog dieper graaft : het trauma van oranje n.a.v. de onverwachte winst van paars in 1999. Pijnlijk allemaal voor het land en zijn inwoners.

Overigens heeft Verhofstadt BHV ook niet opgelost gekregen. Zonder dank aan Spirit & co.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rembrandt Koppelaar

@Crachat

Excuus voor deze misvatting, ik ben niet goed op de hoogte van de situatie (En Knack blijkbaar ook niet…).

Ik had eerst zelfs Leterme-I geschreven, maar na nader onderzoek toch maar Verhofdstad III toen de twijfel toesloeg.

De chaos is zo hoog dat buitenlanders niet meer weten welke regering nu aan de macht is ;-).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

Precies Rembrandt! Eigenlijk kan je netzogoed een nonsensbericht plaatsen, zo absurd is het gesteld met de Eikeltjesregering.
En S’z hamert alweer de nagel op de kop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kaj

Hmmm.

Zowel in België als in Nederland, als in vele andere landen in Europa (en daarbuiten) is enorm gezeik op democratisch gekozen danwel democratisch gevormde regeringen.

Kiezers springen van links naar rechts en vice versa, en omarmen eenieder die zichzelf tot messias benoemt. Om vervolgens weer teleurgesteld te worden, en naar de volgende messias te springen, etctera en zo voorts.

Moeten we niet langzaam aan vragen gaan stellen bij het fenomeen ‘democratie’ an sich? Leuke portée? “Wat is er mis met de democratie”?

Kan hier maar misschien ook op kajleers.nl *dreig dreig :P*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Kaj

of eigenlijk: kunnen democratische partijen nog wel leveren wat de kiezer wil.

Da’s een betere precisering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Loupe

@5/6:
Wat betreft de situatie in NL: Vreemd om ’t huidige stelsel als ultiem democratisch te duiden om vervolgens problemen met dit stelsel als problemen met de democratie an sich te bestempelen. Eens in de 4 jaar op een partij stemmen die vervolgens in een regeeraccoord de belangrijkste verkiezingsbeloften overboord werpt; aan zo’n systeem kan nog veel verbeterd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Mijn reflex is om die kiezer zijn/haar mond met zeep te spoelen, en zich bezig te houden met waar hij iets van afweet: voetbalploegen coachen.

helaas komt politiek nog altijd op persoonlijkheden neer, en die zijn er aantoonbaar, niet – al was het uit angst voor die bekstinkdemocratische zeurkiezer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

Nou, da’s wel èrg onder de gordel vis-à-vis Marco ;-)))

Wat niet wegneemt dat Van Basten wel goede suggesties voor Platini had wat betreft arbitrage, vijfde official gevoed door camera’s boven & langs het veld, enz. Eigenlijk al van voor Platini.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 S’z

@#8bis, je hebt natuurlijk nog Janssens en Peeters, in dit land van Petersen en Jansensen, maar die houden zich wijselijk ver van dat stinkend putje genaamd BHV. Ik zou zelfs meer zeggen …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 S’z

Party poker is het in elk geval niet, partijpoker wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Popeye

We kunnen helaas slechts vaststellen dat de ‘kiezer’ de weg wat kwijt geraakt is. Hij is vooreerst zichzelf verloren. Men zegt dat zij die hun ‘geschiedenis’ niet kennen, de weg zullen kwijt raken in de toekomst.
De vorige generatie, die de oorlog nog heeft meegemaakt, had een duidelijker beeld van wat er gebeurd was en wat de consekwentie daarvan was. Men wist daardoor beter wat men wel of niet wou.
De een stuk van de politieke klasse vult zijn beroep op een wel erg ondiepe manier in. Een totaal gebrek aan sterke figuren met een toekomst visie. Het resultaat is wat we thans kennen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Cole

Zou de fenomenale francofone woordenschat der Belgen met hun rijke barokke diffuse eufemistische zinsconstructies toch hun valkuil zijn?.

Maar wij leren er dagelijks van: bijvoorbeeld dat Potemkin engels is voor het hoognederlandsch Potjomkin en dat voornoemde maarschalk hier niet wordt geciteerd in verband met de vernoeming van een battleship maar vanwege de door Prins Grigori Aleksandrovitsj Potjomkin ригорий Александрович Потёмкин opgetrokken façades om de aftandse toestand van de behuizing aan het zicht van Catherina II de Grote te onttrekken; deze heten sindsdien Potemkingevels, het begrip potemkin-( bv regering) staat voor een dunne façade die inhoudsloosheid moet verbloemen.

Mogelijk wordt echter ook gedoeld op de metafoor van de optical illusion van de Potemkin Stairs waar a person (van het gemene volk) looking up sees only steps, and the landings are invisible terwijl A person (van skonings regering) looking down the stairs sees only the landings, and the steps are invisible .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Blammeke

Nuja we hebben met Brugge en Brussel hele potemkinsteden, facades uit de middeleeuwen maar daarachter een heel nieuw gebouw.
Dus die regering kan er wel bij.

Het enige positieve ivm BHV en Verhofstadt dat je kan zeggen is dat hij de klotezooi die het was zoveel vergroot heeft dat ze het nu wel moeten oplossen willen we nog federale verkiezingen kunnen organiseren. Hoe het juist zit met regionale verkiezingen weet ik niet.

Verder missen we niet enkel in België maar in heel Europa vandaag de dag echte politici.
Maar het probleem is dat ze tegenwoordig heel snel worden afgerekend. Mitterand en Kohl namen onpopulaire maatregels maar sloegen er wel in herverkozen te worden. Zou vandaag niet meer waar zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 S’z

Talent in de politiek lijkt in België een extra prangend probleem wegens de overdaad aan partijen en bestuursniveaus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Een beetje terzijde. Alsof het er wat toe doet: “een regering niet in ‘power’ maar slechts in ‘office”. Is élke regering niet een Potemkinregering? Uit politiek/macht zich niet altíjd door constant voorhouden van luchtspiegelingen? Niet? O, u dacht zeker dat “het plaatje” dat U Brave Burgers tijdens het wekelijkse praatje met de minister- president of uit microfoon onder de neus van een persvoorlichter wordt voorgeschoteld overeenstemt met hetgeen bekonkeld was in achterkamertjes? Nou, prettige wedstrijd dan. Of dat wat Jantje, Pietje of Woutertje op tv komt beloven ooit wordt nagekomen? Wél? Ik overdrijf?, zie het te zwart? Best, en blijf dan maar fijn rondwaren in uw spookstadjes…er wordt cónstant met U gepokerd!

Uw hele léven is een Façade!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

*Po*ker*, laat maar tis al goed*

Alsof het er wat toe doet: “een regering niet in ‘power’ maar slechts in ‘office”. Is élke regering niet een Potemkinregering? Uit politiek/macht zich niet altíjd door constant voorhouden van luchtspiegelingen? Niet? O, u dacht zeker dat “het plaatje” dat U Brave Burgers tijdens het wekelijkse praatje met de minister- president of uit microfoon onder de neus van een persvoorlichter wordt voorgeschoteld overeenstemt met hetgeen bekonkeld was in achterkamertjes? Nou, prettige wedstrijd dan. Of dat wat Jantje, Pietje of Woutertje op tv komt beloven ooit wordt nagekomen? Wél? Ik overdrijf?, zie het te zwart? Best, en blijf dan maar fijn rondwaren in uw spookstadjes…er wordt cónstant met U gep*okerd!

Uw hele léven is een Façade!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Geheel terzijde, m’n oog viel (natuurlijk) meteen op Potjomkin/Potemkin. Scheelt maar een paar letters met m’n nick qua façade. Gek hè? Overigens, en was film(wereld) an sich al een façade (rekwisieten, de huizen van karton, losse flodders, kippenbloed enz.), e.e.a. wordt in een aantal westerns (van/met o.a. en met name Clint Eastwood, zie b.v. High Plains Drifter letterlijk verbeeld. Oké, plat(te) scenariootje(s) verder maar: bandieten gefopt door compleet rood geverfd stadje en schijnpicknick, of niemand te zien achter de kartonnen nepgevels, de raadselachtig naamloze cowboy die opeens uit het niets kwam en zo ook weer verdween…stadje en inwoners achterlatend in een façade (de film) achter de façade in hun schijnheilige façade …

Prachtig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Edwin den Boer

O, ik dacht eerst dat het citaat over Balkenende-IV ging. Maar goed, als ik een daadkrachtige regering wilde zou ik wel verhuizen naar Venezuela of Zimbabwe.

 • Vorige discussie