Privatisering en publiek terrein

COLUMN - In Amsterdam heerst zorg over de aankopen van buitenlandse investeerders in de stad. Het Paleis van Justitie op de Prinsengracht is in handen van een buitenlandse groep die er een hotel van wil maken, dure panden aan de grachten zijn door Chinezen en Russen gekocht, veel winkels op de Zeedijk zijn recent overgenomen door Egyptische Kopten die er ijssalons en steakhouses willen vestigen.

Mij kan het weinig schelen of binnen- of buitenlandse tycoons de parels van de stad opkopen. Het onderscheid tussen ‘Nederlands’ en ‘niet-Nederlands’ is sowieso irrelevant. Zowat alle van oudsher Nederlandse bedrijven zijn inmiddels in handen van buitenlandse eigenaars: van de Hema en V&D tot UPC en KLM. Voorts brengen globalisering, migratie, inburgering en de snelheid van investeerders inherent met zich mee dat iedereen in zowat elk land kan investeren.

Wie het marktdenken heeft omhelsd, heeft weinig recht van klagen wanneer voorheen nationaal of lokaal eigendom in buitenlandse handen raakt. That’s the whole game: wie het meeste biedt, wint binnen die denktrant nu eenmaal alles.

Mijn zorg is een andere.

Het Paleis van Justitie dat in Chinese handen is gevallen, de historische panden die de UvA aan de hoogste bieder wil slijten, de rare winkeltjes en karakteristieke cafés op de Zeedijk die nu achter elkaar in door Kopten gedreven, eenvormige toeristenvallen worden omgezet – het gaat niet om de nationaliteit van de investeerders. Sterker: je op de landsaard van de kopers focussen, getuigt van een tamelijk achterhaald nationalisme. Het werkelijke probleem is dreigende eenvormigheid en verlies van publieke ruimte.

We klagen al jaren dat winkelstraten in Deventer er tegenwoordig hetzelfde uitzien als die in Alkmaar of Maastricht: overal de Xenos, het Kruidvat, de AKO, de Blokker, de Albert Heijn of twintig andere inwisselbare zaken, met overal hetzelfde aanbod. Elke specificiteit verdwijnt. Je bent in een winkelstraat – in welke stad doet er niet meer toe. Diezelfde trend gaat zich nu aftekenen in de horeca: overal ijssalons, overal Starbucks, en overal dezelfde broodjeswinkels.

Wat zich nu onder onze neus afspeelt, gaat nog een stap verder. Publieke ruimtes en gemeenschappelijk bezit worden verkwanseld voor privé-eigendom. Iedereen kon de oude panden van de UvA verkennen, iedereen kon het Paleis van Justitie binnenlopen – stuk voor stuk prachtige panden, opgebouwd en jarenlang onderhouden met overheidsgeld. Maar nu ze van de hand zijn gedaan, zijn ze plots privébezit en afgesloten voor het publiek. Tenzij de burgers voor die toegang betalen, uiteraard. Marktdenken boven alles!

In The Guardian raasde eerder dit jaar een groot debat over de privatisering – en dus: afsluiting – van voorheen publieke delen van de stad. Het is tijd dat we het daar in Amsterdam ook over gaan hebben. Welke publieke ruimtes willen we voor de stad bewaren?

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (45)

#1 basszje

Hoe zit het met publieke toegang daar? Ik weet dat in mijn provinciestadje bv het centrum in eigendom is ( inclusief straat ) van een vastgoedbedrijf. In theorie mogen ze dus bv camera’s installeren zonder publieke goedkeuring en willekeurig toegang weigeren.

 • Volgende discussie
#2 Lutine

Mijn zorg is weer een andere. Dat Chinezen en Kopten half Amsterdam kopen, dat zal me een zorg zijn. Amsterdam is toch al een soort Efteling voor buitenlanders. Dat Deventer en Maastricht er hetzelfde uitzien is zelfs wel handig. Als je daar in de Blokker bent, dan weet je de weg zonder dat je er ooit bent geweest.

Maar waar blijft de stilte in Nederland? Je moet ellenlange stukken reizen om nog wat stilte te vinden. Of midden in de nacht uit je bed gaan op zondagochtend. Maar daar lijkt niemand zich druk over te maken.

Kennelijk is er geen ‘markt’ voor stilte. Er is geen geld aan te verdienen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 dus

@2: Nee, men is daar bang voor. Kijk maar naar alle mensen die continu met oortjes in zitten/lopen/fietsen. Of die altijd en eeuwig de radio aan moeten hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grolschje

Het is me wat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Frank789

@2:
Als het gaat om wat je ruikt of proeft of ziet of voelt wordt je actief beschermd tegen gevaren en allerlei zaken die als ongemak worden ervaren.

Bij geluid en herrie (horen) lijkt dat wel grotendeels te ontbreken.
Het is ontstellend om te zien hoe makkelijk vergunningen worden afgegeven voor openluchtfestivals, schuurfeesten, noem maar op.

Motorrijders kunnen vrijwel ongestraft de geluidsproductie van hun motoren opvoeren om de buurt dagelijks te terroriseren. Op een paar km te hard rijden wordt intensief gecontroleerd maar controle op geluidsproductie is een zeldzaamheid die eens in de 10 jaar bij Blik op de Weg te zien is.

Stilte zou een mensenrecht moeten zijn, tot die tijd moeten we het doen met de weinig bekende Nederlandse Stichting Geluidshinder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

@3

Men is al zo verslaafd aan geluid dat men zelfs op een fiets lawaai nodig heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

@5

Overal zijn regeltjes voor. Maar voor geluid zijn er maar een paar regeltjes en die worden niet eens gehandhaafd. Het resultaat? Een gestoorde maatschappij waar 1 miljoen mensen aan de antidepressiva zitten. En ander gestoord gedrag. Maar een stiltegebied is te veel gevraagd. Om maar te zwijgen over de omgeving van Schiphol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Frank789

@7: Bij Uitgeest hebben (hadden?) ze een stiltegebied.
Recht onder de aanvliegroute van Schiphol.

http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regio/artikel/2713452/stiltegebied-rond-uitgeestrumoeriger-dan-gedacht.aspx

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 j61

Grappig! Een topic over “privatisering en publiek terrein” en vanaf #2 al de switch naar stilte.
@2:
“Kennelijk is er geen markt voor stilte.”
Overal waar vraag naar is, zou toch een markt voor moeten zijn?
Maar voor buiten moet je de stad uit denk ik.
@7:
Een miljoen mensen aan de depressiva vanwege gebrek aan stilte?
Het lijkt alsof je dat schrijft maar is niet zo bedoeld mag ik hopen.
Ik ben het wel met je eens dat we teveel in een lawaaimaatschappij leven, maar om nu uitgerekend bij schiphol een stilte gebied te willen komt over als een grap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lutine

@8

Ja, men noemt als snel iets een ‘stiltegebied’.
Desnoods onder de vliegtuigen en langs de snelweg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lutine

@9

Ik zal de switch naar licht-vrije gebieden maar niet maken….
Maar wie (bijvoorbeeld) wel eens op het Franse platteland overnacht, die weet wat ik bedoel.

We zijn erg verarmd in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Noortje

@8 hadden. Sinds 2013 door geluidshinder schiphol en de a9 zijn alkmaardermeer en uitgeestermeer niet meer als stiltegebied bestempeld. Nu kan ik uit ervaring zeggen dat in de regio Noord Holland Noord nog heel veel stilte en rust te vinden is!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Frank789

@9: buiten de stad?

Buiten de stad…
– is Schiphol de baas, want die mijdt de grote steden
– zet men met oudjaar een tent naast het dorp om de lokale reljeugd met snoeiharde muziek tot 7 uur ’s ochtends bezig te houden.
– is er een driedaags zomers openluchtfeest met helicopterrondvluchten
– mag de lokale voetbalclub elk weekend zijn clubhuis aan particulieren verhuren voor een luidruchtige knalfuif
– scheuren motorrijders met oordopjes over rustiek landwegen
– heeft de gemeente geen geld om de lawaaierige schrootverwerker, die ooit boer in een weiland naast het dorp was, naar het industrieterrein te verbannen
– maakt jouw airconditioning teveel lawaai, maar de HSL zogenaamd niet
– enzovoorts…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Frank789

@11: Licht-arm kun je al op de waddeneilanden ervaren.

Aan de kust van Ierland is het ook fantastisch…

Ondertussen mag ieder borstkloppend bedrijf een batterij lampen van onderaf tegen de gevel laten schijnen, in concurrentie met de lokale kerktoren.
Nu de LEDlampen zoveel zuiniger zijn vrees ik het ergste…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Lutine

@14

We kunnen niet allemaal zo gemakkelijk naar een waddeneiland.
Dat is nu net het punt. Licht-arme gebieden zijn er nauwelijks.
En stilte is helemaal ver te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Frank789

@15: [ We kunnen niet allemaal zo gemakkelijk naar een waddeneiland. ]

Nee, Frankrijk is veel makkelijker … pffff

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 AandelenJan

Ik vind het wel jammer dat alles opgekocht wordt door buitenlandse investeerders. Zit er geen geld meer onder de Nederlanders?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Joost

@Lutine: Je hoeft je eigen behoefte niet te projecteren op anderen. Stilte is er zat in Nederland, trek de Veluwe op, ga limburg in, ga middenin de weilanden staan. Op het water in Westland is het ook stil. Of je moet je irriteren aan het geluid van de wind door bladeren. Ga niet mokken dat het op de plekken waar jij wil dat het stil is lawaaiiger is dan je lief is.

Daarbij doe je alsof mensen die “zelfs op de fiets lawaai nodig hebben” jou schaden ofzo. Kom op zeg. Ik ben zo iemand, overigens. Heerlijk, met een muziekje op de fiets. De tijd gaat sneller, het stimuleert je tempo en ik word er vrolijk van. Ik heb muziek nodig zoals jij stilte nodig hebt, wat niet wil zeggen dat ik “bang” ben voor stilte. Dat is een stropop.

En “lawaai” is ook zo’n heerlijk waardeoordeel waarmee je blijk geeft dingen alleen vanuit je eigen gezichtspunt te kunnen zien.

Hoe oud ben je, 90?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frank789

@18: [Je hoeft je eigen behoefte niet te projecteren op anderen.]

Dat moet je zeggen tegen mensen die lawaai maken, mensen die stilte produceren hinderen anderen niet.

[ Stilte is er zat in Nederland, trek de Veluwe op, ]

Laat de lawaaimakers midden op het IJsselmeer wonen. Het is het aloude Schiphol-kul-argument dat je maar ergens anders moet gaan wonen, dus daar waar je baan niet is, je familie niet is, je vrienden niet zijn en zo voorts, maar de vervuiler wordt niet aangepakt.

[ Daarbij doe je alsof mensen die “zelfs op de fiets lawaai nodig hebben” jou schaden ofzo. ]

Die conclusie kun je niet trekken. Dat was mijns inziens hooguit een punt om aan te geven hoe verslaafd men aan muziek is. Wat mij betreft, hoe meer mensen oordopjes gebruiken, hoe liever.

[ Hoe oud ben je, 90? ]

Kijk, nu begint het zwartmaken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joost

@19: Ik zeg helemaal niet dat je maar moet verhuizen. Maar waarom wordt stilte gezien als een recht? Is het een soort van standaard waarvan wordt afgeweken? Geluid waar mensen wonen is de norm, is het altijd al geweest, of het nu het geratel was van paard en wagen rond 1900, of het geluid van een passerende auto nu.

En hoeveel geluid anders dan omgevingsgeluid is er? En dan bedoel ik geluid dat voorkomen kan worden terwijl je normaal leeft?

Ik word zo goed als nooit gestoord door andermans luide muziek, of andere opzettelijke geluidsvervuiling. Jaarlijks heb ik twee dagen “last” van een festival en ’s nachts af en toe van een het korpslied brallende groep studenten die langs m’n huis waggelen.

De rest is omgevingsgeluid, inherent aan het leven rondom anderen. Last van vliegtuigen heb je maar in beperkte delen van het land.

Ik vind het een compleet gezocht punt. Er is in Nederland echt nog wel genoeg “rust”, alleen niet op alle plekken waar je zou willen. Joh, ikzelf wil ook zoveel. Bijvoorbeeld meer speeltuintje voor m’n kinderen. Gaat ook niet gebeuren. En “muziekverslaving” (muziek gepresenteerd als een kwaal, yay!) wordt er aan de haren bijgetrokken terwijl zo goed als niemand daar last van heeft. Wat heeft iemand die privé geniet van muziek met andermans stilte te maken? Muziek draagt totaal niet bij aan het gebrek aan stilte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Frank789

@20: [ Maar waarom wordt stilte gezien als een recht? ]

Je kunt je buren in hun genot en gezondheid schaden door je tuin met stinkende chemicaliën vol te zetten, je huis te laten verkrotten en een autowrak in de voortuin te plaatsen en ’s nachts je drumstel testen.
Wat je ziet, ruikt, voelt of hoort beïnvloedt je gezondheid, stilte is dus de norm. En dan praten niet over omgevingsgeluiden als wind of lopen over een grindpad.

[ Ik word zo goed als nooit gestoord door andermans luide muziek, ]

Fijn! projecteer dat even niet op anderen.

[ Last van vliegtuigen heb je maar in beperkte delen van het land.]

Ten eerste kun je in de straal Alkmaar-Utrecht-’s Gravenhage overlast van Schiphol ondervinden. Daar wonen bovendien de meeste mensen en is het meeste werk. Trek dan nog eens een cirkel rond Rotterdam/The Hague airport, Lelystad, Eindhoven en dan vergeet ik vast nog wel een (buitenlands) vliegveld.

[ Joh, ikzelf wil ook zoveel. ]

Ik wil helemaal niet veel, dat is jouw overdrijving. Het is belachelijk dat auto’s en motoren behoorlijk stil kunnen zijn en dat we miljarden een ZOAB en geluidsmuren uitgeven en dat je dan je geluidsniveau mag verhogen tot het wettelijk maximum en meestal ongestraft tot ver boven de wettelijke grens omdat je zo graag vroem vroem in je oren hoort. Doe dan wat oordopjes in met vroem vroem geluiden.

[ Wat heeft iemand die privé geniet van muziek met andermans stilte te maken? ]

Je verdraait de boel, niemand heeft last van andermans muziek die je niet kunt horen, dat is je al gezegd.

[ Muziek draagt totaal niet bij aan het gebrek aan stilte.]

Volgens mij ben je niet doof, dus dit slaat nergens op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Lutine

@19

Waarom eindig je met op de man spelen? Moet je 90 zijn om van stilte te houden? In de meeste weilanden is de herrie van het verkeer prima te horen. Heb je er wel een idee van hoe ver geluid draagt?

Verder heb ik er geen probleem mee dat jij met oordopjes rondloopt. Netzomin als ik last heb van andere verslavingen die zich buiten mijn blikveld afspelen. Het was slechts om de heersende geluidsverslaving duidelijk te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 j61

@11:
Zou het kunnen zijn dat het franse platteland stiller is dan het nederlandse platteland omdat nederland gewoon dichtbevolkter is?
Of hebben ze in Frankrijk geen vliegvelden en hebben ze 1 auto per 100 inwoners?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 j61

@13:
“Buiten de stad ~
– zet men met oudjaar een tent naast het dorp om de lokale reljeugd met snoeiharde muziek tot 7 uur ’s ochtends bezig te houden.”
Dat is één dag per jaar. Wat een ramp zeg.
“– is er een driedaags zomers openluchtfeest met helicopterrondvluchten”
Nou nou nou. Dat zijn dan al vier dagen.

Je noemde meer items, maar wanneer ik hier naar kijk doet het me denken aan mijn geboortedorp.
Het was geven en nemen, geen enkele autochtoon klaagde over dat soort dingen, maar klachten kwamen altijd van “import” uit de stad. Kan het zijn dat ? …..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 j61

@18: @19: @22:
Joost vraagt zich af of Lutine 90 is.
Ik zou me eerder afvragen of lutine en frank789 misschien van die verzuurde groen-linkse volkskrantlezers zijn, die de stilte-coupes bij de ns er doorgedrukt hebben zodat je nog geen woord met elkaar mag wisselen.
Met als voordeel natuurlijk dat wanneer je niet meer mag praten met elkaar, dat je dan ook niet meer hoeft te praten met elkaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Lutine

@23

Uiteraard heeft de bevolkingsdichtheid er mee te maken. Maar dat laat niet onverlet dat in Nederland zaken ook anders kunnen.
Autorijden kan veel onaantrekkelijker worden gemaakt. Boetes op lawaai-motoren kunnen worden opgevoerd, net als de controles.
Vliegen kan ook onaantrekkelijker gemaakt worden. Moet ik in het lawaai zitten omdat Jan Modaal 3 x per jaar het vliegtuig low budget wil pakken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lutine

@25

Het heeft niks te maken met politieke voorkeur of het lezen van de Volkskrant. We zijn iets kostbaars kwijt geraakt in Nederland, dat is het punt. En dat lijkt me belangrijker dan Chinezen of Kopten in Amsterdam.

We leven hier met veel mensen op een kluitje en iedereen meent maar onbeperkt lawaai te mogen maken. Daar hoef je niet verzuurt voor te zijn. Dat is een vaststelling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Frank789

@24: Je laat heel makkelijk de hoogfrequente evenementen weg…

Moet ik het winter-, herfst- en lentetournooi nog noemen?
De brandweerdag?
De schuurfeesten?
De schrootverwerker 5 dagen per week?

In Amsterdam is het op oudjaarsnacht om een uur of 3 wel rustig.
Maar niet op het “platteland”. Met oudjaarsnacht ben ik dan ook nooit thuis maar in de stad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Frank789

@9: [ maar om nu uitgerekend bij schiphol een stilte gebied te willen komt over als een grap. ]

Het is geen grap.
Het was een stiltegebied op 25 km afstand van Schiphol. Toen opende Schiphol naast de Zwanenburgbaan de Polderbaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Frank789

@25:
Bij gebrek aan argumenten gaan we de opponent lekker zwartmaken. Kinderachtig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 nietrechtdoorzee

@27: @28:
Een ding is duidelijk: hier heerst van alles maar geen humor.
Zelfs op #25 alleen maar verzuurde reakties.

Dan toch maar serieus naar lutine:
Nederland is een dichtbevolkt land. Platteland bestaat eigenlijk alleen maar in het uiterste noorden, achterhoek en op de veluwe.
Verder is nederland een parkachtig landschap met om de paar kilometer een dorp of stad.
Dan klagen over “nergens zonder licht of geluid” klinkt als klagen dat nederland een waardeloos land is voor bergbeklimmers.

In die dorpen leven mensen. Die willen werken, wonen en feesten.
Jij komt er als stedeling weekend vieren.
Dan is het er niet stil.
Natuurlijk wil je als stedeling wel even bepalen wat het platteland doet. Jij hebt als stedeling immers geleerd (via de media) dat dorpelingen = platteland = dom.
@28 nogmaals: ben jij toevallig zo’n westerling die in een dorp woont en overal over klaagt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Frank789

@31: [ Dan klagen over “nergens zonder licht of geluid” klinkt als klagen dat nederland een waardeloos land is voor bergbeklimmers. ]

Wat een achterlijke vergelijking.
Als je de Zwitsers hun bergen afneemt zullen ze klagen dat ze niet meer kunnen klimmen of skiën.

Als je iemand stilte en donker afneemt mogen ze dus ook klagen.
Er is ons iets afgenomen, klagen over iets dat je nooit gehad hebt (bergen) is klinkklare nonsens en hier niet aan de orde.

[ Jij komt er als stedeling weekend vieren.
Dan is het er niet stil. ]

Dat klinkt een beetje als “eigen volk eerst”.
Bij de weg, onze gemeente heeft het overleg met Schiphol opgegeven omdat er niets in te brengen viel.

[ Natuurlijk wil je als stedeling wel even bepalen wat het platteland doet. Jij hebt als stedeling immers geleerd (via de media) dat dorpelingen = platteland = dom.]

Heb je nog argumenten of wil je toch liever op de man blijven spelen met je domme vooroordelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 j61

@27:
Met dat verzuurde etc. zat ik je te prikkelen, en ik had een soortgelijke opmerking terugverwacht, maar humor is je ding niet blijkbaar.
“We leven hier met veel mensen op een kluitje en iedereen meent maar onbeperkt lawaai te mogen maken”
Dat ben ik helemaal met je eens maar dan meer als onderdeel van het gebrek aan verdraagzaamheid in het algemeen.
Ik vind de stiltecoupe bij de ns een goed voorbeeld. Die was vroeger niet nodig, omdat de “lawaaierige helft” van de mensen in een trein rekening hielden met anderen en hun lawaai beperkten. Anderszijds was de “stille helft” bereid om een zeker nivo aan lawaai te accepteren.
Die verdraagzaamheid is totaal verdwenen, aan beide zijden.
Niet iedereen reist iedere dag met de trein dus niet iedereen heeft door dat ie in een stilte-coupe zit. Dat je daar dan op gewezen wordt is logisch, maar moet je dan direct mensen afbekken? Dat laatste zie ik regelmatig gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 j61

@29: dan heb je een punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 j61

@32:
Ik begin medelijden met je te krijgen; wat zal jij het zwaar hebben in onze maatschappij.

dan nog even een serieuze reaktie voordat ik deze treurnis verlaat:
“[ Jij komt er als stedeling weekend vieren. Dan is het er niet stil. ]
Dat klinkt een beetje als “eigen volk eerst”. ”
Nee, dat klinkt als je aanpassen wanneer je ergens anders bent.
Ik vraag jou toch ook niet om je anders te gaan gedragen wanneer ik jouw stad bezoek?
En ja: in de praktijk blijkt dat
a. stedelingen geen respect hebben voor het platteland en haar bewoners; dat blijkt al uit het feit dat jij als bezoeker blijkbaar wel even wilt bepalen wat er op het platteland gebeurd.
b. stedelingen die op het platteland gaan wonen (import genoemd) steevast overal over klagen.

Wat Schiphol betreft: daar heb ik geen kennis van, dus ik neem aan dat je gelijk hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Frank789

@35: Je projecteert je vooroordelen op mij, enkel en alleen omdat ik eens uitgebreid op een rijtje zet dat stilte op het platteland een illusie is.

Uiteraard mag je in een dorp niet over frequente mestgeur of een oogstmachine klagen, maar hoelang moet ‘import’ in een dorp wonen om eindelijk iets te mogen zeggen over onnodige geluidsoverlast of andere nare gewoonten? Of moeten ze eeuwig hun bek houden omdat ze altijd import/allochtoon zullen blijven, ook als ze zich aanpassen aan de gewoonten van het dorp of zelfs de meerderheid in het dorp vormen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Lutine

@31

Nederland is een dichtbevolkt land en juist daarom dienen we prudent met lawaai te zijn. Ik ben geboren in dit land, moet ik dan maar verhuizen naar het Franse platteland? En ik gun een ieder zijn pretje, maar de festivals, kermissen en andere feesten zijn nauwelijks nog te tellen. En als er eens wat stilte is, dan is er wel een randidioot op een motor die denkt het gas open te moeten trekken.

Juist in een dichtbevolkt land als Nederland dienen we dit soort zaken te bewaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Lutine

@33

Humor is wel mijn ding, maar ik herkende het niet als humor;-)

En wat stilteplekken betreft. Dat kan je moeilijk door een trein gaan omroepen he? Weet je wat het probleem is? Lawaai maken is de norm geworden in Nederland. Men komt niet eens meer op het idee om zich af te vragen of stilte niet gepaster is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 j61

@38:
dat laatste ben ik wel met je eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 j61

@lutine @frank789
Uiteraard mag je van stilte houden. Uiteraard mag je een liefhebber zijn van stilte op het platteland.
Maar het valt niet te ontkennen dat nederland een dichtbevolkt platteland heeft, zodat je sneller “last” zult hebben van lawaai.
Wellicht dat franse dorpen stiller zijn, maar auto’s maken toch echt overal even veel lawaai.
Op dat platteland wonen mensen; die willen daar ook gewoon leven, werken, feesten net als ieder ander.
Dat feit moet je accepteren vind ik.

Wanneer je dat platteland BEZOEKT vindt ik niet dat je van de bewoners mag verwachten dat ze op het moment dat jij er komt anders moeten gaan leven. Doe je dat wel, dan vindt ik dat verdomd arrogant en passen bij de gebruikelijke hautaine houding van de (rand)stedeling richting het platteland.

Wanneer je op dat platteland gaat WONEN, dan heb je dezelfde rechten als ieder ander. Je mag lokaal stemmen, kunt vergunningen tegen houden en kunt aangifte doen bij overtredingen.
Echter, zit je als “import” als enige telkens te klagen en dwars te liggen, zoals ik dat in mijn geboortedorp meerdermalen heb meegemaakt, dan vindt ik ook dat de gebruikelijke hautaine houding van de (rand)stedeling.

Vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Frank789

@40: Ook als bezoeker mag je minimum standaarden verwachten.

Vergeet overigens niet dat mensen die ergens een weekendhuisje of caravan hebben, vaak voor de volle 365 dagen moeten dokken voor afalverwijdering, riolering, waterschapslasten en OZB, PLUS forensenbelasting die veel hoger is dan de rijksbijdrage die de gemeente per inwoner ontvangt. Maar je hebt in die gemeente geen ene flikker te zeggen. No taxation without representation zeiden de pré-amerikanen toch?

Voor de bewoners die naar het platteland trekken lijken dezelfde regels te gelden die men immigranten wil opleggen. Kom maar met je geld en duur (ozb!) huis en je pinpas bij de lokale supermarkt, maar houd je bek over onze zuipketen, biggen onverdoofd castreren en dwergwerpen. Alsof dat geen hautaine houding is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 j61

“Vergeet overigens niet dat mensen die ergens een weekendhuisje of caravan hebben, vaak voor de volle 365 dagen moeten dokken voor …”
Je MAG daar 365 dagen zitten (ga ik van uit); maar je ziet daar zelf van af.
Je zou wel kunnen zeggen dat je dan meer bewoner bent dan bezoeker, en ik ben het met je eens dat je dan meer te zeggen zou moeten hebben dan de doorsnee toevallige voorbijganger.

“Voor de bewoners die naar het platteland trekken lijken dezelfde regels te gelden die men immigranten wil opleggen”
Foute vergelijking.
Wanneer een plattelandsbewoner een appartement in de stad huurt om er nu en dan te zijn, geldt exact hetzelfde: ook wel betalen maar niets te vertellen hebben.
Accepteert vervolgens die stedeling wel dat ik ga bepalen hoe laat het cafe dicht gaat? Probeer het maar eens!
Immigranten zijn full-time bewoners en hebben (mits zij een paspoort hebben) dezelfde rechten als de plattelandsbevolking.
En ja, wanneer een immigrant net als die westerling direct overal commentaar op heeft, dan zet ik daar inderdaad mijn vraagtekens bij.

“maar houd je bek over onze zuipketen, biggen onverdoofd castreren en dwergwerpen.”
biggen onverdoofd castreren is een landelijk onderwerp. Wanneer de regering dat toestaat moet je in DenHaag zijn en niet bij de lokale boer, die zich aan de wet houdt.
Dwergwerpen? Waar dan? Wil je een incident niet als voorbeeld gebruiken svp.
Zuipketen. Daar gaat lokale politiek over en daar heb je invloed op. En inderdaad, wanneer jij weer eens de enige bent die erover zeurt vindt ik dat typerend.

Ik proef hier een beetje de volgorde van rechten in de ogen van een stedeling:
1 stedeling
2 immigrant
3 plattelander

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Frank789

@42:
[ Je MAG daar 365 dagen zitten ]

Nee. Gemiddeld mag je niet meer dan 3 maanden wonen in recreatiewoningen en caravans.

[ Accepteert vervolgens die stedeling wel dat ik ga bepalen hoe laat het cafe dicht gaat? ]

Als er genoeg dorpelingen in de stad gaan wonen, kunnen zij inderdaad via de stembus gaan bepalen hoe laat de kroeg dicht gaat. Als de stad onwettelijke sluitingstijden hanteert, kan één dorpeling (import!) dat bij de rechter corrigeren.

Bespaar me je stomme volgorde lijstje, het is wel erg opzichtig aan het worden hoe je me allerlei kwalijke eigenschappen probeert op te plakken die nergens uit mijn reacties op te maken zijn maar wel in jouw hersens ontstaan.

Jij bent degene die “gezeur” van een autochtone dorpeling wél accepteert, maar exact hetzelfde gezeur van “import” niet.
Dat heet discriminatie.

Prettig weekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 j61

JIJ
haalt de immigrant er bij, waarom eigenlijk?
JIJ
zet de immigrant met ” lijken dezelfde regels te gelden die men immigranten wil opleggen” op dezelfde hoogte.
Als mijn conclusie dan is dat stedelingen zichzelf superieur vinden dan is mijn rijtjesconclusie juist.
Daar hoef jij het niet mee eens te zijn, maar dat doet daar niets aan af.
Maar natuurlijk ben ik dan weer een racist, want daar doel je toch op?
Is dat niet altijd zo op sargasso?

“Als de stad onwettelijke sluitingstijden hanteert, kan één dorpeling (import!) dat bij de rechter corrigeren.”
Ja duh, daar gaat het niet om. Het gaat er om hoe die stedeling dan denkt over die dorpeling.
Die stedelingen vinden dan net zo goed dat die dorpeling niet moet zeuren en daar ben ik het dan mee eens.
Jouw conclusie dat ik het ene wel goedkeur en het andere niet, slaat dan ook nergens op.
Want lukt het niet met argumenten, dan moet het maar door bewust foute conclusies te trekken.

Ik kap er mee, immers het is in deze topic al net als in andere topics hier; ben je het niet eens met mensen als jij, dan deug je niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Joop

@44.

Je zeurt en zuigt wel erg hoor.

 • Vorige discussie