QdJ – “Ik ben Vlaming, Belg, European en vanaf vandaag Servier”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du JourEergisteren hield een bonte verzameling van enkele honderden Serviers en sympathisanten een demonstratie op het Schumanplein in Brussel. Het aanstromende volk liep vanuit het metrostation veelal de verkeerde kant op. “Anti-Kosovo? To the right!“, breedgeschouderde Brusselse dienders wezen iedereen de weg.

Vandaag is het Kosovo, maar morgen Baskenland, Vlaanderen, Zuid-Tirol of Ossetie“. Een knappe jongedame gaf een speech in het Servisch, en vertaalde fragmenten naar het Engels. Een bloemenbak fungeerde als podium, en haar mantelpak stak voor de camera’s goed af tegen de wapperende Servische driekleur.

Plots staat er een Belg op de bloembak. Hij geeft een bulderende speech en maakt indruk op de menigte, zelfs al verstaat meer dan de helft hem niet.

bru_kosovo_obk.jpg
foto: Olaf Koens

Ik kom uit een land met 175 jaar traditie in het samenleven van verschillende culturen, talen en gemeenschappen, met respect voor hun tradities en de soevreniteit van de Belgische staat. Honderd jaar geleden woonden er twee proent Albanezen in Kosovo. Honderd jaar geleden woonden er geen Franstaligen in de Brusselse rand. Maar nu is Kosovo van de Albanezen. Mag ik morgen verwachten dat de Vlamingen Brussel en de Vlaamse rand opgeven?

Het publiek juigt bij zijn laatste woorden, die hij speciaal naar het Servisch heeft vertaald. “Ik ben Alain Schellekens. Ik ben Vlaming, Belg, Europeaan en vanaf vandaag Servier“.

Ik hou van Belgie en haar structuur“, zegt hij. Hij is vooral bezorgd om het precedent dat met het statuut van Kosovo wordt geschapen. “Het was misschien wel nodig, maar het was veel te vroeg“, legt hij uit. “Ik hoop dat het niet leidt tot enig conflict“.

Ergens in de menigte staat een ander groepje Belgische mannen. Ze dragen kisten, bomberjacks en kijken nerveus. Ze vinden de Slaven ‘een broedervolk’ en willen dat de ‘Joodse samenzwering’ in Europa een halt wordt toegeroepen. “De lijn Washington, Brussel, Tel-Aviv moet worden vervangen door Parijs, Berlijn, Moskou“, zegt hun leider mij uit. Terwijl ik met hem praat komen anderen regelmatig polshoogte nemen.

Een oude vrouw schiet mij aan. “Ik moet u aan iemand voorstellen“, zegt ze in gebroken Frans. “Dit is mijn kleindochter“, roept ze, en wijst naar een verlegen meisje van 18.

Je zou toch niet willen dat ze met zo’n kerel thuiskomt?“, vraagt ze me.
Wat voor kerel?“, vraag ik
Nou zo’n Albanees. Er zijn gewoon te grote verschillen. Wij drinken bijvoorbeeld koffie in Servie“.
En in Kosovo niet?“, vraag ik
Ik ga het niet zeggen, anders denkt u dat ik een rascist ben“. Daarna houdt ze resoluut haar mond. Wanneer ik wegloop fluistert ze nog. “Ik zeg niets meer, maar u moet maar eens goed naar mijn kleindochter kijken“.

Plots ontstaat er tumult. Een kleine groep mannen wil een Amerikaanse vlag in brand steken. Het gebeurt niet. “Wij zijn fatsoenlijke mensen“, roept iemand.

Kinderen rennen in de rondte met vlaggen en borden. Een paar oude vrouwen dragen een icoon. Potige mannen drinken blikken bier. Het heeft iets van een familiefeest. Er is niets te vieren, maar toch is iedereen weer even bij elkaar.

Reacties (29)

#1 Bismarck

Nare mensen, die bezetters (Serviers, Spanjaarden en sinds vandaag Vlamingen).

 • Volgende discussie
#2 Bootvis

Foto’s van de dame in kwestie?

@Bismarck, wie bezet wie? Vroeger was het Servisch gebied, toen Ottomaans, toen weer niet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosovo
De nazaten van de Illyriërs hebben het meest recht op het gebied. Die waren zo ver wij weten eerst. Als we hen niet kunnen vinden de Serviers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JSK

@2: Als je in ‘biologische’ eigendomsrechten gelooft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 JSK

Waar zouden we dan stoppen. Mogen de Welshmen en de Schotten de Britten van het eiland afschoppen, @2?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: En Nederland en Belgie uit (zaten ook eerst Kelten, voor die nare Germanen eraan kwamen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Guy

“Ze vinden de Slaven ‘een broedervolk’ en willen dat de ‘Joodse samenzwering’ in Europa een halt wordt toegeroepen.”

Kunnen die gasten niet gewoon in een of andere psychiatrische inrichting worden gestopt met hun typische, voorspelbare Pavlov-reacties altijd.

(geldt ook voor extreem-links of extreem-religieus, overigens)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HansR

“Dit is mijn kleindochter“, roept ze, en wijst naar een verlegen meisje van 18.

“Je zou toch niet willen dat ze met zo’n kerel thuiskomt?“, vraagt ze me.

Dit is de essentie van al dit soort problemen. Men vindt zichzelf geen racist maar heeft het impliciet wel over bloedzuiverheid.

[Verlegen meisjes van 18 zijn makkelijk aan een man te brengen die de grootmoeder wil; zei Grimm reeds! Vrouwen van 18 daarentegen zoeken het zelf uit. Wat zegt dit over Servische vrouwen en hun bloedzuiverheid cq. fokprogramma? Maar dit terzijde.]

En dan ook nog met een icoon lopen zwaaien.

Maak je geen illusie, dit had ook op de dam kunnen gebeuren met Marokkanen, WestSaharisten(?) en Nederlanders. Toch?

Het eind is nog lang niet in zicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MS

Honderd jaar geleden woonden er twee proent Albanezen in Kosovo.

Dat hoor ik wel vaker; is het waar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 MS

Aha. Nee, het klopt niet precies. Maar het is wel zo dat gedurende de recente geschiedenis de meerderheid van Serviers in een zeer kleine minderheid is omgeslagen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Kosovo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 su

@ #5 Bismarck:

Mogen dan vervolgens de Picten de Kelten uit Albion gooien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Karsa Orlong

Maar … volgens die wiki linkt klopt die 100 jaar geleden twee procent *helemaal* niet … (1906/1912 alletwee ongeveer 2/3 albanees, wat dan wel weer een behoorlijk afwijking is tov 160 jaar geleden)

Anyway ik snap in m’n buik het Servische gevoel wel een beetje … het gevoel dat je huis, je huis niet meer is omdat de neven en nichten van je vrouw de meerdereheid hebben overgenomen terwijl je huis wel echt van jouw is (voor je gevoel dan).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@10: De Picten worden veelal gezien als een Keltische stam (NB. zeker weten we het niet). Aangezien ze zich volledig hebben vermengd met Ierse Kelten, bestaan ze als zodanig ook niet meer om Albion op te eisen.

In die zin zou er ook geen probleem zijn geweest als de grootmoeders hun 18 jarige kleindochters wel met zo’n kerel lieten thuiskomen. Als de Serviers en Albanezen gewoon gezellig met elkaar waren gaan mengen, had dat allicht minder problemen opgeleverd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 anderS

Hoe lang moet je ergens wonen voordat je rechten verkrijgt?
Hoeveel moet je bijdragen voordat je rechten verkrijgt?

En met hoeveel mensen moet je zijn om als gemeenschap te tellen. In bijv. Gaza is de bevolking in 50 jaar tijd vervijfvoudigd (300.000-1,5mln)

Als we het aantal als definitie nemen, stimuleer je demografische revoluties door minderheden.

Als je meteen rechten verkrijgt, betekent dat al gauw dat er niemand meer binnen mag komen.

Servie-Kosovo
Irak-Jordanie
Belgie
Israel-Palestina
Koerdistan- turkije/Iran

Dit besluit over Kosovo is volgens mij iets te snel gegaan. De Belgische spreker heeft gelijk.
De VN moet hetzelfde principiele oordeel kunnen en durven uitspreken over al die andere ‘volkeren’ in vergelijkbare omstandigheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Ik vind dat de VN juist helemaal niets te zeggen heeft over volkeren. Die hebben principieel zelfbeschikkingsrecht. Om te spreken van “te snel” vind ik ook wel heel makkelijk. Kosovo heeft bijna 10 jaar stil gelegen zonder duidelijke status en met een heel erg dicustabele NATO-bezetting. De inwoners hebben ook enig recht op duidelijkheid (vergelijk met asielzoekers die 4 jaar op luie Verdonk hebben zitten wachten over hun status, dat vonden wij al een generaal pardon waard).

Wat Gaza betreft, of om even de rest niet te vergeten, Palestina: Dat heeft ook het recht om zijn onafhankelijkheid uit te roepen. Het zijn de Palestijnen zelf die daar wat moeite mee hebben, aangezien ze daarmee impliciet toegeven om ook de staat Israel te erkennen binnen de grenzen die het heeft afgedwongen bij haar buren (de Israeliers hebben oveigens logischerwijs ook recht op zelfbeschikking). Ook daar geldt: Die mensen wachten al veel te lang op duidelijkheid. Het gevolg blijkt ook, ze worden er niet er gelukkig om en dat vindt Hamas dan juist weer fijn. Maar goed, in die streek spelen er nog wel wat meer complicaties (wat dat betreft is de zaak Kosovo eigenlijk veel eenvoudiger).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 hemaworstje

De israëlies recht op zelfbeschikking?
Herschikking lijkt me het juiste woord (Utah), er is geen logica in de rede van zelfbechikking.
Er is geen recht van eigendom of rechten, de sterkste wint in deze wereld.

en Albaniërs tja. vaag volk
meeste mercedessen per vierkante meter..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Martijn ter Haar

@5: Als je dat in het absure doortrekt moeten we met zijn allen maar in Somalië gaan wonen. Daar komen we oorspronkelijk vandaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 anderS

@ Bismarck:

Een volk heeft zelfbeschikkingsrecht, ok.
Dus ze mogen hun eigen onafhankelijkheid uitroepen.
Vervolgens is het probleem dat die wel door anderen en liefst nog de buren erkend moet worden, anders heb je er weinig aan.

Wanneer nu ‘de’ VN je onafhankelijkheid erkend dan heb je via de volkerenbond een papiertje om mee naar de buren te zwaaien.

Dus van mij had Kosovo al veel eerder z’n onafhankelijkheid mogen verklaren. Maar het is de vraag of die houdbaar is.
1) vanwege de niet-acceptatie van Servie
2) vanwege de schaal van Kosovo; hoe gaan ze dat draaiende houden

EN het punt is dat de VN had moeten wachten op de erkenning ervan door Servie, of een bepaalde formele positie.

Dit precedent kan ertoe leiden dat Friesland zich onafhankelijk verklaard, dat Nederland dit niet wenst te accepteren maar dat de VN al snel met een erkenning op de proppen komt.

OK Friesland is niet heel reeel, maar toch. Baskenland, Noord Ierland, Kurdistan etc. etc.

Het is een precaire balans tussen staatssoevereiniteit en zelfbeschikingsrecht van een volk of minderheid..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 T

Maar heeft de VN de afhankelijkheid van Kosovo erkent? Rusland zal toch tegenstemmen en China heeft toch ook twijfels?

Europa is wat meer tot rust gekomen nu bijna elk volkje een eigen landje heeft. Er is geen vertrouwen in multi-etnische staten, dus immigratie zal leiden tot het opbreken van nog meer landen, ook Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Blammeke

De franstaligen in de rand gaan zich niet zo snel onafhankelijk verklaren.
De tjeven zijn hun gebrul trouwens al terug straf aant intrekken.
Ze hebben met de raad van wijzen nu een “akkoord”.
Eigenlijk hebben ze niks, soit evenveel als al was bekomen in augustus maar toen wouden ze er absoluut NVA er nog bij.

Soit dat terzijde.
Kosovo is inderdaad een gevaarlijk precedent. Nu zit je in die mate met een verschil ten opzichte van Basken, Ieren, Friezen dat deze niet worden onderdrukt en achtergesteld door de centrale overheid. Toch niet de laatste 20 jaar.
Dus daar kan je ondertussen een politieke oplossing zoals een federale staat gaan zoeken.
Maar er zijn buiten Europa meer dan genoeg landen en gebieden waar dit idd een gevaarlijk precedent voor is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 anderS

Correctie: VN heeft natuurlijk nog niets erkend.

VS wel, EU wel of ten dele. niet allemaal?

Maar het is wel zo dat Kosovo onder een soort van VN toezicht staat/stond, wat de VN (de organisatie zeg maar) wel in dat kamp duwt.

Overduidelijk dat Rusland, China, Servie e.v.a. tegen erkenning zullen stemmen. Dus nog een verdelend issue op tafel..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 anderS

@ Blammeke:

‘we’ gebruiken al jaren het gas uit het noorden als inkomstenbron voor het land.
Maar in ruil daarvoor zijn we te beroerd om het gesmeekte en toegezegde magneettrein verhaal te realiseren, waarmee ze eindelijk uit hun achterstandspositie zouden kunnen komen.

Als Friesland met Groningen samen er een zaak van zou maken…
(incl. stukje duits friesland)

Ze zullen niet de eerste zijn inderdaad.

Of is dit juist de oplossing?

Een wereld met zeg 5000 stadstaten, verdeeld in 5/6 unies?

Ik vindt het best, als het n beetje geweldloos kan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bismarck

@17: Waarom moeten anderen (en liefst buren) die erkennen? Het enige probleem is dat de voormalige onderdrukker (het land dat de zelfbeschikking van het volk in de weg stond) van zijn onderdrukking afgeholpen moet worden. Optimaal gezien gaat dat goedschiks (de voormalige onderdrukker trekt zijn soldaten of andere gewapende machtshandhavers vrijwillig terug uit het gebied waar ons zelfbeschikkende volk zich bevindt). In het geval Kosovo is dit al (weliswaar niet helemaal goedschiks) gebeurd, zo’n 10 jaar geleden. In feite had Kosovo toen al zijn onafhankelijkheid kunnen uitroepen. Onder allerlei druk hebben ze er al die tijd mee gewacht, ondanks dat hen feitelijk niets in de weg stond.

Verder maakt het papiertje van de VN weinig uit. Als Servie Kosovo niet wil erkennen, bedenken ze zich niet vanwege een papiertje. Aangezien de VN toch niet meer dan een politiek instrument is van de 5 eerste kernwapenstaten in de wereld, is er ook weinig reden om al teveel waarde aan het papiertje te hechten; het is geen objectieve legitimering.

De schaal van Kosovo lijkt me geen argument inzake; er zijn veel kleinere staten (zowel in oppervlak als inwonertal) op deze wereld, die prima draaien en die door ons niet beschouwd worden als onhandhaafbaar als staat vanwege hun schaal.

Het andere argument betekent niets anders dan dat het zelfbeschikkingsrecht ondergeschikt is aan andere zaken (bv. koppigheid van de oude onderdrukker en chantage door de permanente leden van de VN).

Ik zie overigens niet in waarom Friesland zijn onafhankelijheid niet zou mogen uitroepen (of mijn droom: Limburg), als dat de wil is van de meerderheid van haar inwoners. Hetzelfde geldt voor Baskenland, Schotland etc. Vergeet niet dat de meeste van die naties met behoorlijk geweld zijn ingelijfd bij de staten waar ze nu deel van uitmaken. Dat onrecht mag eindlijk wel eens ongedaan gemaakt worden. Laat de inwoners maar eens beslissen of ze wel bij Spanje, het VK etc. willen horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bas

Waarom maakte Nederland zich zo druk ,na de periode 40/45 ,terwijl daarvoor het min of meer
een Duitse provincie was ?
Het volkslied is een voorbeeld van onderdanigheid waar de Serviërs geen last van hebben.
Maar we weten het zo goed hoe het moet !
Het eigen land is verkocht waar wij bij stonden ,en niemand die iets deed .

Bas

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 ronald

Ik heb niks tegen een onafhankelijk Kosovo, maar dan wel een onafhankelijk kosovo die bereikt wordt dmv een akkoord met Servie ipv unilateraal.

Punt.

Nederland zou Kosovo dan ook gewoon niet moeten erkennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bootvis

@3, 4 Wat 24 zegt.

Ik geloof niet dat Serviërs vanwege hun afkomst recht hebben op het land net zomin als Albanezen recht hebben op dat stukje grond.

Belachelijk om een een provincie die zich in eens afscheidt van de rest van het land te erkennen als staat.

Het is dan ook een aardig idee voor bijvoorbeeld Noord-Italie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bismarck

@24: Dan zeg je dus eigenlijk dat je tegen een onafhankelijk Kosovo bent, want Servie zou onder geen enkel beding akkoord gaan met een onafhankelijk Kosovo (zou je na een jaar of 10 wel door mogen hebben). Je hebt dus wel degelijk iets tegen een onafhankelijk Kosovo.

Punt.

@25: Belachelijk om een een provincie die zich in eens afscheidt van de rest van het land te erkennen als staat.

Nederland dan maar weer teruggeven aan Spanje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Bootvis

Nee Nederland is al enige tijd erkent door Spanje…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 JSK

@27: Heeft anders een eeuw geduurd. Beetje vreemd dat je het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld vind dat een meerderheid kan dreigen met oorlog om haar wil op te leggen aan een minderheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 heidekonijn

Sinds wanneer zijn Slaven een broedervolk voor de gemiddelde Überbomberjacket? Dat lijkt me nieuws.

Alleszins wat mij betreft : you want Brussels? Take it and keep it! Van een bodemloze geldput gesproken.

 • Vorige discussie