QdJ – De olympische gedachte verkwanseld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

"De medaillespiegel is de spiegel van onze eigen ziel geworden. No time for losers. Neem de softbalsters. Tot zwarte schapen uitgeroepen door de vaderlandse pers (ook door een columnist van deze krant), omdat ze na Quote du Jour afloop van hun verloren toernooi het lef hadden om te roepen dat ze ook veel lol hadden gehad in China. Bij hun verbale executie werd gemakshalve even vergeten dat de dames al bij voorbaat kansloos waren in dit toernooi. Maar dan nog. Het ergste is dat ‘wij’, Nederlanders, bezig zijn de olympische gedachte te verkwanselen. Vroeger beschimpten we Amerikanen, Oostblokkers en Duitsers, omdat die duidelijk maakten alleen naar de Spelen te komen om te winnen. Nu doen we net zo hard mee."

Aldus Paul van Gageldonk, redacteur van het Limburgs dagblad in zijn eigen krant. Over de terreur van de journalistiek in Peking die de nationale hysterie hekelt die aan het ontstaan is dankzij de NOS. Haar verslaggevers zouden op zoek zijn naar emotionele senstatie en atleten en atletes daarvoor zo doorzagen dat in ieder geval van Gageldonk er misselijk van wordt.

Reacties (22)

#1 rudy

Moet het niet zijn verkwanseld met een -d in de kop. De gedachte verkwanselt zichzelf niet, dat doen wij: de gedachte wordt dus verkwanseld.

 • Volgende discussie
#2 m44

-voltooide deelwoorden zijn met een -d
-tegenwoordige tijd is stam + -t

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 m44

En verder… de O.S. zijn 1 grote hype. Alle ophef hoort bij dat spel en hoef ik voor mij niet serieus te nemen. Doe je dat wel ? Best hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ultrabas

Waar ik misselijk van werd, was het opdringerige interview met van Eupen/van der Kolk, de gouden roeisters. “En aan wie wil je deze overwinning opdragen?” terwijl iedereen al wist dat van der Kolk kort geleden haar vader was verloren. Ranzige journalistiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@2: Niet altijd waar (gehakd?), maar goed. Ik ben met #1 eens dat het hier (gezien de betekenis en aard van het werkwoord) een voltooid deelwoord dient te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Quintana

Ik vond Epke Zonderland een groot sportman in de manier waarop hij doorging na zijn val.
De echte sportiviteit herken je vaak beter in het verlies dan in de overwinning.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Overigens zit ik nog te wachten op de verbale executie van onze premmier, die eigenhandig een gouden medaille heeft getorpedeerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 m44

oja ’t kofschip nog, hoepla dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

Wel, ik zat zowel eergister- als gisteravond hetzelfde te denken. Die lampionnetjes is een leuk idee maar ook een verborgen agenda.

Wat ik vooral zat te denken, is : waar heb je nog een zender die het gewoon over de atleten en de topprestaties heeft, ongeacht de nationaliteiten ? Op de NOS is er de gekende oranjehysterie, en alleen in de tour valt die mee. Op de VRT is het erger : géén prestaties, en toch blijven focussen op “de Belgen”, die nergens de finale halen. Op de BBC kan je ook niet om “de Britten” heen, de Franse zenders zijn uiteraard ook chauvinistisch, enz.

Soit, ik vind aan de Olympics geen zak aan tenzij ik zelf heel veel moeite ga doen om het allemaal uit te vlooien … en dat is dan weer te veel moeite.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 S’z

Overigens had ik wel te doen met sergeant Van Gelder, maandagavond. Wat een onzinnige regels die hem de deelname hebben ontzegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Peter

@7: Da’s waar ook! Dat is in meerdere kranten vermeld. Wat raar dat er niet een golf van verontwaardiging door dit land is gespoeld en de mp mediagewijs tot aftreden is gedwongen wegens landverraad.

Overigens staat er een heel aardige column van Bert Wagendorp in de Volkskrant (nu nog niet op de online editie te zien, misschien later wel), waarin hij het belang van de “medaillespiegel” beschrijft. Belangrijk, “want als je in de top-10 staat ben je een echt topsportland“.
Jammer dat ze in andere landen ook trainen als gekken anders waren we al lang in die top-10 beland, schrijft hij verder.
Hij pleit voor een andere pedagogische aanpak van de hedendaagse schoolgaande jeugd. Vooral de moraal dat verliezen niet erg zou zijn, moet overboord. Afknijpen die handel. Meer de Chinese methode. Dat levert tenminste medailles op.
En dan, zegt Bert, “langs je neus weg aan zo’n Belg vragen hoe het met hem gaat, qua medaillespiegel“. België staat nog op nul. Bert Wagendorp vraagt zich af waar de belgen “in godsnaam hun identiteit vandaan halen met nul medailles” en “wat zien ze voor treurig geval als ze in de medaillespiegel kijken?
Tot zover Bert Wagendorp.

Nee, “wij” doen het een stuk beter. En om de aandacht van het publiek er bij te houden, moet er wel gevraagd worden naar de zielenroersels van onze sportieve helden en heldinnen. Dat is immers de reality van alle dag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@9: Die hele spelen zijn (net als de meeste internationale sportevenementen) ook alleen maar bedacht om chauvinisme nationalisme patriottisme aan te wakkeren. De bedoeling is een “wij” gevoel te creëren, zie onze jongens (m/v) toch eens dapper strijden tegen die grote buitenlandse overmacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 S’z

Tja, interessante ranzige vraag van den Wagendorp. Volgens mij gaat het inderdaad niet zo goed met de Belgische identiteit dezer dagen, zie ook de politieke ellende van de voorbije màànden ;->>>

Nu even minder sarcastisch : België is nog één land, maar het sportbeleid is gefederaliseerd (klikmelink). Er zijn nog wel unitaristische bonden (en dus één Olympische delegatie), maar dat heeft net zo goed te maken met het feit dat de externe instanties (Europa, IOC, enz.) geen aparte delegaties per regio toestaan. Soit, een zootje qua organisatie, zoveel staat vast, en de belgicisten mogen zich zo langzamerhand zorgen gaan maken over het wegdeemsteren van sterkhouders der natie zoals Van Impe, Pfaff, Clijsters, Hénin, Saive, Gevaert, Boonen & co. Als de laatste motocrosser het begeeft, quo vadis Belgica ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Internationale organisaties zijn niet echt consequent. Speciale Administratieve Regio Hong Kong heeft wel een eigen delegatie op de OS en als er gevoetbald wordt is het VK ineens 4 landen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 hemaworstje

als alleen een bondscoach al 55 K pakt per jaar
iedere atleet gepamperd wordt met auto’s en subsidies krijgen we watjes die niet hoger verder of harder willen.
als Zimbabwe dan beter scoort dan Nederland heb ik zo mijn twijfels over de aanpak van het NOC.
In topsport gaat het om het winnen niet het meedoen ,anders hadden ze de finishlijn niet uitgevonden.
We hebben alleen al voor de mannelijke baanrenners een fiets ontwikkeld met een prijskaartje van een ferrari , en vervolgens hebben ze pap in de benen.

roeiers? , weeeh mammma zeewier aan mijn boot..
Failure is not an option, je bent het visitekaartje van onze natie, net als Beatrix
de economische schade van dit sportieve drama is dan ook niet in geld uit te drukken.
Een pittig strafkamp als dwangmiddel bij geen return of investment zou een goede stimulans zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Martijn ter Haar

Dat van die softbalsters heb ik niet zo gemerkt. Ik vind dat je best kritiek mag hebben op de baanwielrenners en zwemmers, omdat die in het verleden hebben laten zien beter te kunnen. Jacco Verhaeren heeft ook toegegeven dat de aanpak fout was. Roeiers die met flauwe excuses komen over wier aan de boot kunnen ook niet op mijn sympathie rekenen.

De irritante emo-tv van Smeets et al. is inderdaad zum kotzen. Maar daar kijk ik dan ook niet naar. Hans van Zetten daarentegen blijft een van de beste presentatoren van de Nederlandse tv. Misschien eens een idee die man eens uit de turnhal te halen en een talkshow te geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 ColérIck

Smeets houdt alleen van zichzelf plus drama en/of heroïek.

Als een atleet aan tafel per ongeluk een sport-technisch verhaal gaat starten (vdHoogenband >2 m/s zwemsnelheid) dan kapt Mart snel af.
Van collega’s Kirsten&Marit zijn we niets te weten gekomen, ik lees nu pas dat Marit van ’69 is, bedrijfskundig ingenieur-procestechnologie studeerde en coach is bij Nereus en dat Kirsten van ’75 is, sociale geografie en Japans studeerde en bij de Hogeschool van Amsterdam werkt.
Marit’s ogen gingen glimmen toen ze over haar Goud-strategie van constante baansnelheid begon, dat de eerste 500 net zo snel ging als de laatste en dat de tegenstanders met rood-emo-OS-waas voor de ogen de eerste 500 meter….. hier kapt Mart af, oninteressant technisch betoog; snel lampionnetje signeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Taco Zip

Het NOC toont een soort VOC-reflex. Terugkeren met zoveel mogelijk buit, da’s de missie. Ook de verslaggeving door de NOS focust vooral op nationale medaillerace en niet op de sport of de sporter.
Het laatste restje charme van de OS wordt zo om zeep geholpen. Bijvoorbeeld het afgrijselijke commentaar bij de voetbalwedstrijd Nederland-USA waar alle objectiviteit schaamteloos het raam uitging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Taco Zip

@hemaworstje: ga snel de chinese nationaliteit aanvragen. Overigens beter Beatrix als “visitekaartje van onze natie” dan die volksdansende zoon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Eric

Meest gestelde vraag van het toernooi: “Is het al tot je doorgedrongen dat …” Winst, verlies, einde carriere, alles kan worden gebruikt om deze stoplapvraag met voorspelbare stoplapantwoorden over de zenders te smijten. Verspilling van publieke gelden, wat ik u brom!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Martijn ter Haar

“hier kapt Mart af”

Theo Bos ging uitleggen dat hij niet slechter was geworden, maar dat Hoy eerst ook 10,20 over de 200 m reed en nu 9,80. Dat vond Mart wel interessant, want toen kon hij het over de dopingboeg gooien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Pieter

Nederland staat op de site van de NOS twaalfde. Alle landen boven ‘ons’ hebben (veel) meer inwoners. Ik zie het probleem niet.

Ik zie wel een probleem met de waardering voor sporters die niet op het podium staan, maar wel bij de eerste tien eindigen. (Smith, Kiplagat, Geesink, Vos op de weg, of zelfs de voetballers die er toch voor het eerst sinds Helsinki bij waren.) Dan doe je het natuurlijk eigenlijk ontzettend goed.

 • Vorige discussie