1. 3

  @2: Misschien is de titel verkeerd. Er had beter kunnen staan: Dankzij Hollandse handelsgeest leveren uw belastingcenten extra kwaliteit openbare omroep op.

  Logischerwijs heeft de openbare omroep een ruimer budget dan het karige beetje dat de staat op last van zeurend VVD-publiek maximaal wil toewijzen, dankzij de verkoop aan het buitenland. Gevolg is dat ze dus meer centjes hebben en daarom extra goede kwaliteit TV leveren (het feit dat ze die werelwijd exporteren kan daarvoor wel als bewijs worden gezien).

  Al dat gezeur over die dure publieke omroep is dus onterecht. Voor de kwaliteit die ze leveren had je eigenlijk veel meer moeten betalen, ware het niet dat we de rest van de wereld mee lieten betalen.

 2. 5

  @4: Krijg je vervolgens poep-TV, die het buitenland niet meer wil kopen. Heb je alleen jezelf mee, want dan moet je alsnog geld erin gaan steken.

 3. 6

  @ Bismarck

  Onzin stel dat de PO dit jaar 10 miljoen aan belastinggeld heeft gekregen en ze verdienen dat jaar 1 miljoen aan de verkoop dan geef je ze volgend jaar 9 miljoen, dan hebben ze weer gewoon 10 miljoen te besteden.

 4. 8

  @Ronald

  Als je redenatie klopt dan:

  1) Een investering van 10 miljoen in de PO levert 1 miljoen op aan verkoop
  2) Een investering van 9 miljoen in de PO levert (ook) 1 miljoen op.

  Helaas zal nooit met zekerheid gezegd kunnen worden dat beide onwaar zijn, toch lijkt de stelling bij 2 minder waarschijnlijk.

  Hoeveel ‘belastingcenten’ kost de PO eigenlijk jaarlijks?

 5. 9

  @Drs. B

  nee hoor bij stelling 2 heb je 9 miljoen + 1 miljoen = 10 miljoen he.

  Of heb je liever dat de PO 350k (per jaar) aan Giel Beelen?????

 6. 10

  Inderdaad, maar als je vervolgens de winst in zijn geheel terug laat vloeien naar de belastingbetaler en niet investeert in de PO, zal je ooit weer in een situatie komen dat je weer meer dient te betalen.

  Iets minder vind ik realistisch, de winst in zijn geheel terug laten vloeien, is niet stimulerend en zal (hoe jammer ook) zorgen voor het vertrek van talent naar de commerciële omroep. Want die is ‘gratis’ namelijk ;)

 7. 11

  @Drs. B

  Je kan ook redeneren dat een PO geen winst behoord te maken, dat is niet hun doelstelling, dat is trouwens ook nog eens oneerlijke concurentie voor de commerciële omroepen.

 8. 13

  Oneerlijke concurrentie voor de publieke omroepen?!?!?

  Ronald, ik geloof dat wij net ff een tikje anders naar dit soort dingen kijken.

  Zonder mezelf helemaal gek te tikken, allereerst een kennismaking met marktfalen:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Marktfalen

  “Bij optreden van marktfalen is de oplossing een second-best solution: een herinrichting van de markt, gewoonlijk door ingrijpen van de overheid. ”

  Persoonlijke mening: de PO maakt over het algemeen betere programma’s dan de commerciële omroep. Simpel voorbeeldje: de ‘gratis’ programma’s van de commerciële worden regelmatig omlijst met allerhande sms en belspelletjes. Dat mag, want er moet geld verdient worden. Als kijker heb ik dit liever niet en begin ik er steeds meer moeite mee te hebben om me door deze praktijken heen te worstelen om naar het programma te kijken.

  Dancing with the stars, dancing on ice, smsen bij het beste idee van Nederland, smsen bij elke wedstrijd van het Nederlands elftal, smsen bij de formule 1, smsen bij darts (en ik zal er vast een hoop vergeten). Leuk voor de centjes, maar het kan mij als (kwaliteit) tv-kijker niet echt bekoren.

  Je zou dan kunnen spreken van ‘oneerlijke concurrentie’, maar blijkbaar heeft ‘de markt’ dit nodig om te kunnen overleven en om harde pecunia’s te verkrijgen. M.i. een vorm van marktfalen, want dit draagt niet bij aan ‘een mooi/goed tv-programma’.

  Dat de overheid vervolgens de keuze maakt om ‘ten goede van de samenleving’ geld vrij te maken om tv-programma’s te maken zonder deze sms-spellekes, juig ik dan ook toe! Vergeet niet dat veel mensen, na het werk, hun avonden spenderen achter de televisie.

  Doelstelling van een PO is volgens mij ‘het maken van programma’s ‘voor het volk’ (zonder me in de officiële doelstellingen van de po verdiept te hebben). Gezien het feit dat deze programma’s aan het buitenland verkocht kunnen worden, slagen ze daar nu erg goed in.

  En heb je je ooit wel eens bedacht dat de ‘dikbetaalde’ po’ers O.A. (!) voortkomen uit het gegeven dat er ‘gratis’ commerciële televisie is?

  Nog wat interessant leesvoer:

  http://www.geencommentaar.nl/index.php/2007/10/04/p12974