Promoot internet de Chinese democratie?

Dat China gewoon een kapitalistisch land is als ieder ander weten we al langer. Maar er blijven scherpe randjes zitten aan de democratische aspecten van het land dat nog altijd officieel door een alleenheersende Communistische Partij wordt geregeerd. Vrijheid van pers en meningsuiting is er allerminst.

Wellicht speelt het internet een belangrijke rol in de democratisering van China. Elf jaar geleden begon de regering het internet te promoten als een belangrijke manier om het technologische gat met het westen te dichten ([email protected]/geencom). De houding van de Chinese regering is sindsdien ambivalent. Het internet wordt wel toegestaan maar sites met afwijkende mening zo snel mogelijk geblokkeerd. De invloed van internet is echter onmiskenbaar:

Studies suggest this digital interaction is changing the traditional structure of Chinese society, strengthening relations among friends, colleagues and others outside family networks. In a multinational survey, a much larger percentage of Internet users in China than anywhere else said online communication had increased their contact with people who shared their hobbies, professions and political views.

Nu is er met het Wikipedia een bijzondere situatie: ook de Chinese versie probeert objectieve informatie te verzamelen. Objectiviteit is echter helemaal niet gewenst rond onderwerpen als de Japanse invasie van China in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien zijn bepaalde democratische principes onontbeerlijk om Wikipedia werkbaar te maken:

To many educated in China, these governing principles of Wikipedia — objectivity in content, equality among users, the importance of consensus — were relatively new concepts.

Al haalt de regering Wikipedia soms offline, lijkt het te laat om de opmars ervan tegen te houden. De geest is uit de fles.

 1. 1

  Hmmm. In plaats van meer vrijheid op het internet lijkt het erop dat de Chinese overheid langzaam meer vat probeert te krijgen op het medium.

  En ze slagen daar nog vrij aardig in. Er is gelukkig nog hoop waarbij mensen uit het westen Chinezen toegang geven tot afgesloten sites door als “tussenstation” te fungeren.

  Daar heeft de Chinese regering nog geen technologisch antwoord op kunnen vinden. Maar ze kunnen de overtreders nog altijd in het gevang gooien en dat is iets wat in toenemende mate gebeurd.

 2. 2

  Ik geloof dat je mijn punt niet helemaal begrijpt. Het punt is dat via Wikipedia er objectieve info het land binnensluipt die voor een ommekeer kan zorgen en die ook moeilijker tegen te houden is juist omdat die niet (expliciet) tegen de CP is. Bovendien komen ze via Wikipedia in contact met democratische principes (artikel gelezen?). Zo raken ze eraan gewend om met meningen te argumenteren zonder te zien of er nou een partijbons achter zit of niet.

 3. 3

  De Chinese overheid laat zich objectiviteit ook niet welgevallen, simpel en alleen omdat dat slecht is voor de Communistische partij.

  Ook objectieve wikipediaartikelen zullen dus worden geblokkeerd en dat zullen ze ook blijven. Tenzij wij Chinezen via omwegen wel bij de informatie laten.

 4. 4

  Best voorstelbaar dat de Chinese overheid de boel wat wil inperken.
  Als je alleen al ziet wat er hier aan gegevens bewaard “moet” worden met die paar bewoners die wij hebben ;-)

 5. 5

  @Spuyt Het artikel lijkt je stelling dat er geen objectieve informatie wordt toegestaan te logenstraffen. Kent er hier iemand Chinees zodat we het kunnen checken…?

 6. 6

  Wetenschappelijke objectiviteit is iets anders dan objectiviteit t.o.v. bijvoorbeeld de opstand op het plein van de Hemels Vrede. Wanneer komt de dag dat pagina’s die daarover gaan vrijelijk op te roepen zijn? De komende jaren zie ik dat nog niet gebeuren.

 7. 7

  Zoiets gaat stap voor stap, dat besef je neem ik aan ook wel. Het gaat erom of er stappen in een bepaalde richting worden gezet, hoe klein ook. En die stappen zie ik dus als ik dat artikel lees (nogmaals moeilijk te checken maar ik geloof de Washington Post wel).