1. 2

  Er wordt al tegengas gegeven door een (gepensioneerde) professor.
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2010/04/anonimiteitshetze-is-onzinnig.156434.lynkx

  Hij heeft de merkwaardige stelling dat de overheid pas transparant kan zijn voor de burgers als de burgers transparant zijn voor de overheid.

  Off-topic: Hij heeft wel een punt waar hij zegt dat het belangrijk is “dat je alleen door een rechter moet kunt worden vastgezet, en niet door een burgemeester”.

 2. 5

  Bijleveld ontkent:

  Heeft het ministerie gemeenten geadviseerd om brieven met bezwaren tegen opslag van vingerafdrukken niet in ontvangst te nemen? Op deze vraag van Heijnen (PvdA) antwoordt staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) ontkennend.

 3. 6

  @2: Frappant. Juist Twan Tak zou moeten weten dat de overheid altijd misbruik zal maken van haar machtsverhouding tot de burgers en dat er niet voldoende garanties bestaan dat dit niet gebeurt met zo’n vingerafdrukkendatabase. Of zou hij het bewust aan willen laten komen op een gigantische screw up, zodat hij zijn paradepaardje kan promoten?

 4. 7

  Prof. Tak bedoelt vooral dat dit soort privacy- en veiligheidsschendingen voor een onafhankelijke (!) rechter moeten worden uitgevochten, zoals Aaron Boudewijn, Vrijbit en Privacy First ook (gaan) doen.

 5. 8

  Het is trouwens wel flauw om bij de gemeente om garanties te vragen voor een centraal opgeslagen databank. Het lijkt me dat de Staat daarover verantwoordelijk is. Niet dat ik verwacht dat we van de Staat betrouwbare garanties kunnen krijgen.

 6. 9

  @Bismarck: De centrale database is nog niet operationeel. Daarom worden op dit moment de vingerafdrukken lokaal opgeslagen. En dus is de gemeente wel degelijk verantwoordelijk.

 7. 10

  Komende week ga ik een nieuw paspoort aanvragen en heb de brief van Privacy First dan ook op mijn PC staan.

  Echter, ik mis 1 ding: dien je nu eerste de brief retour te krijgen of eerste je vingerafdrukken af te geven?